Preceňované turistické atrakcie, ktorým sa radšej vyhnite

Preceňované turistické atrakcie, ktorým sa radšej vyhnite
  • 29.08.2022
  • Michaela Kožáková

Na svete máme toľko krásnych miest, že ich je len ťažko možné zrátať. Od čarovných prírodných zákutí až po historické pamiatky či architektonické diela. Každá z destinácií má svoju atrakciu, ktorú by sme pri jej návšteve nemali vynechať. Nemôžete predsa odísť z Paríža bez toho, aby ste videli Eiffelovu vežu alebo sa vybrať do Londýna a nezájsť do Múzea voskových figurín Madame Tussaud, všakže?

Aká je však pravda o tých najväčších turistických atrakciách? Mnohé z nich sú preplnené, hlučné, s nekonečnými davmi. Samozrejme, je to vec názoru a je len na vás, či ste ochotní stáť hodiny v rade na to, aby ste nakoniec zistili, že to tá slávna maľba je v skutočnosti ešte menšia, ako ste si mysleli. Poďte sa s nami pozrieť na zopár turistických lákadiel, ktoré vás pravdepodobne pri návšteve sklamú.

Pozri aj: Dovolenka 2022: Kam sa vybrať s deťmi a užiť si to naplno?

Times Square

Zdroj: INSTAGRAM/les_tapous_autour_du_monde

Times Square, New York City

Obrovská križovatka Broadwayu a Siedmej Avenue s názvom Times Square je najobľúbenejším cieľom všetkých turistov smerujúcich do USA a tiež jedným z najznámejších miest na svete. Predstavuje pulzujúce srdce New Yorku s neónmi, svetelnými billboardmi, obrovskými televíznymi obrazovkami, broadwayskými divadlami, televíznymi štúdiami, reštauráciami a obchodmi. 

Ak však neobľubujete predieranie sa nekonečnými davmi ľudí, radšej sem nechoďte. Times Square je očarujúce, ale tiež hlučné a veľmi preplnené. To väčšine turistov aj tak nezabráni v tom, aby sa sem vybrali a o niekoľko minút sa snažili vyslobodiť z davu a lapali po dychu.

Aj keď Manhattan vynaložil značné úsilie na zlepšenie dopravného toku a nechal vybudovať úseky len pre chodcov, stále je prechádzka týmto miestom pre niektorých návštevníkov nepríjemným zážitkom. Čo by však nespravili pre jednu fotku, ktorou sa chcú pochváliť na sociálnych sieťach?

Dubrovník

Zdroj: INSTAGRAM/dubrovnik_tours22

Dubrovník

Dubrovník patrí medzi najkrajšie európske mestá s typickou prímorskou atmosférou. Návštevu tohto miesta vám však môžu pokaziť davy ľudí. Nie je to len z toho dôvodu, že Dubrovník je veľmi populárny. Kamenné uličky s obchodíkmi sú totižto preplnené jednodňovými turistami,
ktorí sem prichádzajú na obrovských výletných lodiach.

Títo návštevníci sa vyhrnú z lodí a zapĺňajú toto malebné chorvátske mestečko ponáhľajúc sa odfotiť na najznámejších miestach. Dubrovník je však veľmi staré mesto a nebolo navrhnuté pre veľkú populáciu a obrovské množstvo ľudí.

Mona Lisa

Zdroj: INSTAGRAM/naicoco01

Mona Lisa, Louvre

Vidieť na vlastné oči dielo slávneho maliara Leonarda da Vinciho je niečo, čo si budete pamätať celý život. Či tam však v múzeu naň dovidíte alebo sa k nemu aspoň na pár metrov priblížite, je otázne. Budete musieť byť skutočne trpezliví a nenechať sa utlačiť davom. 

Milióny ľudí sa každý rok hrnú do parížskeho Louvru a veľká časť z nich smeruje do miestnosti 711, kde je umiestená Mona Lisa. Oplatí sa čakať hodiny v rade na to, aby ste sa pozreli na malý portrét cez nepriestrelné sklo? Nuž, záleží to len od vás. Louvre má však tisíce ďalších umeleckých diel, ktoré sú tiež krásne a lepšie viditeľné.

Zaujme ťa: Je Chorvátsko pascou pre turistov? Z mnohých cien vás rozbolí hlava

Versailles Palác

Zdroj: INSTAGRAM/gyumini___

Zámok Versailles

Zámok vo Versailles je jedným z najväčších palácov Európy a je považovaný za vrchol zámockej architektúry na našom kontinente. Tento nádherný skvost by mohol byť zaujímavou a pozoruhodnou atrakciou, keby nebol preplnený množstvom turistov. Áno, každý chce vidieť palác Ľudovíta XIV. aj s upravenými záhradami. Ak by však návštevníci dodržiavali pokyny a pravidlá, tak by mali všetci možnosť vidieť aj niečo iné, ako zadnú časť hlavy turistov. 

Hagia Sofia

Zdroj: INSTAGRAM/nara_picanco

Hagia Sofia

Jedna z najznámejších a najvýznamnejších sakrálnych stavieb sveta – Hagia Sophia bola Grékmi postavená ako pravoslávny kostol v 6. storočí. Po tom, čo Turci dobyli Istanbul, premenili ju na mešitu a v roku 1935 na príkaz prvého tureckého prezidenta Atatürka na múzeum. Od júla 2020 je Hagia Sophia opäť mešitou.

Kedysi sa čakalo v dlhých radoch, dnes, keďže je Hagia Sofia mešitou, tak sa neplatí žiadne vstupné. Počas modlenia je vhodné do mešity nevstupovať a nevyrušovať modliacich. Okrem toho, že je Hagia Sofia pomerne vždy plná, nesmiete zabudnúť na vhodné oblečenie. Ženy si musia zakryť vlasy, nohy a ramená. Pred vstupom sa treba vyzuť. Môže sa stať, že v chráme bude prebiehať rekonštrukcia, takže môžete byť ukrátení o niektoré nástenné maľby alebo iné krásy tohto miesta. 

Fontána di Trevi

Zdroj: INSTAGRAM/romacityitaly

Fontána di Trevi

Legenda hovorí, že kto do tejto fontány hodí cez rameno peniaze, zase sa na toto miesto vráti. Niektorí veria, že po vhodení mince do fontány nájdu v Ríme pravú lásku. A to sú možno aj dôvody prečo stovky ľudí vyčkávajú hodiny pri slávnej barokovej Fontáne di Trevi v Ríme.

Podľa odhadov denne návštevníci do fontány vhodia 3000 eur. Každý rok z nej vyberú približne 
1,7 milióna dolárov, ktoré putujú na charitu.

Neprehliadni: Dovolenka 2022: Kam vycestovať za luxusom?

Pyramídy v Gíze

Zdroj: INSTAGRAM/tiagoandrecerqueira

Pyramídy v Gíze

Pyramídy v Gíze, ktoré postavili niekoľko tisícročí pred naším letopočtom, patria k  najnavštevovanejším atrakciám Egypta. Toto turistické lákadlo je údajne najstarším zo siedmich divov sveta. Navštíviť ich túžia tisíce ľudí, takže si určite vystojíte dlhokánsku radu. 

Majte na pamäti, že pyramídy sa nachádzajú v púšti, takže sa pripravte na horúce slnko, sucho, prašné prostredie a zápach potu zo všetkých strán. A ešte si k tomu všetkému pridajte ťažkosti s vyjednávaním vstupného – rôzne ceny sú stanovené pre rôzne pyramídy.

Zdroj foto: úvodná koláž - Instagram.com/lexieberk, Instagram.com/a_week_without_walls  

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 05:54

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 08:32

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr 03.08.23 09:03

Q
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr 03.08.23 09:03

Q
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 08:32

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 05:54

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní