Ako prekabátiť sezónne alergie? Prinášame osvedčené rady a tipy skúsenej optometristky

Ako prekabátiť sezónne alergie? Prinášame osvedčené rady a tipy skúsenej optometristky

Jar je už tu a väčšina z nás sa teší z príchodu slnečného počasia a viac dní strávených na čerstvom vzduchu aj v zeleni. To ale neplatí pre alergikov, ktorých čaká peľová sezóna spojená väčšinou s nádchou, dýchavičnosťou, ale aj pálením, svrbením alebo opuchom očí.

Optometristka radí, ako sa voči alergiám brániť a to najmä ak majú vplyv na vaše oči.

Čo spôsobuje alergia?

Sezónne alergie (alergická nádcha alebo peľová alergia) sú alergické reakcie, ktoré sa objavujú v určitom období roka, kedy sú v ovzduší vysoké koncentrácie alergénov. Tieto alergie sú bežné na jar, v lete, ale aj na jeseň, kedy rastliny kvitnú a šíria peľ. Najhorším obdobím pre alergikov je od začiatku marca až do konca leta. Naopak pokoj ich čaká na konci roka, kedy počet peľových alergénov výrazne klesá. Keď ale udrú v plnej sile, môžu ľuďom spôsobiť značné komplikácie. Ich imunitný systém totiž citlivejšie zareaguje na látky, ktoré sú bežne pre väčšinu ľudí neškodné.

Následná reakcia na seba nenechá dlho čakať a prejavuje sa napríklad:

  • kýchaním,
  • soplením a upchatým nosom,
  • svrbením v krku,
  • pálením a podráždením očí,
  • alebo únavou.

Za sezónnymi alergiami stojí celý rad alergénov. Patria medzi ne najrôznejšie dreviny či byliny, ktoré rastú na našom území. Za väčšinu jarných sezónnych alergií sú zodpovedné hlavne rozkvitnuté stromy. Najčastejším "páchateľom" je u nás breza, vŕba, pagaštan, topoľ ale aj céder či jelša. Ďalej nás zvládnu potrápiť aj peľ z tráv, prach, zvieracia srsť alebo plesne.

Odporúčame aj: Pľúcnik lekársky: To je pomoc nielen pre tvoje pľúca!

Ako prekabátiť sezónne alergie?

Zdroj: Alensa

Očné alergie

Pomerne výrazným problémom sú očné alergie, kedy oči reagujú na alergén podráždením. „Oči na potlačenie pôsobenia alergénu produkujú látku nazývanú histamín a v dôsledku toho sa očné viečka alebo spojivky začervenajú, svrbia a môžu aj opuchnúť. Ďalším z prejavov je slzenie a pálenie očí, svetloplachosť a zlepené oči hneď ráno. Ľudia, ktorí trpia na očné alergie, majú bežne aj nosné alergie prejavujúce sa upchatým nosom, kýchaním a svrbením. Obvykle ide o dočasný stav spojený so sezónnymi alergiami,“ hovorí Lenka Petruchová, optometristka z e-shopu a optík Alensa a dodáva, že najčastejším príznakom očnej alergie je zápal spojiviek, ktorý sa objavuje približne u 40 % všetkých pacientov.

Ako sa účinne brániť?

Boj proti alergiám môže byť náročný, ale existuje niekoľko spôsobov, ako ich príznaky zmierniť alebo sa im úplne vyhnúť. Základom je predovšetkým eliminovať možný kontakt alergénu s očami. Pokiaľ viete na čo ste alergický, snažte sa týmto látkam vyhnúť. Napríklad ak máte alergiu na peľ, obmedzte čas strávený vonku počas obdobia kvitnutia.

„Keď je v ovzduší peľ v najväčšej koncentrácii, teda v polovici dopoludnia a v podvečer, snažte sa nevychádzať von. Rovnako tak v tomto čase doma príliš nevetrajte. Ak idete autom, používajte klimatizáciu. Nemenej dôležité je pri pobyte vonku chrániť oči kvalitnými slnečnými alebo dioptrickými okuliarmi, ktoré vytvárajú bariéru a zamedzia prístupu aspoň časti alergénov do očí. Rovnako ľudia trpiaci alergiami by si nemali rukami pretierať oči. Práve pri tejto činnosti si môžete do očí votrieť veľké množstvo alergénov,“ dodáva Petruchová.

Pozri si aj toto: Zázračný čaj z ľanových semienok: Odkysľuje organizmus a podporuje trávenie

Ako prekabátiť sezónne alergie?

Zdroj: Alensa

Pri očných alergiách je dobré oči tiež častejšie zvlhčovať očnými kvapkami*. Zmierniť nepríjemné príznaky môžu aj vhodné antihistaminiká. Existujú rôzne typy týchto liečiv. Od voľne predajných po také, ktoré sa musia predpisovať odborníkom. Pokiaľ ale nosíte šošovky, prečítajte si príbalové letáky, alebo sa rovno poraďte o užívaní vhodných antihistaminík s lekárnikom.

„Ak je vaša alergia silná, je lepšie používať jednodňové šošovky, ktoré sa po použití vyhodia, alebo šošovky s viacdenným využitím čistiť pomocou peroxidového roztoku,“ radí Lenka Petruchová, optometristka spoločnosti Alensa.sk, online predajca kontaktných šošoviek, dioptrických a slnečných okuliarov.

Ďalšie tipy optometristky Lenky Petruchovej:

  • Ak nosíte kontaktné šošovky, nenoste ich dlhšie, než je určené.
  • Zvlhčujte si oči pravidelne očnými kvapkami.
  • Zvážte dočasný prechod z dvojtýždňových alebo mesačných kontaktných šošoviek na jednodňové, šošovky sú tak menej infikované alergiami.
  • Dbajte na väčšiu čistotu domova a používajte domáce čističky vzduchu a kvalitné filtre vo vysávači.
  • Uteráky a oblečenie nesušte vonku a často meňte obliečky.
  • Ak sú vaše problémy dlhodobé, môže ísť o iné očné ochorenie. Napríklad jačmenné zrno. V tomto prípade vyhľadajte odborníka.

* Očné kvapky a kontaktné šošovky sú zdravotnícky prostriedok. Čítajte pozorne príbalový leták.

Zdroj úvodnej fotky: Alensa


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní