DIY tablety do umývačky riadu s citrusovou vôňou – už ich viac v obchode nebudeš kupovať!

Umývačky riadu sa stali bežnou súčasťou moderných domácností vďaka ich pohodlnosti a efektívnosti. Tieto spotrebiče prinášajú množstvo benefitov, ktoré zjednodušujú každodenný život. Predovšetkým umožňujú ušetriť čas, ktorý by inak bol venovaný manuálnemu umývaniu riadu.

Okrem časovej úspory umývačky riadu tiež šetria vodu. Sú schopné umyť veľké množstvo riadu s podstatne menším množstvom vody, než by bolo potrebné pri ručnom umývaní. Taktiež prispievajú k nižšej spotrebe energie, keďže moderné umývačky sú navrhnuté tak, aby boli energeticky úsporné.

A hygienický aspekt je ďalším dôležitým benefitom, pretože umývačky riadu umývajú pri vyšších teplotách, ktoré sú efektívnejšie pri eliminácii baktérií a mikróbov. Skrátka, umývačka riadu je naozaj skvelým pomocníkom v domácnosti. 

Avšak, jej chod sa nezaobíde bez dobrého čistiaceho prostriedku. Dnes sú už dostupné rôzne prípravky, či už tekuté, alebo vo forme tabliet a kapsúl. Ak ale chcete vyskúšať niečo ekologickejšie, pokojne si takýto prostriedok vyrobte doma.

Na domáce tablety do umývačky riadu budete potrebovať iba zopár vecí, ako je napríklad sóda bikarbóna a ocot, ktoré nájdete aj v kuchyni. Okrem toho sa používa napríklad aj borax, ktorý sa dá zohnať na internete či v niektorých drogériách. Tieto domáce tablety dokonalo voňajú a perfektne vyčistia riady. Ako na ich prípravu? 

Odporúčame: ​DIY tekutá aviváž s vôňou citróna a klinčekov – ako si ju jednoducho vyrobiť?

umývačka riadu

Zdroj: Depositphotos

Na citrónové tablety do umývačku riadu potrebujeme:

  • 500 ml jedlej sódy (sódy bikarbóny)
  • 500 ml boraxu (zmäkčuje vodu, má aj dobré čistiace vlastnosti)
  • 125 ml octu
  • 20 kvapiek citrónového esenciálneho oleja (alebo použite v pomere 1:1 mätový a citrónový olej, prípadne citrónový a pomarančový olej)
  • formu na kocky ľadu

TIP: Ak máte veľmi tvrdú vodu, pridajte do zmesi aj 125 ml epsomskej soli.

Ako si vyrobiť domáce tablety do umývačky riadu

Ako prvé si v miske zmiešame sypké suroviny, teda jedlú sódu a borax. Suroviny dobre premiešajte následne pridávajte ocot. Nezľaknite sa, po naliatí octu začne zmes peniť. Všetko dobre premiešajte, pridajte esenciálny olej pre vôňu a znova premiešajte.

Následne si pripravte formičku na kocky ľadu a začnite ju plniť. Formičky neplňte až úplne po okraj, do jednej kocky dávajte ideálne len jednu zarovnanú lyžicu zmesi. Následne nechajte zmes vo formičke vyschnúť a stvrdnúť, buď počas noci, alebo počas dňa na slniečku. 

Keď sú tablety dobre stvrdnuté, formičku otočte hore dnom. Tablety by mali vypadnúť samy. Formičku nestláčajte, ani ňou nebúchajte, inak hrozí rozdrvenie tabliet. Hotové tablety do umývačky je vhodné skladovať v dobre uzatvárateľnej nádobe maximálne 2 mesiace.

A ako na ich použitie? Jednoducho vložte jednu tabletu do zásobníku umývačky a spustite program, ktorý bežne používate.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE