Recept na rýchly koláč frangipane s jahodami a rebarborou podľa Adriany Polákovej

Sezóna rebarbory je v plnom prúde, preto to treba využiť. Máte aj vy radi rôzne rebarborové koláčiky a dobroty? Tak tu dnes máme niečo pre vás. Rebarbora sa často kombinuje s jahodami, či už v koláčoch, alebo napríklad aj v džemoch. Prečo je to tak? Nuž, vytvárajú v prvom rade skvelý kontrast chutí. Jahody sú prirodzene sladké a šťavnaté, zatiaľ čo rebarbora je známa svojou kyslastou a trochu trpkou chuťou.

Sladkosť jahôd môže pomôcť vyvážiť kyslosť rebarbory, čo znamená, že spolu vytvárajú vyvážený a bohatý chuťový profil. Tento vzájomný doplnok umožňuje použiť menej pridaného cukru v receptoch, kde sú obidve zložky. Navyše, jahody pridávajú do zmesi šťavnatosť a žiarivú červenú farbu, zatiaľ čo rebarbora pridáva trochu pevnosti a svoju charakteristickú svetločervenú až zelenú farbu. Táto kombinácia vytvára nielen chutné, ale aj vizuálne príťažlivé jedlá.

Tak a aký chutný koláčik sa dá pripraviť práve z jahôd a rebarbory? Vyskúšajte tento jednoduchý a rýchly koláč frangipane s jahodami a rebarborou, s ktorým sa na svojich sociálnych sieťach podelila moderátorka a zanietená cukrárka Adriana Poláková.

Ešte ste sa s pojmom frangipane nestretli? Ide o označenie sladkého mandľového krému, ktorý je typický pre francúzske pečivo. Kedysi v minulosti tento pojem priamo označoval dezert. V každom prípade neváhajte a vyskúšajte túto dobrou aj vy!

Na koláč frangipane s jahodami a rebarborou podľa Adriany Polákovej potrebujeme:

  • lístkové cesto (môže byť maslové)
  • 150 g masla
  • 100 g cukru
  • 4 vajcia
  • 150 g mandľovej múky
  • jahody
  • rebarbora
  • trochu hnedého cukru
  • mandľové lupienky na posypanie

Ako prvé si maslo s cukrom vymiešame do peny, potom po jednom vmiešame vajíčka a napokon zľahka zamiešame aj mandľovú múku. Krém máme hotový. Pripravíme si tortovú formu (s priemerom 24 cm), ktorú vystelieme papierom na pečenie a následne lístkovým cestom. 

Cesto naplníme pripraveným mandľovým krémom. Následne ošúpeme a nakrájame rebarboru a taktiež si nakrájame aj jahody na malé kocky. Zmiešame, pridáme trochu cukru, premiešame a necháme postáť, aby sa chute prepojili a pustila sa šťava. Ovocnú zmes následne navrstvíme na frangipane krém a trošku zatlačíme.

Posypeme mandľovými lupienkami a dáme do rúry piecť pri teplote 180 °C. Pečieme asi 35 až 45 minút. Po vychladnutí môžeme nakrájať a podávať. Dobrú chuť!

Zdroj úvodnej foto: instagram.com/adriana_polakova

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE