Podľa najnovších výskumov by sa ľudia mohli dožiť až 150 rokov!

Podľa najnovších výskumov by sa ľudia mohli dožiť až 150 rokov!
  • 01.04.2024
  • Lenka Biba Slovak

Podľa najnovších výskumov v oblasti životného štýlu a genetiky sa zdá, že ľudia by mohli žiť až do veku 150 rokov. Toto revolučné zistenie ponúka nádej pre dlhšie a zdravé životy pre celú populáciu.

Poďte spolu s nami preskúmať výzvy a možnosti spojené s touto možnosťou, ako aj to, čo by sme mohli urobiť pre zlepšenie našej šance na dlhovekosť. Buďte prvými, kto sa dozvie o možnostiach predĺženia životnosti s našim zaujímavým a informatívnym článkom!

Starnutie a dlhovekosť

Vedeli ste, že existuje fyziologická hranica ľudského života, no zároveň neexistuje absolútny maximálny vek, ktorý by žiadny človek nikdy nemohol prekročiť? Maximálna dĺžka života ľudí je niekde medzi 120 a 150 rokmi - keď život prežijeme s malým množstvom stresových faktorov. Táto zásadná strata odolnosti stanovuje maximálnu dĺžku života ľudí niekde medzi 120 a 150 rokmi. Po 120 až 150 rokoch by ľudské telo úplne stratilo schopnosť zotaviť sa zo stresu, ako je choroba a zranenie, čo by malo za následok smrť.

Výskumníci na to použili matematické modelovanie. Ak by sa vyvinuli terapie na rozšírenie odolnosti tela, ľudia by mohli žiť dlhšie a zdravšie.

  • Kvalita života v starobe je však dôležitejšia ako maximálna dĺžka života.
  • Najstaršia osoba v histórii sa dožila 122 rokov a neexistujú žiadne overené prípady osoby, ktorá by sa dožila viac ako 122 rokov.
  • Zatiaľ čo niektorí vedci tvrdia, že prirodzená hranica je okolo 120, 140 alebo 150 rokov, iní špekulujú, že takáto hranica neexistuje.
  • Ak existuje maximálna hranica dĺžky ľudského života, ešte sa k nej nepribližujeme.

Nový výskum naznačuje, že ľudia môžu žiť až 150 rokov!

Výskumníci sa zaoberali otázkou, ako dlho môžeme žiť, ak nejakou kombináciou náhody a genetiky nezomrieme na rakovinu, srdcové choroby alebo nezomrieme následkom napríklad dopravnej nehody.

Uvádzajú, že keď sa vynechajú veci, ktoré nás zvyčajne zabíjajú, schopnosť nášho tela obnoviť rovnováhu medzi nespočetnými štrukturálnymi a metabolickými systémami po poruchách sa časom stále stráca.

A aj keď prežijeme život s niekoľkými stresovými faktormi, tento postupný pokles nastavuje maximálnu dĺžku života ľudí niekde medzi 120 a 150 rokmi.

Neprehliadnite: Horoskop na apríl 2024 sľubuje silné emócie, spontánnosť, ale i závisť na pracovisku

Od čoho závisí tempo starnutia ľudského organizmu?

Túžba odhaliť tajomstvá nesmrteľnosti je tu pravdepodobne tak dlho, ako si ľudia uvedomujú smrť. Ale dlhá dĺžka života nie je to isté ako dlhá dĺžka zdravia. Zameranie by sa nemalo klásť na to, aby sme žili dlhšie, ale aby sme žili dlhšie zdravšie.

Vedci tiež zistili, že s pribúdajúcim vekom sa reakcia tela na vonkajšie faktory môže stále viac líšiť od stabilného normálu, čo si vyžaduje viac času na zotavenie. 

  • Zdravý mladý človek dokáže rýchlo fyziologicky reagovať, aby sa prispôsobil výkyvom a obnovil svoju osobnú normu.
  • Ale u staršieho človeka je všetko len trochu utlmené, telo trochu pomalšie reaguje - ako napríklad keď choroba prináša veľké výkyvy krvného tlaku.

Odporúčame aj: Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek

Zdravý životný štýl ako prevencia dlhovekosti

Myšlienka spomalenia procesu starnutia pritiahla pozornosť nielen ľudí, ktorí snívajú o nahratí svojich spomienok do počítačov, ale aj skupiny výskumníkov, ktorí považujú takéto zásahy za prostriedok na zmiernenie chorôb a invalidity na konci života na predĺženie dĺžky zdravia.

Mnohí odborníci už dlho tušili, že dĺžka ľudského života prekročila svoj limit, pričom nikto pravdepodobne neprekoná rekord Jeanne Calmentovej, francúzskej fajčiarky, ktorá zomrela vo veku 122 rokov. Nová štúdia však dospela k záveru, že sme stále „ďaleko“ od akéhokoľvek maxima – ak v skutočnosti nejaké existuje.

Vedci preniesli gén zázračných tardigradov do ľudských buniek a objavili prekvapivé spomalenie metabolizmu. Tento objav otvára dvere novým možnostiam v medicíne a boji proti starnutiu a odhaľuje tajomstvá jedného z najodolnejších tvorov našej planéty.

Objavili sme tak tajomstvo dlhého života?

Vo svete vedy nedávno odznel vzrušujúci objav, ktorý môže mať pre ľudstvo ďalekosiahle následky. Vedci z University of Wyoming odhalili, ako môžu bielkoviny tardigradov, mikroskopických tvorov, spomaliť ich metabolizmus, aby im umožnili prežiť v extrémnych podmienkach. Táto odolnosť tardigradov je už dlho predmetom záujmu vedcov, keďže tieto tvory dokážu prežiť v podmienkach, ktoré by boli pre väčšinu živých organizmov smrteľné, od extrémnych teplôt až po vesmírne vákuum.

Táto štúdia odhaľuje nielen možnosti budúcich objavov v medicíne, ale poskytuje aj pohľad na neuveriteľnú prispôsobivosť života na Zemi.

  • Tardigrady nám ukázali, že hranice prežitia sú oveľa širšie, než sme si kedy predstavovali.
  • Teraz, keď začíname chápať, ako tieto stvorenia prekonávajú extrémne podmienky, môžeme začať uvažovať o tom, ako by sme tieto schopnosti mohli využiť na zlepšenie nášho prežitia a zdravia.

Štúdium tardigradových génov v ľudských bunkách otvára novú kapitolu vedeckého výskumu, ktorá by mohla viesť k prelomom v medicíne a k predĺženiu ľudského života. Tento objav nielenže posúva hranice nášho chápania života, ale tiež nás učí, ako môžeme využiť prírodný svet na zlepšenie ľudského stavu.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní