DIY čistiaci dezinfekčný prostriedok s vôňou pomaranča a čajovníka

DIY čistiaci dezinfekčný prostriedok s vôňou pomaranča a čajovníka

Používate v domácnosti klasické chemické čistiace prostriedky alebo dávate prednosť tým prírodnejším, ktoré neobsahujú toľko rôznych chemikálií? Vo všeobecnosti platí, že používanie prírodných čistiacich prostriedkov má niekoľko výhod v porovnaní s tradičnými chemickými čistiacimi prostriedkami. Je známe, že aj vystavovanie sa chemikáliám v domácnosti má určitý vplyv na náš organizmus a naše telo. 

Prírodné čistiace prostriedky sú zvyčajne vyrobené z neškodných a netoxických surovín, ktoré neohrozujú zdravie ľudí ani domácich miláčikov. Tradičné chemické čistiace prostriedky môžu obsahovať látky, ktoré sú nebezpečné pri vdýchnutí alebo pri kontakte s pokožkou. Dráždiť môžu citlivejšie osoby, ako sú napríklad alergici či astmatici. 

Prírodné čistiace prostriedky sú taktiež ekologickejšie. Ich zložky sú biologicky rozložiteľné a neznečisťujú vodu ani pôdu. To znižuje negatívny vplyv na ekosystémy a prispieva k ochrane biodiverzity. Prírodné čistiace prostriedky pritom dokážu byť rovnako účinné pri starostlivosti o domácnosť. 

Ak preferujete prírodnejšie a šetrnejšie metódy čistenia vo vašej domácnosti alebo by ste takýto čistiaci prostriedok chceli vyskúšať, máme pre vás tip. Čo tak si vyrobiť vlastný dezinfekčný prostriedok s úžasnou vôňou čajovníka a pomaranča, ktorý budete môcť používať napríklad v kuchyni? Máme pre vás jednoduchý návod!

Vyskúšaj aj: ​DIY návod: Ako si vyrobiť citrónovo-mätové vlhčené obrúsky na ruky

Na domáci čajovníkovo-pomarančový dezinfekčný prípravok potrebujeme:

  • 125 ml octu
  • 2 ČL pracej sódy
  • 20 kvapiek čajovníkového esenciálneho oleja
  • 10 kvapiek pomarančového esenciálneho oleja
  • 500 ml prevarenej a mierne vychladenej vody

Výroba domáceho dezinfekčného prípravku

Domáci čistiaci prípravok s dezinfekčným účinkom si pripravíte raz-dva. V prvom rade si pripravte dostatočne veľkú nádobku s rozprašovačom. Môže ísť o nádobu zo starého čistiace prípravku, stačí ju poriadne umyť. Následne do nádobky nalejte potrebné množstvo prevarenej a miernej ochladnutej vody. 

Potom pridajte ocot, praciu sódu. Praciu sódu možno poľahky nájsť v drogériách. Hodí sa nielen na pranie, ale aj čistenie. Dobre odstraňuje mastnotu. Nakoniec do nádoby pridajte aj esenciálne oleje v stanovenom množstve. Nádobku zavrite a dobre pretrepte, aby sa prísady zmiešali. HOTOVO!

A ako tento eko čistiaci prostriedok z prírodných surovín používať? Stačí ho nastriekať priamo na daný povrch a nechať aspoň 10 minút pôsobiť. Následne povrch utrite handričkou alebo papierovou utierkou. Vyrobený čistiaci prostriedok s dezinfekčným účinkom je najlepšie spotrebovať do 2 týždňov. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní