DIY návod: Ako si vyrobiť citrónovo-mätové vlhčené obrúsky na ruky

DIY návod: Ako si vyrobiť citrónovo-mätové vlhčené obrúsky na ruky

Vlhčené obrúsky sú veľmi praktické a majú viaceré využitia, preto je dobré mať ich vždy poruke. Môžu pomôcť udržať ruky a tvár čisté, keď nie je na blízku voda a mydlo. Sú preto ideálne na rýchle osvieženie počas cestovania alebo pred a po konzumácii jedla. Ešte viac neoceniteľné sú rozhodne pre rodičov menších detí, ktoré sa môžu mimo domova razom zašpiniť.

Avšak, nie sú vlhčené obrúsky ako vlhčené obrúsky. Aj v tomto prípade nie je na škodu pri výbere pozerať na zloženie. Priemyselne vyrábané vlhčené obrúsky niekedy môžu obsahovať látky, ktoré môžu byť pre niektoré osoby dráždivé, vrátane malých detí. Často obsahujú konzervačné látky, alkohol, parfumy, rozpúšťadlá, zvlhčovadlá a mnohé iné, zväčša chemické, látky, na ktoré môže byť pokožka citlivá. 

Čo tak si urobiť domáce vlhčené obrúsky, ktoré sú pripravené len z prírodných surovín, ako sú esenciálne oleje, hamamelová voda či kastílske mydlo? Hamamelová voda dobre odstraňuje mastnotu, hydratuje a má antibakteriálne účinky. Kastílske mydlo je skvelým prírodným čistiacim pomocníkom. 

Ako teda na výrobu vlastných prírodných vlhčených obrúskov bez chemikálií? Poradíme!

Pozri aj: ​Tip, ako minimalizovať odpad v kuchyni – vyskúšaj zeleninový vývar zo zbytkov

Na domáce vlhčené obrúsky potrebujeme:

  • 12 pevnejších papierových utierok
  • cca 500 ml vody (prevarenej a mierne vychladenej, prípadne destilovanej)
  • 1 PL hamamelovej vody
  • 1 PL citrusového kastílskeho mydla
  • 1 PL frakcionovaného mandľového alebo kokosového oleja
  • 5 kvapiek citrónového esenciálneho oleja
  • 2 kvapky mätového esenciálneho oleja

Výroba domácich vlhčených obrúskov

Papierové obrúsky rozstrihneme na polovicu a poukladáme na seba. Následne ich zrolujeme a vložíme do zaváraninového pohára so širokým hrdlom (použiť možno aj starú nádobu z minutých vlhčených obrúskov). Tekuté suroviny si zmiešame vo väčšej odmerke a následne roztokom zalejeme utierky v nádobke. 

Pohár (alebo inú nádobu) uzavrieme viečkom a trochu poprevraciame a pootáčame, aby sa tekutina dostala všade a obrúsky sa dobre nasiakli. Takto pripravené vlhčené obrúsky môžeme začať ihneď používať.

Ich životnosť je približne 1 týždeň, takže sa ani neoplatí robiť viac kusov naraz. Z 12 pevných papierových utierok si môžete pripraviť 24 menších vlhčených obrúskov.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní