Zázračné kastílske mydlo – všestranný pomocník do domácnosti

Zázračné kastílske mydlo – všestranný pomocník do domácnosti

Na chod domácnosti potrebujeme neraz veľké množstvo čistiacich prostriedkov. Ak k tomu pripočítame ešte kozmetiku, ktorú používame v rámci hygieny, ide už o desiatky produktov. O tom, že nás táto drogéria vyjde nemalé peniaze už ani nehovoríme.

Našťastie, existujú šikovní pomocníci, vďaka ktorým nemusíme kupovať zbytočnú drogériu navyše. Počuli ste už o kastílskom mydle?

Odporúčame: Prečo používať klasické mydlo? Dôvod je viac než len zaujímavý!

mydlo kastílske

Zdroj: Shutterstock®

Všestranné kastílske mydlo

Toto biologicky rozložiteľné mydlo pôvodom zo Španielska je vyrábané z kvalitného olivového oleja. Kým v minulosti sa mydlo vyrábalo najmä z olivového oleja, v súčasnosti sa do mydla primiešavajú aj rastlinné oleje najvyššej kvality (kokosový, jojobový, konopný, mandľový olej či iné). Takýto mydlový základ (v tuhej alebo tekutej forme) je pripravený na ďalšie použitie. Základné kastílske mydlo je možné vyrobiť aj doma, vo väčšine prípadov však naň natrafíte takmer v každej drogérii.

Výhodou kastílskeho mydla sú jeho dobré umývacie schopnosti a jemná penivosť. Je vhodné na umývanie tela, pokožky, vlasov. Poslúžiť vie aj pri výrobe čistiacich prostriedkov.

mydlo

Zdroj: Shutterstock®

Kastílske mydlo v kozmetike

  • Gél 3v1 na telo, ruky aj vlasy – na výrobu gélu vám postačí základné kastílske mydlo v tekutej forme, voda, obľúbený vonný esenciálny olej (napríklad mätový pre osvieženie, levanduľový pre upokojenie, mandarínkový pre energiu,...) a prázdna uzatvárateľná fľaštička. Aby si mydlo zachovalo svoju hustotu, zmiešajte dva diely kastílskeho mydla s jedným dielom vody a pridajte zopár kvapiek esenciálneho oleja. Pripravené mydlo poriadne premiešame a nalejeme do fľaštičky.
     
  • Čistiaci pleťový gél – je vhodný na dočistenie pleti. Pripravíte ho zmiešaním 2 lyžíc kastílskeho mydla, 3 lyžíc medu a polovicou šálky kvalitného rastlinného glycerínu. Gél nanášame na pleť pomalými krúživými pohybmi a následne tvár umyjeme prúdom vlažnej vody.
     
  • Odstraňovač make-upu – v malej miske zmiešame pol lyžice kastílskeho mydla a pol lyžice kokosového oleja. Zmes premiešame, nanesieme malé množstvo na odličovací tampón a jemnými ťahavými pohybmi ľahko odstránime make-up z pleti.

Neprehliadni: Suchá pleť bude minulosťou – vyskúšala si už kyselinu mliečnu?

odličovanie pleti

Zdroj: Shutterstock®

Kastílske mydlo v domácnosti

  • Prostriedok na umývanie riadu – na výrobu budeme potrebovať polovicu šálky kastílskeho mydla, polovicu šálky vody, mandarínkový alebo citrónový esenciálny olej (stačí 5 – 6 kvapiek) a polovicu šálky jablčného octu. Všetky ingrediencie spolu zmiešame a prelejeme do prázdnej nádobky s dávkovačom.
     
  • Prostriedok na umývanie podláh – do vedra s pripravenou vodou vlejeme zopár lyžíc kastílskeho mydla a pridáme zopár kvapiek obľúbeného esenciálneho oleja.
     
  • Čistiaca pasta na podlahy a nečistoty – stačí zmiešať zopár lyžíc kastílskeho mydla so sódou bikarbónou. Takto pripravená pasta si poradí so znečistenou podlahou, ale aj iným špinavým povrchom.

  • Tekutý prací prostriedok – kastílske mydlo možno použiť aj na pranie. Štvrtina šálky by vám mala postačiť na jednu praciu dávku. Ak chcete, aby vám bielizeň voňala, použite zopár kvapiek obľúbeného esenciálneho oleja.

Odporúčame: Jedy v kozmetike: Nebezpečné zložky, kvôli ktorým sa oplatí študovať zloženie


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 05.05.21 06:46

ĽŠ
karma
100.00

Rada vyskúšam, vďaka za článok!

  • 1
Odpovedať

Katarína Konečná 05.05.21 14:48

KK
karma
109.00

ešte som ho neskúšala, ďakujem za článok

  • 1
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 06.05.21 18:20

ZS
karma
100.00

Zaujímavý výrobok

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní