Jedy v kozmetike: Nebezpečné zložky, kvôli ktorým sa oplatí študovať zloženie

Jedy v kozmetike: Nebezpečné zložky, kvôli ktorým sa oplatí študovať zloženie

V poslednej dobe sa všetci zaujímame o zložky v kozmetike, ktorú každý deň používame. Kým v minulosti nám bolo v podstate „jedno,“ čo sme na svoju pleť aplikovali, dnes študujeme aj tie najmenšie písmena, ktoré sú na obale uvedené. No dobre, možno nám nebolo jedno, čo na seba aplikujeme, no popravde, máloktoré z nás sa vyznali vo všetkých obsiahnutých zložkách. Dnes sa čoraz viac prihliada na zloženie všetkých produktov. Odborníci dokonca pred niektorými zložkami varujú, pretože môžu spôsobiť viac škody než úžitku.

Áno, všetky chceme mať krásnu pleť, dokonalé vlasy i pevné nechty, ale to dosiahneme len správnymi prípravkami so správnymi zložkami. Ktorej kozmetike, respektíve ktorým zložkám sa radšej vyhýbať?

parabeny v kozmetike

Zdroj: Shutterstock®

Parabeny (methylparaben, propylparaben, butylparaben, ethylparaben)

V kozmetických výrobkoch sa najčastejšie vyskytujú parabeny, ktoré sú akýmisi konzervačnými látkami. Dokonca mnohí uvádzajú, že ide o ideálne konzervačné látky, ktoré sa nachádzajú v liekoch, výrobkoch bežného používania i v bytovej chémii. V kozmetickom priemysle sa využívajú predovšetkým na konzerváciu šampónov, sprchových gélov, telových krémov, dezodorantov a antiperspirantov a pod. Prečo sú však nebezpečné, keď sa v kozmetike využívajú už viac ako 80 rokov? Predovšetkým preto, lebo majú podobné alebo rovnaké vlastnosti a chovanie ako ženský hormón estrogén. To znamená, že môžu narušiť hormonálnu rovnováhu a endokrinné procesy v tele. Parabeny sa čoraz viac začínajú spájať so zvýšeným rizikom rakoviny prsníka, so zníženým množstvo spermií, ale aj so skorším nástupom puberty u chlapcov i dievčat.

čo spôsobujú silikóny v kozmetike

Zdroj: Shutterstock®

Silikóny (koncovky -thicone, -icone, -siloxane, -silane, či –thiconol)

Medzi ďalšie škodlivé ingrediencie v kozmetike môžeme zaradiť silikóny. V podstate ide o syntetické lipidy vytvorené na báze ropy, ktoré sa v prírode nerozkladajú. V kozmetike sú obľúbené, pretože vyhladzujú pokožku aj vlasy, na ktorých vytvárajú ťažko priepustný film, pod ktorým pokožka ani vlasy nedokážu dýchať. Dokonca sa častokrát hovorí aj o závislosti na silikónoch, v dôsledku čoho dochádza k rapídnemu zhoršeniu stavu pokožky. Treba si tiež uvedomiť, že vlasy obalené silikónmi je ťažké nafarbiť. Buď sa na vlasoch môžu vytvoriť fľaky alebo farba nemusí vôbec chytiť. Postupom času sa vlasy môžu stať krehkými, môžu sa lámať, tvoriť lupiny a pod.

čo sú ftaláty

Zdroj: Shutterstock®

Ftaláty (DEP, DEHP, DBP, BBP a DIBP)

Síce sú v Európskej únii zakázané, no v niektorých produktoch dovážaných zo zahraničia môžu byť obsiahnuté. Ftaláty sú v podstate chemikálie, ktoré sa využívajú pri výrobe plastov (vďaka ním sa ľahšie ohýbajú), no nachádzajú sa aj v rúžoch, lakoch na nechty, šampónoch, sprchových géloch i v parfumoch. V kozmetickom priemysle sa využívajú predovšetkým kvôli tomu, že dokážu udržať farbu a vôňu produktov. A čo spôsobujú v ľudskom tele? Predpokladá sa, že ftaláty negatívne ovplyvňujú hormonálny systém – môžu spôsobiť problémy s plodnosťou, oneskoriť vývoj jedinca či dokonca prispieť k obezite.

Zaujme ťa: Oplatí sa vyskúšať kúpeľ z ovsených vločiek? Zisti, čo ponúka!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Ľubica Šťastná 04.02.21 06:07

ĽŠ
karma
100.00

Už len z tohto hľadiska sa určite oplatí študovať zloženie.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 04.02.21 08:09

JK
karma
100.00

Treba študovať zloženie hádam aspoň prírodná je v poriadku

  • 0
Odpovedať

Jana Havranová 04.02.21 12:55

JH
karma
-1.00

,,The dose makes the poison - dávka/množstvo robí jed". Kozmetika podlieha reguláciám, ktoré určujú limity použitia konkrétnych zložiek v kozmetike. Netreba sa automaticky báť. Ak to mám zjednodušiť, aj voda je chémia, vieme ju jednoducho označiť chemickým vzorcom a aj voda nám môže uškodiť, ak jej vypijeme príliš veľa (nápor na obličky až opuch mozgu a bezvedomie). Napriek týmto skutočnostiam o nej nehovoríme, že je škodlivá. Koľkokrát si viac uškodíme domácimi maskami na tvár než hotovým výrobkom z obchodu. (napr. priamou aplikáciou citrónu, ktorým si vieme sakramensky podráždiť pokožku a narušiť kožnú bariéru). Bez konzervantov v kozmetike by nám v kelímkoch mohli vyrásť krásne plesne a so záručnou dobou 2 rokov by sme sa mohli rozlúčiť. Ak trpíte veľmi suchou pokožkou, silikóny môžu byť jednou zo záchran (okluzívna vrstva zamedzuje transepidermálnej strate vody). Zaradila by som teda tieto zložky medzi kontroverzné, nie automaticky medzi nebezpečné.

  • 0
Odpovedať

Gabriela Ivančíková 04.02.21 13:52

GI
karma
-1.00

Veľmi poučný článok.

  • 0
Odpovedať

Katarína Šmidová 04.02.21 14:18

karma
-1.00

Nikdy som nepozerala na zloženie kozmetiky, ale po prečítaní článku to určite zmením. Najlepšie prejsť na prírodnú.

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 04.02.21 14:32

MM
karma
107.00

Zaujímavé informácie

  • 0
Odpovedať

Soňa Kollárová 04.02.21 17:46

SK
karma
113.00

Ja si zloženia v kozmetike všímam už niečo cez 2 roky. A nadobudla som už nejaký prehľad a skúsenosti v tejto oblasti. :)
Ja sa riadim hlavne podľa zloženia.

  • 0
Odpovedať

Zuzana Václaviková 05.02.21 00:51

karma
-1.00

Pred časom som čítala o vplyve konzumácie kuracieho mäsa na skorší nástup puberty u chlapcov i dievčat. No tá tu bola vždy. Dostávajú sa všetky tieto zložky do vody, tam je háčik.

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 05.02.21 19:36

PV
karma
113.00

Dakujem za zaujímavý článok.. Odteraz budem čítať zloženie už aj na kozmetike .

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 07.02.21 05:52

KS
karma
133.00

Preto radšej preferujem skôr prírodné produkty :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní