Najvyhľadávanejšie zložky v kozmetike za rok 2020: Ako prospievajú našej pleti?

Najvyhľadávanejšie zložky v kozmetike za rok 2020: Ako prospievajú našej pleti?

Rok 2020 sa niesol v znamení lockdownu, a tak sme mnohé mali čas venovať sa svojej rodine, práci, ale aj sebe. Je totižto pomerne ťažké nájsť si počas hektického dňa chvíľu pre seba a dopriať si poriadny hĺbkový peeling alebo výživnú pleťovú masku, ktorá by dodala vzpruhu našej pleti. No v minulom roku sa to mnohým z nás podarilo. Začali sme sa venovať sebe, ale sledovali sme aj zloženie našej kozmetiky. Často sa hovorí o škodlivých zložkách, ktoré našej pleti neprospievajú. No na druhej strane, ak sa zameriame na tie zložky, ktoré sú pre nás prospešné a hlavne pre našu pleť, tak by sme mohli vytvoriť celý zoznam aktívnych látok, ktoré sa dostali do povedomia ľudí.

Ide o zložky, ktoré sú súčasťou mnohých pleťových produktov, ktoré používame na dennej báze. Viac-menej môžeme povedať, že sme viac uvedomelejší a začíname sa zaujímať o to, čo aplikujeme na našu pleť. A to sa odrazilo aj vo vyhľadávaní zložiek. Čo sme teda vyhľadávali v minulom roku najviac?

Pozri tiež: Prírodné ingrediencie na pleť, ktoré škodia? Aj také sú!

čo je retinol

Zdroj: Shutterstock®

Retinol

Je to presne tá zložka, ktorá je vhodná pre každú pleť. Je vhodná na liečbu akné, no najčastejšie sa spája s vráskami a starnutím pleti. Ide o derivát vitamínu A, ktorý je vďaka svojim účinkom a vlastnostiam prezývaný aj ako elixír mladosti.

Táto zložka má silné exfoliačné účinky, ktoré prispievajú k vyhladeniu textúry pleti, vďaka čomu pokožka pôsobí mladistvo a zdravo. Retinol pomáha urýchľovať regeneráciu buniek, stimuluje produkciu kolagénu, prispieva k rozžiareniu pleti. Tiež tento vitamín pomáha zmierniť hyperpigmentáciu pokožky a zároveň pomáha liečiť akné. Odborníci tiež uvádzajú, že pri pravidelnom používaní pomáha minimalizovať rozšírené póry.

účinky kyseliny hyalurónovej

Zdroj: Shutterstock®

Kyselina hyalurónová

Túto zložku netreba nejako zvlášť predstavovať. Ide o látku telu vlastnú, no s vekom z tela ubúda. Ak jej máme v tele nedostatok, môže sa to odraziť aj na stave našej pleti. Tá môže byť vysušená a povädnutá. Ak by sme mali poukázať na jednu jej skvelú vlastnosť, tak je to viazanie vody. Kyselina hyalurónová (HA) tak pôsobí ako hydratačná zložka, vďaka ktorej naša pleť pôsobí žiarivo a je hydratovaná zvnútra.

HA tiež zohráva dôležitú úlohu pri hojení rán a novotvorbe buniek, vďaka čomu sú jej účinky omladzujúce a protistarnúce. Tiež pôsobí protizápalovo, takže pomáha zlepšovať stav pleti po akné. Okrem toho je to skvelá zložka pre starnúcu pleť, nakoľko pomáha vyhladzovať jemné línie a rovnako aj hlbšie vrásky. V kombinácii s kolagénom podporuje pevnosť a pružnosť pokožky.

Zaujme ťa: Má chladená kozmetika lepší účinok? Toto tvrdia dermatológovia

ako vplýva kyselina mliečna na pleť

Zdroj: Shutterstock®

Kyselina mliečna

Kyselina mliečna patrí medzi najznámejšie a najpoužívanejšie AHA kyseliny, ktoré majú predovšetkým exfoliačné účinky. No, nech to znie akokoľvek, táto kyselina je ideálna predovšetkým pre citlivú pleť. Odborníci však odporúčajú s kyselinami pracovať opatrne a do starostlivosti o pleť ich začleňovať pomaly. Ak sa však rozhodnete pre túto zložku v kozmetike, vaša pleť bude jemnejšia a vyhladenejšia.

V prvom rade môžeme túto zložku nazvať aj ako exfoliant, ktorý pomáha z pokožky odstraňovať odumreté bunky. V konečnom dôsledku však táto kyselina pomáha znížiť výskyt jemných línii, redukovať rozšírené póry a rovnako aj zmierniť hyperpigmentáciu pokožky. Odborníci tiež poukazujú na jej antibakteriálne, dezinfekčné a zmäkčujúce vlastnosti.

Neprehliadni: Domáci test kvality vlasov: Len vďaka vode zistíš, či sú poškodené!

účinky kyseliny glykolovej

Zdroj: Shutterstock®

Kyselina Glykolová

Už nejakú tú dobu sa stretávame s kyselinou glykolovou, ako s jednou zo zložiek nachádzajúcich sa v kozmetických produktoch. Získavaná je predovšetkým z cukrovej trstiny, ale aj z cukrovej repy, ananásu alebo hroznového vína. Zaujímavé je, že o tejto kyseline sa prvýkrát hovorilo v roku 1851, no v rámci kozmetickej starostlivosti sa do popredia dostala až v 20. storočí. 

Výskumami však bolo preukázané, že kyselina pomáha vyhladiť jazvy po akné, pomáha minimalizovať rozšírené póry, tiež pomáha zmierňovať farebné nedokonalosti na pleti spôsobené hyperpigmentáciou pokožky. Kyslina je vhodná pre suchú, ale aj mastnú pleť. Zo všetko najviac však pôsobí ako exfoliant, ktorého úlohou je odstraňovať odumreté vrchné vrstvy pokožky.

čo je niacinamid

Zdroj: Shutterstock®

Niacinamid

Akýmsi nováčikom medzi aktívnymi zložkami, ktoré sa začali čoraz viac objavovať v kozmetických produktoch, je niacinamid. Je to forma vitamínu B3, ktorý sa nachádza aj v zelenine, mäse, orechoch a pod. Ale prečo si túto zložku obľúbiť a vyhľadávať ju v kozmetike? Vedecky bolo dokázané, že niacinamid pomáha zlepšiť vzhľad rozšírených pórov, tiež má v moci zjednotiť nerovnomerný tón pleti, je to zložka skvelá aj pre aknóznu pleť a rovnako tak i pre starnúcu pleť.

Niacinamid má v moci vyhladzovať jemné línie, ale aj vrásky. Dokáže pleť chrániť pred voľnými radikálmi. Pozor však, táto zložka by nikdy nemala byť kombinovaná s vitamínom C. Ideálne je používať túto zložku ráno a spomínaný vitamín večer. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 19.01.21 06:09

ĽŠ
karma
100.00

Zaujímavé informácie, obzvlášť o posledných dvoch.

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 06.02.21 15:14

karma
107.00

Retinol naozaj funguje

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní