Detská obrna: Aké sú prejavy infekcie? Je možná prevencia?

Detská obrna: Aké sú prejavy infekcie? Je možná prevencia?

Detská obrna a detská mozgová obrna – mohlo by sa zdať, že reč je o tom istom ochorení, no v skutočnosti ide o dve výrazne odlišné choroby, ktoré majú v prvom rade odlišné príčiny, no rovnako sa i rozdielne prejavujú. Detská mozgová obrna je v podstate porucha nervovej a svalovej sústavy, ktorá vzniká vplyvom poškodenia vyvíjajúceho sa mozgu.

Ide o ochorenie neinfekčného pôvodu. Detská obrna je na rozdiel od toho infekčná a spôsobená vírusom. A keďže sme sa detskej mozgovej obrne na našej stránke už venovali, dnes si niečo viac povieme práve o detskej obrne. Ako sa toto ochorenie prejavuje, aká je liečba či prevencia?

Čo spôsobuje detskú obrnu?

Detská obrna, alebo detská prenosná obrna, odborne poliomyelitída, latinsky Poliomyelitis anterior acuta, je vysoko nákazlivé infekčné ochorenie vírusového pôvodu. Pri tomto ochorení vírusy napádajú okrem iných častí tela najmä predné rohy miechy, ktoré majú za úlohu taktiež kontrolu pohybov. V dôsledku toho môže pri detskej obrne dochádzať k ochrnutiam. Ochorenie však môže byť až smrteľné. Pôvodcom detskej obrny je takzvaný poliovírus, respektíve niektoré sérotypy tohto vírusu.

Známy je typ I, ktorý najčastejšie vyvoláva ochrnutia a spôsobuje paralytickú formu obrny, okrem toho existujú ešte typ II a typ III. Vírus spôsobujúci detskú obrnu sa prenáša primárne fekálno-orálnou cestou. Zdrojom nákazy je chorý jedinec, pričom vírusy sú prítomné v jeho stolici. Zdravý jedinec sa môže nakaziť priamo či prostredníctvom kontaminovaných potravín, vody, predmetov a podobne.

Detská obrna postihuje najčastejšie deti, a to hlavne vo veku od 3 do 8 rokov. Výskyt u dospelých je skôr zriedkavejší. V minulosti sa vo svete toto ochorenie vyskytovalo pomerne často. Dnes sa v Európe aj Amerike skôr nevyskytuje, a to vďaka zavedeniu očkovania. Najskôr sa používala živá vakcína, ktorá sa vo forme kvapiek podávala ústami.

Neskôr ju zväčša nahradila neživá vakcína s usmrteným vírusom, ktorá už bola podávaná injekčne. V súčasnej dobe sa však detská obrna stále vyskytuje najmä v oblastiach s vysokým podielom nezaočkovaného obyvateľstva. Výskyt je častejší v Afrike aj v niektorých ázijských oblastiach. 

Odporúčame: Trápi ťa časté točenie hlavy? Zisti, čo všetko môže byť príčinou!

poliovírus

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú charakteristické prejavy?

Detská obrna môže mať rozličné formy a priebeh. Kým u niektorých prebieha skôr bezpríznakovo, v iných prípadoch môže spôsobovať vážne zdravotné ťažkosti. Inkubačný čas, čiže čas od vstupu nákazy do organizmu po vypuknutie choroby, je pri tomto ochorení zvyčajne 7 až 12 dní, niekedy však aj viac ako dva týždne.

Vo veľkom množstve prípadov však prebieha ochorenie bez klinických príznakov, a to pokojne u viac ako 90 % pacientov. Zvyšok tvoria zväčša prípady s miernym priebehom choroby. Prítomné príznaky sú spravidla podobné chrípkovým príznakom. Ide o zvýšenú teplotu až horúčku, bolesti hlavy, nevoľnosť, zvýšené potenie aj nadmernú únavu. Objaviť sa môžu i bolesti svalov a chrbta, nechutenstvo, hnačky a iné tráviace ťažkosti. 

Liečba detskej obrny môže v prípade takého priebehu trvať približne jeden týždeň, prípadne dva. V malom množstve prípadov (spravidla menej ako 1 %) môže mať detská obrna veľmi vážny priebeh. Ochorenie v takomto prípade prebieha v dvoch fázach. V tej prvej sa zvyčajne objavujú vyššie spomínané ťažkosti, ktoré sa podobajú chrípkovým príznakom. V ďalšej fáze ochorenie prechádza do paralytickej formy. Vírus sa dostáva do centrálneho nervového systému, čo spôsobuje rozvoj ďalších ťažkostí.

Typická je svalová slabosť, bolesti chrbta aj svalov, prípadne aj zvýšená citlivosť na vonkajšie podnety. Jedinec má problémy s ovládaným svalstva, objavujú sa paralýzy a ochrnutia, veľmi často hlavne dolných končatín.

očkovanie proti detskej obrne

Zdroj: Shutterstock®

Ako prebieha liečba?

Hoci detská obrna v mnohých prípadoch prebieha bezpríznakovo alebo len s miernymi ťažkosťami, v niektorých prípadoch predstavuje skutočne vážne a život ohrozujúce ochorenie. Vzniknuté paralýzy v dôsledku vážnej formy detskej obrny môžu mať rôznu intenzitu. Môžu sa časom zlepšovať, no rovnako môže ísť o trvalý následok ochorenia.

V najzávažnejších prípadoch môže dochádzať v priebehu ochorenia k zlyhávaniu životne dôležitých orgánov. Najmä ak dôjde k paralýze a postihnutiu dýchacích svalov, môže byť ohrozený život pacienta.  Konkrétna liečba detskej obrny neexistuje. Liečba tohto vírusového ochorenia je symptomatická, čiže sa tlmia sprievodné príznaky choroby. Môžu byť podávané liečivá proti bolesti, horúčkam či prípadným pridruženým infekciám. Dôležitý je pokoj na lôžku.

V prípade postihnutia dýchacích svalov je nevyhnutné poskytnúť pacientovi podporu dýchania pomocou prístrojov. V prípade paralýz a ochrnutí môžu pomáhať fyzioterapie, rehabilitácie a podobne. Ako sme však už spomenuli vyššie, v niektorých prípadoch predstavuje obmedzená hybnosť svalov trvalé poškodenie.

Najväčší význam má ochrana pred poliomyelitídou. Prevencia spočíva v očkovaní. Na Slovensku sa proti detskej obrne očkuje v rámci pravidelného povinného očkovania. Podávajú sa tri dávky kombinovanej vakcíny v priebehu prvého roka života jedinca, následne dochádza v neskoršom veku k preočkovaniam. Očkovanie proti detskej obrne prebieha spolu s očkovaním proti čiernemu kašľu, tetanu, záškrtu a ďalším ochoreniam. Dostupné je tiež v prípade potreby očkovanie pre dospelé osoby, ktoré napríklad cestujú do oblastí s výskytom detskej obrny. 

Odporúčame: Svalová slabosť a padanie očných viečok: Čo môže byť príčinou?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 14.01.21 07:31

ĽŠ
karma
100.00

Poučný článok, ikeď vo veľmi smutnom znení...

  • 0
Odpovedať

Soňa Kollárová 10.02.21 21:01

SK
karma
113.00

Je to nepríjemná choroba :(

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní