Trápi ťa časté točenie hlavy? Zisti, čo všetko môže byť príčinou!

Trápi ťa časté točenie hlavy? Zisti, čo všetko môže byť príčinou!

Možno to poznáte aj vy. Pri niečom kľačíte a pri postavení sa vám náhle zatočí hlava. Neraz sa to stane vtedy, keď sa človek prudko postaví. U mnohých sa to tiež deje pri vstávaní z postele. Občasné krútenie a zatočenie hlavy, respektíve menší závrat sa môže bežne vyskytnúť bez nejakých vážnejších príčin. Čo však v prípade, ak sa točenie hlavy objavuje veľmi často? Niektorých môže trápiť dokonca aj pri ležaní či chôdzi, pridružiť sa môžu aj ďalšie ťažkosti, napríklad strata rovnováhy či pocity na zvracanie. Pri opakovaných ťažkostiach je dozaista vhodné prekonzultovať zdravotný stav s lekárom. Kým v mnohých prípadoch nie sú príčiny točenia hlavy vážne, niekedy môže ísť o príznak nejakého ochorenia. Aké teda môžu byť príčiny?

Dehydratácia

Príčiny točenia hlavy môžu byť v prvom rade úplne obyčajné. Často sa to stáva napríklad pri dehydratácii. Medzi typické prejavy nedostatku tekutín môžeme okrem závratov zaradiť aj bolesti hlavy, väčšiu únavu, sucho v ústach či tráviace ťažkosti. Na pravidelný pitný režim je potrebné myslieť počas celého roka, nielen v lete počas horúčav. Niekedy dokonca ani nemusíme priamo cítiť smäd, no aj napriek tomu môže organizmus potrebovať doplniť tekutiny, najlepšie čistú vodu alebo minerálne vody.

Odporúčame: Ako zakryť pupienok ako profesionál? Nasleduj týchto 5 krokov!

krvný tlak

Zdroj: Shutterstock®

Zlý tlak a iné srdcovo-cievne problémy

Točenie hlavy môže súvisieť aj s kardiovaskulárnym systémom človeka. Častejšie sa môže objaviť u jedincov, ktorých trápi nízky krvný tlak, no rovnako ide niekedy aj o sprievodný príznak vysokého krvného tlaku. Príčiny však môžu byť vážnejšie. Točenie hlavy totiž môže byť prítomné aj pri arytmii, respektíve poruchách srdcového rytmu. Rôzne formy arytmií sa tiež prejavujú dýchavičnosťou, mdlobami, búšením srdca či slabosťou.

Poruchy vnútorného ucha

Medzi časté príčiny opakovaných závratov a točenia hlavy radíme aj rozličné poruchy vnútorného ucha. Tu je uložený vlastný sluchový orgán aj rovnovážny orgán. Problémy v tejto oblasti sa tak môžu prejavovať nielen zhoršením sluchu, ale aj ťažkosťami s rovnováhou a závratmi. Podobné ťažkosti sa môžu objaviť napríklad pri zápale vnútorného ucha. Do úvahy tiež prichádza takzvaná Meniérova choroba, pri ktorej pacienta môže trápiť aj zhoršenie sluchu, pískanie v ušiach či nevoľnosť.

problémy s krčnou chrbticou

Zdroj: Shutterstock®

Problémy s krčnou chrbticou

Ďalej môžu mať časté závraty súvislosť aj s krčnou chrbticou. Na vzniku vertiga, ako sa tento stav odborne nazýva, sa neraz podieľajú poruchy krčnej chrbtice a svalstva krku. K narušeniu danej oblasti a vzniku ďalších zdravotných ťažkostí môže dôjsť napríklad po úraze. Taktiež môže byť problém v medzistavcových platničkách. Príčinou však ďalej môže byť aj nadmerné a dlhodobé zaťažovanie krčnej chrbtice, či vrodené deformácie v mieste medzi krčnou chrbticou a lebkou.

Neurologické a psychické problémy

I rôzne problémy neurologického a psychického charakteru môžu stáť za častejšími závratmi. Točenie hlavy sa napríklad môže bežne vyskytnúť pri dlhodobom strese a značnom psychickom preťažení. Môže to tiež súvisieť s pocitmi úzkosti. Niekedy bývajú príčiny vážnejšie, pričom môže ísť o príznak nejakého neurologického ochorenia. Môže ísť o poruchy priamo súvisiace s centrálnou nervovou sústavou. Točenie hlavy a závraty môžu súvisieť s nádorom či poškodením mozgu aj otrasom mozgu po úraze hlavy. Aj skleróza multiplex býva niekedy okrem iného aj príčinou točenia hlavy a problémov s koordináciou a rovnováhou.

anémia

Zdroj: Shutterstock®

Anémia

Ďalšou možnou príčinou točenia hlavy a závratov je aj anémia. Tento chorobný stav je bežne nazývaný aj ako chudokrvnosť. Pri anémii dochádza k zníženiu koncentrácie hemoglobínu, čo je červené krvné farbivo. To následne narúša prenos kyslíka po tele. Anémia sa bežne prejavuje bledosťou pokožky, nadmernou únavou, pridať sa môžu bolesti a točenie hlavy, taktiež zlá kvalita vlasov a nechtov.

Lieky

Nakoniec môžeme ešte spomenúť, že točenie hlavy môžu v mnohých prípadoch spôsobiť aj lieky, ktoré jedinec pravidelne užíva. Mnohé lieky majú rozličné vedľajšie účinky. Je preto vhodné si overiť, či náhodou nie sú príčinou vašich častých závratov práve lieky. O vedľajších účinkoch sa veľa dozviete i z príbalových letáčikov liečiv, vhodná je však hlavne aj konzultácia s lekárom.

Pozri aj: RECEPT: Pizza s medvedím cesnakom – len sa po nej zapráši!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 06.05.20 06:12

ĽŠ
karma
100.00

Príčin môže byť naozaj viacero, treba len správne identifikovať a pri opakovaných ťažkostiach radšej prekonzultovať zdravotný stav s lekárom.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 07.05.20 11:47

MC
karma
109.00

Zaujímave ,ale ťažko sa v toľkých diagnózach vyznať.

  • 0
Odpovedať

Marcela Mantičová 07.05.20 12:26

MM
karma
-1.00

Točenie hlavy sa môže bežne vyskytnúť pri dlhodobom strese a značnom psychickom preťažení a môže to tiež súvisieť s pocitmi úzkosti. To presne sedí:-(

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní