Trápi ťa zhoršenie sluchu a točenie hlavy? Môže ísť o toto ochorenie!

Trápi ťa zhoršenie sluchu a točenie hlavy? Môže ísť o toto ochorenie!

Nepríjemné zhoršenie sluchu môže byť zapríčinené všeličím. Tento stav môže nastať po úraze aj z dôvodu dlhodobého pobytu v nadmerne hlučnom prostredí. Môže však ísť aj o príznak mnohých ochorení. A práve zhoršením sluchu a taktiež mnohými inými zdravotnými komplikáciami sa prejavuje aj takzvaná Meniérova choroba. Ešte ste o nej nepočuli? V nasledujúcom článku vám povieme, o aké ochorenie ide, ako sa prejavuje, aké sú jeho príčiny aj či je vôbec možná liečba.

O aké ochorenie ide?

Pojem Meniérova choroba alebo taktiež Meniérov syndróm označuje ochorenie, respektíve poruchu vnútorného ucha s rovnovážnym orgánom, ktorý sa v tejto časti ucha nachádza. Ochorenie je pomenované podľa francúzskeho lekára Prospera Menièreho, ktorý túto diagnózu ako prvý popísal v roku 1861. Presné príčiny vzniku Meniérovho syndrómu nie sú úplne známe, no hovorí sa o faktoroch, ktoré môžu podnietiť rozvoj problému. Vznik tohto syndrómu najčastejšie súvisí s nejakým poškodením vnútorného ucha, ktoré má pomerne zložitú štruktúru.

Na vine môžu byť rozličné zápalové ochorenia a opakované infekcie ucha či dokonca poškodenie ucha pri úraze, v dôsledku čoho dôjde k dysfunkcii častí vnútorného ucha. Vo väčšine prípadov je postihnuté len jedno ucho, no môže sa stať, že i obe. Ochorenie o niečo viac trápi ženy, pričom najviac ohrození sú jedinci vo veku od 40 do 60 rokov. Syndróm sa však môže rozvinúť i omnoho skôr alebo aj vo vyššom veku. Pre zaujímavosť môžeme ešte dodať, že Meniérovou chorobou trpel údajne aj maliar Vincent van Gogh, ktorému spôsobovala pocity tlaku v uchu.

Odporúčame: Nadmerný smäd – nedostatok tekutín alebo príznak ochorenia? Pozor, môže to byť vážne!

prejavy Maniérovej choroby

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú typické prejavy Meniérovej choroby?

Podstatou Meniérovho syndrómu je poškodenie funkcie rovnováhy a sluchu, ktoré sídlia vo vnútornom uchu, čo súvisí s rozvojom viacerých zdravotných komplikácií sprevádzajúcich ochorenie. Medzi typické prejavy tohto ochorenia radíme postupné zhoršovanie sluchu a potom nepríjemné pocity tlaku v ušiach, taktiež hučanie, šumenie a pískanie v uchu, čo nazývame aj tinitus. U postihnutého sa charakteristicky vyskytujú záchvaty, ktoré sú sprevádzané silným točením hlavy, nevoľnosťou a zvracaním aj závratmi.

Tieto záchvaty bývajú spravidla veľmi prudké, môžu trvať zopár minút, no rovnako aj hodín a rokmi sa dokonca často predlžujú. Pacient môže mať dokonca počas nich problémy s udržaním rovnováhy. Stáva sa, že nie je schopný ani stáť na nohách. Predzvesťou záchvatu pritom býva často pocit tlaku a plnosti v ušiach aj šum. Záchvaty sa vyskytujú v intervaloch niekoľko týždňov, v lepšom prípade až mesiacov. Medzi záchvatmi nemusí postihnutý pociťovať žiadne ťažkosti, no rozvojom ochorenia môže napríklad tinitus pretrvávať už nepretržite.

liečba Meniérovej choroby

Zdroj: Shutterstock®

Je možná liečba?

V súčasnej dobe nie je možné Meniérovu chorobu úplne vyliečiť. Ak je však u pacienta diagnostikovaná, je nevyhnutné podniknúť viaceré kroky a opatrenia, aby bolo možné udržiavať čo najlepší zdravotný stav pacienta a aby ochorenie výrazne nezhoršovalo kvalitu života človeka. Ochorenie je totiž chronické a môže sa zhoršovať. Opakované a dlhotrvajúce záchvaty môžu byť nakoniec cestou k úplnej strate sluchu, preto postihnutý lekársku pomoc jednoznačne potrebuje. Liečba Meniérovho syndrómu je zameraná najmä na zmierňovanie a prevenciu príznakov ochorenia. Lieky pomáhajú zmenšiť frekvenciu záchvatov.

Niekedy sa pacientom odporúča podstúpiť aj psychoterapiu, keďže ide o ochorenie, ktoré človeka sprevádza počas celého života, čo môže mať výrazne negatívny vplyv na jeho psychické zdravie. Vo vážnych prípadoch sa pristupuje k chirurgickým zákrokom, ktoré môžu pomôcť odstrániť závraty. Okrem toho je pri Meniérovom syndróme nevyhnutná úprava životosprávy. Vhodné je z jedálnička vylúčiť príliš slané potraviny, kofeín aj alkohol. Taktiež je dôležité nefajčiť, dodržiavať pitný režim, mať dostatok pohybu aj spánku a chrániť sa pred stresom. Dodržiavanie týchto režimových opatrení môže výrazne prispieť k zníženiu frekvencie výskytu nepríjemných záchvatov.

Pozri aj: Čo je fenylketonúria? Kedy ju môže dieťa zdediť a ako sa prejavuje?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 29.08.19 03:57

ĽŠ
karma
100.00

Určite netreba podceniť!

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 29.08.19 19:02

AS
karma
108.00

tinitus je veľmi nepríjemná choroba- viem o tom svoje

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 30.08.19 09:03

JK
karma
100.00

Rada som si prečítala

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní