Nadmerný smäd – nedostatok tekutín alebo príznak ochorenia? Pozor, môže to byť vážne!

Nadmerný smäd – nedostatok tekutín alebo príznak ochorenia? Pozor, môže to byť vážne!

Smäd pociťujú mnohí z nás prakticky každý deň. Ide o prirodzený jav, ktorým nás naše telo upozorňuje na nedostatok tekutín a dožaduje sa ich doplnenia. Je bežné, že zvýšený smäd pociťuje napríklad pri cvičení či počas leta, kedy sa viacej potíme. Zaujímavosťou je, že hneď, ako sa napijeme, receptory v hltane a ústnej dutine vysielajú do mozgu signály, vďaka čomu je následne pocit smädu ihneď zahnaný, hoci prijatá tekutina je dopravená ešte len do žalúdka a nenachádza sa zatiaľ v krvi, kde je potrebná. Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, čo všetko môže signalizovať dlhodobý a nadmerný smäd, ktorého príčinou nie je nedostatok tekutín? V článku nájdete hneď niekoľko možných dôvodov.

1. Cukrovka

Nadmerný smäd je veľmi častým a charakteristickým prejavom metabolického ochorenia s latinským názvom Diabetes mellitus, čiže cukrovky. Pri tejto chorobe má postihnutý zvýšenú hladinu cukru v krvi a cukor sa nachádza i v jeho moči, k čomu za normálnych okolností nedochádza. U pacienta je následne prítomné časté močenie. Telo sa bráni dehydratácii a vzniká zvýšená potreba prijímania tekutín. Okrem spomínaných príznakov sa pri cukrovke 1. typu môže objaviť aj nadmerná únava, veľký hlad či acetónový zápach z úst.

Pozri aj: Čomu sa vyhýbať pri užívaní liekov? Toto radšej nejedz a nepi!

štítna žľaza

Zdroj: Shutterstock®

2. Ochorenie štítnej žľazy

Patologicky nadmerný smäd, odborne polydipsia, niekedy súvisí aj s ochorením štítnej žľazy. Spomenúť môžeme takzvanú hypertyreózu, čo je klinický syndróm, ktorého príčinou je nadmerná produkcia hormónov štítnej žľazy, a to tyroxínu a trijódtyronínu. V dôsledku toho vznikajú u postihnutého viaceré komplikácie, a preto je nevyhnutná liečba. Medzi časté príznaky hypertyreózy radíme okrem nadmerného smädu aj únavu, pocity úzkosti a nervozity, svalovú slabosť, zrýchlený tep aj zvýšené potenie. Objaviť sa môže aj vypadávanie vlasov, časté močenie či vysoký tlak.

Odporúčame: Už si skúsila sirup z medovky lekárskej? Ten si zamiluje každý!

nadobličky

Zdroj: Shutterstock®

3. Hormonálne problémy

Nadmerné pocity smädu sú časté nielen pri problémoch s hormónmi štítnej žľazy, ale aj pri mnohých ďalších diagnózach, ktoré sú charakteristické nesprávnou produkciou hormónov v tele. Napríklad pri Addisonovom syndróme dochádza k poruche funkcie nadobličiek, ktoré neprodukujú dostatočné množstvo aldosterónu aj kortizolu. Spomenúť môžeme aj endokrinologické ochorenie zvané Connov syndróm, pri ktorom je v tele pacienta nadmerne produkovaný spomínaný aldosterón.

Nadmerný smäd môže byť aj príznakom zvýšenej produkcie kortizolu, čo zase nazývame Cushingov syndróm. Nakoniec môže nadmerný smäd súvisieť aj s antidiuretickým hormónom, ktorý sa tvorí v hypotalame, no pôsobí na obličky a má význam pri spätnej resorpcii vody. Ak je tento proces narušený (hormón je nedostatočne produkovaný alebo naň obličky nereagujú), dochádza k ochoreniu zvanému Diabetes insipidus, pri ktorom postihnutý stráca veľké množstvo vody, a to napríklad nadmerným močením. I príznakom tohto ochorenia je častý pocit smädu.

chorobné pitie vody

Zdroj: Shutterstock®

4. Psychogénna polydipsia

Príčiny nadmerného smädu môžu byť aj psychického charakteru. Mnohí pociťujú zvýšenú potrebu prijímať tekutiny v stresovom období, veľmi napätých situáciách a rastúcej nervozite. V niektorých prípadoch sa však za nadmerným smädom môže skrývať i priamo psychická porucha. Spomenúť môžeme takzvanú psychogénnu polydipsiu, čo je duševný stav, pri ktorom má osoba nekontrolovateľnú potrebu prijímať veľké množstvá vody. Takéto správanie je pritom kompulzívne, nie je zapríčinené fyzickým pocitom smädu (čiže osoba v podstate nemusí byť smädná) a jeho výsledkom je pocit úľavy a radosti. Psychogénna polydipsia môže súvisieť s depresiami či bipolárnou poruchou a podobne.

5. Lieky

Nakoniec môžeme ešte spomenúť, že za nadmerným smädom sa nemusia ukrývať žiadne ochorenia a zdravotné problémy rôzneho druhu, ale práve lieky, ktorými často svoje ťažkosti liečime. Zvýšená potreba príjmu tekutín totiž môže byť vedľajším účinkom mnohých medikamentov. Takýto efekt môžu mať napríklad rôzne hormonálne lieky alebo aj diuretiká, čo sú močopudné prostriedky. Ak vás trápi nadmerný smäd a zároveň užívate nejaké lieky, prečítajte si ich príbalové letáčiky. V prípade akýchkoľvek otázok a nejasností sa môžete obrátiť na lekára. 

Pozri aj: Liečivý cibuľový sirup: Domáci zázrak zázrakov z babičkinej lekárne


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní