Connov syndróm: Vieš, o aké ochorenie ide a ako sa prejavuje?

Connov syndróm: Vieš, o aké ochorenie ide a ako sa prejavuje?

Ochorenie známe ako Connov syndróm súvisí s nadobličkami a ich nesprávnou činnosťou. Nadobličky totiž predstavujú žľazy s vnútorným vylučovaním, pričom obe ich časti, teda kôra aj dreň, produkujú niekoľko dôležitých hormónov, ktoré majú v našom tele rozličné funkcie. Práve nadprodukcia jedného z nich je podstatou spomínanej choroby, ktorá sa okrem iného prejavuje najmä srdcovo-cievnymi problémami. V nasledujúcom článku vám prezradíme, čo je to Connov syndróm, ako sa prejavuje aj lieči.   

Čo je Connov syndróm?

Connov syndróm predstavuje endokrinologické ochorenie, ktoré je spôsobené nadprodukciou hormónu nadobličiek. Tým hormónom je konkrétne aldosterón, ktorý je produkovaný v kôre spomínaného párového orgánu. Jeho zvýšená hladina v organizme pritom zvyčajne vedie k vzniku viacerých zdravotných ťažkostí. Známych je hneď niekoľko príčin Connovej choroby. Značnú nadprodukciu aldosterónu pravdepodobne najčastejšie spôsobuje najmä zhubný alebo nezhubný nádor kôry nadobličiek.  

Connov syndróm však môže v niektorých prípadoch vzniknúť aj na podklade iných ochorení, napríklad kvôli poškodeniu susedných obličiek alebo abnormálnemu zväčšeniu nadobličiek. Vplyv na rozvoj ochorenia môže mať aj užívanie niektorých liečiv, najmä diuretík, čiže liekov podporujúcich tvorbu a vylučovanie moču. Connov syndróm vo zvýšenej miere postihuje ženskú časť populácie, a to najčastejšie jedincov vo veku od 30 do 50 rokov.  

Odporúčame: Veľkí nepriatelia chudnutia: Vieš, koľko cukru obsahujú alkoholické nápoje?

prejavy Connovho syndrómu

Zdroj: Shutterstock®

Toto sú najčastejšie prejavy ochorenia

Aldosterón má v ľudskom organizme niekoľko dôležitých funkcií. Okrem iného vplýva najmä na vstrebávanie sodíka a vylučovanie draslíka, a tak ovplyvňuje ich hladiny v tele. Nadbytok spomínaného hormónu v prípade Connovho syndrómu je možné spozorovať na základe niekoľkých typických prejavov. Toto ochorenie má často negatívny vplyv najmä na kardiovaskulárny systém. Prejavuje sa napríklad vysokým krvným tlakom a v niektorých prípadoch aj nepravidelnou srdcovou činnosťou. Postihnutý jedinec môže ďalej pociťovať neustálu svalovú slabosť aj bolesti hlavy.

K tomu sa môže pridať nadmerná únava, či dokonca svalové kŕče aj akési mravčenie a brnenie v svalstve. Niekedy sa môže Connov syndróm prejavovať aj ako problémy s tráviacim traktom. Chorého trápi napríklad zhoršené vyprázdňovanie. Medzi ďalšie príznaky radíme aj častejšie močenie či nadmerný smäd. Spomínané ťažkosti sú často spôsobené práve tým, že v organizme je v dôsledku nesprávnej činnosti nadobličiek znížené vylučovanie sodíka a naopak zvýšené vylučovanie draslíka. Sodík sa tak môže v tele hromadiť, kým draslíka je nedostatok.    

liečba Connovho syndrómu

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú možnosti liečby?

Pri spozorovaní vyššie spomenutých ťažkostí je vhodné prekonzultovať zdravotný stav s lekárom. Nesprávna činnosť nadobličiek má totiž negatívny vplyv na funkciu v podstate celého organizmu. Connov syndróm je potrebné vylúčiť najmä v prípade, že jedinca dlhodobo trápi vysoká hladina krvného tlaku, pričom predchádzajúca liečba nebola úspešná. Pri diagnostikovaní tohto ochorenia sa môže pristupovať napríklad k ultrazvukovému vyšetreniu obličiek aj nadobličiek.

Častý je aj odber krvi, v ktorej sa zisťuje hladina minerálov i hormónu. Rovnako sa vyšetruje moč pacienta. Liečba Connovho syndrómu závisí od príčiny ochorenia. Pokiaľ bol pri vyšetrení nájdený nádor nadobličiek spôsobujúci nadprodukciu aldosterónu, je odstránený pri chirurgickom zákroku, často pri o niečo menej invazívnej laparoskopii. V prípade zväčšenia nadobličiek sú zase pacientovi predpísané lieky, ktoré napomáhajú tlmiť účinky hormónu.

Pozri aj: Čo nedávať do krbu a pece? Na toto rýchlo zabudni a vyhni sa pohrome!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Ľubica Šťastná 03.01.19 07:14

ĽŠ
karma
100.00

Ďakujem za článok!

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 03.01.19 08:06

SK
karma
114.00

o tejto chorobe som zatiaľ nepočula...

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 03.01.19 22:27

karma
109.00

Všetky choroby sú zlé.

  • 0
Odpovedať

Anna Vargová 04.01.19 16:01

AV
karma
100.00

Toto ochorenie nepoznám.Dufam, že ani nespoznám.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 04.01.19 18:40

MM
karma
100.00

o tejto diagnóze čítam prvýkrát

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 07.01.19 10:06

DB
karma
114.00

nikdy som o takejto chorobe nepočula.

  • 0
Odpovedať

Soňa Horáčková 08.01.19 14:04

SH
karma
123.00

každá choroba, ktorá trápi človeka, je zlá....

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 08.01.19 23:59

JK
karma
100.00

Ešte som o tejto chorobe nepočula rafa som si prečítala článok

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní