Toto sú časté príčiny vybočeného palca. Aká je však prevencia?

Toto sú časté príčiny vybočeného palca. Aká je však prevencia?

Vybočený palec nepredstavuje len estetický problém, ale postihnutému často spôsobuje ďalšie zdravotné ťažkosti, napríklad nepríjemnú bolesť. Na vznik tejto diagnózy pritom môže vplývať množstvo rozličných faktorov, napríklad i to, akú obuv nosíme alebo či máme pravidelný pohyb. Dôležité je pritom myslieť na prevenciu a venovať našim chodidlám dostatočnú starostlivosť. V nasledujúcom článku vám prezradíme, aké sú časté príčiny vybočeného palca a ako bojovať proti vzniku tohto zdravotného problému!

O aký zdravotný problém ide?

Vybočený palec, odborne tiež Hallux valgus, predstavuje štrukturálnu deformitu prednej časti dolnej končatiny. Palec na nohe je vychýlený navonok od stredu tela, pričom jeho prvá záprstná kosť je vybočená smerom dovnútra. U postihnutého sa tak zvyčajne na vnútornej strane chodidla vytvára akýsi kostný výrastok, takzvaná exostóza, v oblasti ktorej je značný mechanický tlak. Časté je začervenanie a zhrubnutie tejto časti chodila, ktoré môže byť bolestivé. Pri tomto ochorení zároveň dochádza ku klesnutiu priečnej klenby na nohe.

V prípade, že je táto deformita chodidla skutočne rozsiahla, dochádza až k podsunutiu palca na nohe pod vedľajší prst. Toto ochorenie môže, ale nemusí sprevádzať bolesť. Je však progresívne a stav pacienta sa môže časom zhoršovať. V niektorých prípadoch napríklad súvisí s masívnejšou prestavbou chodidla, pri ktorej dochádza k deformitám ďalších prstov na nohe. U postihnutého môže dôjsť aj k dráždeniu kĺbu a predlžovaniu aj skracovaniu šliach a väzov chodidla. Častý je vznik opuchov a nakoniec až obmedzenie hybnosti palca.  

Pozri aj: Lieky po záruke: Ktoré si môžeš nechať a pri ktorých už neriskovať? ​

vybočený palec

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú rizikové faktory vybočeného palca?

Vybočený palec vo vyššej miere trápi ženy, pričom v mnohých prípadoch postihuje obe chodidlá zároveň. K tomuto zdravotnému problému môže dochádzať z viacerých príčin. Veľkú rolu pritom hrá genetika. Riziko vzniku vybočeného palca je oveľa vyššie u jedincov, ktorí majú toto ochorenie v rodinnej anamnéze. Príčinou však môže byť aj anatómia samotného palca, predchádzajúce zranenie alebo aj iné ochorenia, napríklad reumatoidná artritída.

Jedinec však môže prispieť k vzniku tohto problému i výberom nevhodnej obuvi. Rizikové je pritom nosenie topánok na vysokom podpätku alebo obuvi s výrazne zúženým predkom. Práve nevhodná obuv môže dokonca výrazne zhoršiť stav pacienta, u ktorého sa toto ochorenie už vyskytlo. Chodidlám ďalej škodí aj nadmerná a opakovaná jednostranná záťaž či sedavý spôsob života a nedostatok pohybu.  

lliečba vybočeného palca

Zdroj: Shutterstock®

Aká je liečba a prevencia?

Ignorovanie vznikajúceho problému s vybočeným palcom sa nemusí vyplatiť. Táto deformita chodidla totižto nemusí byť na začiatku sprevádzaná bolesťou, no neskôr sa môžu pridružiť ťažkosti pri chôdzi či cvičení aj zhoršenie rovnováhy. Vybočený palec tiež často sťažuje výber topánok. Liečba tohto zdravotného problému zvyčajne závisí od rozsiahlosti deformácie chodidla. V mnohých prípadoch sa využívajú najmä rozličné ortopedické pomôcky, ktoré majú napomáhať udržovať prsty na nohách v správnej polohe. Chodidlám tiež výrazne prospievajú masáže i cvičenie.

Vo vážnych prípadoch sa niekedy pristupuje až k chirurgickému zákroku. Dôležité je však v prvom rade myslieť na prevenciu a starostlivosť o chodidlá, vďaka čomu je možné riziko vzniku tohto zdravotného problému výrazne znížiť. Samozrejmosťou by malo byť nosenie dobre padnúcej a kvalitnej obuvi. Vhodné sú topánky so stabilnou pätou a širšou špičkou, ktorá dáva prstom priestor na pohyb. Celodennému noseniu topánok na vysokých podpätkoch je lepšie sa vyhýbať. Chodidlá potrebujú pravidelný pohyb a rovnako aj dostatok oddychu.

Odporúčame: Pečený cesnak: Toto dokáže s telom do 24 hodín!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Ľubica Šťastná 02.01.19 06:08

ĽŠ
karma
100.00

Nevhodná obuv môže naozaj výrazne zhoršiť stav ...

  • 2
Odpovedať

Soňa Krátka 02.01.19 08:12

SK
karma
114.00

ja, keď som si všimla, že sa mi niečo takéto začína na jednej nohe diať, ihneď som si na doma kúpila ortopedické šlapky a pomohlo, zastavilo sa...musím povedať, že obuv nosím pohodlnú, hlavne športovú, do práce chodím iba peši, ale moja práca je sedavá, takže asi aj preto...

  • 2
Odpovedať

Mária Maxianová 02.01.19 08:13

MM
karma
100.00

tento problém mala moja matka, zdedila ho sestra, ja som zdedila iné ...

  • 1
Odpovedať

Mária Chromíková 02.01.19 10:13

MC
karma
109.00

Poznám to osobne, pohodlné topánky sú nevyhnutné.

  • 3
Odpovedať

Zoran Majkovic 02.01.19 19:25

ZM
karma
87.00

Genetike by som pripisal 0,005% ! Zvysok maju na svedomi jednoznacne nevhodne, nohy zmrzacujuce, spicate lodicky na vysokom opatku ! Staci sa torchu poobzerat - vybocenie palca viac postihuje zeny nizsej postavy, ako tie vysoke, ktore logicky tak casto nevhodne topanky nenosia ! Chlapov tento problem tiez obchadza - preco ? Lebo lodicky nenosia ! Skumal niekto, kolko vybocenych palcov mali zeny v casoch, ked ludia vacsinu zivota chodili bosi ?

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 02.01.19 21:51

karma
109.00

Nevyzerá to pekne...treba zvoliť pohodlnú obuv.Ja som nikdy nenosila špicaté topánky a na vysokom podpätku tiež nie.Moje nohy sú mi prednejšie ako akákoľvek móda.

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 07.01.19 14:01

MR
karma
114.00

u mňa to bolo genetické, lekár najskôr, že je to kozmetická vada, podľa mňa kozmetická vada nebolí a mňa to bolelo a mala som problém čo obuť, našla som odvahu a mám už obe nohy operované a je to super

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní