Pečený cesnak: Toto dokáže s telom do 24 hodín!

Pečený cesnak: Toto dokáže s telom do 24 hodín!

Cesnak je výborným prírodným liečivom. Má antibiotické a antibakteriálne účinky a je prevenciou pred mnohými ochoreniami. Typický je nielen svojou štipľavosťou, ale aj silnou arómou. Možno aj preto ho mnohí ľudia používajú zriedkavo. Existuje však jeden skvelý spôsob, ako svojmu telu túto zdravú zeleninu dopriať.

Pečený cesnak je jednoduchý na prípravu, chutný a navyše dokáže v našom tele skutočné zázraky. Ako pečený cesnak pôsobí na naše telo a čo by sme mali vedieť o účinkoch pečeného cesnaku? Prečítajte si, ako pár strúčikov pečeného cesnaku ozdraví organizmus v priebehu 24 hodín!

Čo by ste mali o cesnaku vedieť

Cesnak kuchynský je rastlina z čeľade cesnakovité pochádzajúca zo strednej Ázie. Z rastliny sa zužitkováva koreň, ktorý sa v kulinárstve používa ako zelenina a korenina. Je zdrojom cenných bielkovín, antioxidantov a vlákniny. 

Taktiež obsahuje vitamíny B, C, E, K a minerálne látky ako selén, železo, draslík, síra, fosfor a zinok. Cesnak má svoje miesto i v ľudovom liečiteľstve. Už starí Egypťania i Gréci ho používali pri problémoch s trávením alebo dýchacích ťažkostiach. 

Rovnako im dodával energiu a pomáhal potlačiť v tele zápaly a infekcie. Poznali ho však i Slovania, u ktorých bol taktiež súčasťou prírodného liečiteľstva. A nakoniec, jedna zaujímavosť. Viete, prečo cesnak smrdí? Podľa ľudových múdrostí preto, aby od človeka odohnal všetkých démonov a zlých duchov.

Pozri aj: Domáci nakladaný cesnak: Lepší a účinnejší než antibiotiká!

pečený cesnak

Zdroj: Shutterstock®

Ako upiecť cesnak pečený v šupke?

Ak chcete pre svoje telo niečo urobiť, pripravte si pečený cesnak. Takýmto spôsobom zužitkujete všetky jeho skvelé vlastnosti. Cesnak navyše pri pečení mierne stráca svoju štipľavosť a prekvapí vás jemne sladkastou až orieškovou chuťou. Pečením sa o niečo zmenšuje aj obsah pár účinných látok, ale nie úplne. Tepelne upravený cesnak je však skvelou voľbou pre ľudí, ktorým v surovom stave táto zelenina nechutí či nevyhovuje.

Surový cesnak môže navyše aj v malom množstve spôsobovať u niektorých ľudí dráždenie sliznice žalúdka. Príprava pečeného cesnaku je úplne jednoduchá.

Pečený cesnak recept:

Vezmite si celú neošúpanú hlavičku cesnaku a zrežte z nej vrchnú časť tak, aby boli zhora vidieť všetky strúčiky. Odkrojiť stačí približne jeden centimeter. Následne pridáme olivový olej, ktorým potrieme hlavičky a zabalíme ich do alobalu.

Týmto spôsobom si pripravte ľubovoľný počet hlavičiek, poukladajte ich na plech a dajte do rúry na 220 °C. Cesnak pečte približne 45 až 60 minút, na posledných 10 minút ho vyberte z alobalu. Hotový pečený cesnak je zlatohnedý a takmer tekutý, štipľavosť a aróma sa strácajú. Môžete ho konzumovať priamo lyžičkou, alebo si ho natrite na bagetu či pridajte do nátierky.

Pozri aj: Vedela si, že existuje čierny cesnak? Zisti, prečo si ho dopriať každý deň!

cesnak

Zdroj: Shutterstock®

Čo dokáže cesnak pečený v rúre v priebehu 24 hodín?

Ak skonzumujete pečený cesnak, už po prvej hodine sa bude nachádzať v žalúdku v procese trávenia. Telo z neho bude vstrebávať energiu, živiny a liečivé látky. Po dvoch až štyroch hodinách látky získané z cesnaku napomáhajú bojovať proti voľným radikálom.

Cesnak je totiž výborným zdrojom antioxidantov. V priebehu ďalších dvoch hodín útočí na nadbytočnú vodu v tele a uložený telesný tuk. Šesť až sedem hodín po konzumácii pečeného cesnaku sa do krvi dostávajú účinné látky. Naplno sa prejavujú antibakteriálne vlastnosti zeleniny, vďaka čomu začína boj so zlými baktériami.

Po šiestich až desiatich hodinách sú živiny z cesnaku na bunkovej úrovni a predstavujú ochranu pred nežiaducou oxidáciou. Počas nasledujúcich hodín už dochádza v organizme k procesu hĺbkového čistenia.  

Inšpiruj sa: Rada nad zlato: Nauč sa, ako skladovať cesnak tak, aby vydržal! ​

cesnak je zdravý

Zdroj: Shutterstock®

Prečo pečený cesnak? 

V tele sa po konzumácii pečeného cesnaku naštartujú tieto procesy

Hĺbková očista, ktorá v tele nastáva po skonzumovaní a strávení pečeného cesnaku vedie k regulovaniu hladiny cholesterolu, znižovaniu krvného tlaku a zvyšovaniu prirodzenej obranyschopnosti. Imunitný systém je posilnený, tepny sa prečisťujú a zvyšuje sa životnosť buniek. Cesnak napomáha zlepšiť i pevnosť kostí a neutralizuje ťažké kovy v organizme.

Pečený v šupke má navyše vysokú nutričnú hodnotu, takže telu dokáže dodať značné množstvo energie, čím eliminuje únavu a zvyšuje výkon. Takto upravený cesnak je prínosom hlavne pre ľudí, ktorých trápia problémy so žalúdkom, vysoký krvný tlak i nadváha. Už šesť strúčikov pečeného cesnaku zrýchľuje metabolizmus, čo je vítané hlavne pri redukovaní hmotnosti. Aby pečený cesnak viditeľne zlepšil vaše zdravie, nezabudnite si ho dopriať pravidelne.

Nátierka z pečeného cesnaku

Ingrediencie:

  • 2 ks pečeného cesnaku

  • 1 PL olivového oleja
  • 1 uvarené vajce natvrdo
  • rastlinné maslo
  • 1 PL majonézy
  • 1 cibuľa
  • soľ a korenie

Postup: Olúpaný pečený cesnak dáme do misky a strúčiky roztlačíme. Pridáme maslo, majonézu, nadrobno nakrájanú cibuľu a nakrájané vajcia. Zmes rozmixujeme mixérom a podľa chuti ešte posolíme, prípadne aj okoreníme. Podávame na čerstvom pečive. 

Aktualizované na 31. 10. 2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

38 komentárov

Soňa Krátka 03.09.17 08:16

SK
karma
114.00

pečený cesnak robievam, keď pečiem mäsko, je sladučký...surový nemôžem ani ja...cesnačik je naozaj veľmi zdravý, siahneme po ňom najmä vtedy, keď na nás niečo "lezie"...

  • 9
Odpovedať

Alena Cabakova 03.09.17 11:02

karma
86.00

ano takyto je vyborny, robime ho na grilovackach a vzdy sa po nom len tak zaprasi :) Ale vyborny je aj takto peceny v rure alebo na panvici :) rovnako vrelo odporucam aj pred obdobim co nas caka, aby sme mali prevenciu proti chripke a inym chorobam...

  • 7
Odpovedať

Anna Kristova 03.09.17 09:06

AK
karma
100.00

tak toto som fakt ešte nepočula

  • 4
Odpovedať

Katarína Kusá 03.09.17 10:06

KK
karma
90.00

taký klasický pečený rozdelený na strúčiky som jedla, ale toto je o inom...vyzerá to veľmi dobre a určite vyskúšam

  • 5
Odpovedať

Jana Uhrová 03.09.17 11:05

JU
karma
103.00

cesnak si zvyknem dať aj surový a niekedy ho zvykneme mať aj takýto pečený keď ho prihodíme k mäsu na pekáč

  • 4
Odpovedať

Martina Zahoranová 03.09.17 13:08

MZ
karma
92.00

pečený cesnak je veľká dobrota a ked pečiem mäso veľakrát k nemu pridám aj hlavičky cesnaku

  • 5
Odpovedať

Lucia Šeptáková 03.09.17 14:53

karma
107.00

Cesnak je úžasná vec,musíme ho mať doma vždy.

  • 3
Odpovedať

Mária Maxianová 03.09.17 18:46

MM
karma
100.00

surový cesnak mi robí problémy, tepelne upravený môžem, takže už zostáva len vyskúšať

  • 2
Odpovedať

Táňa Slahučková 03.09.17 19:16

TS
karma
107.00

Milujeme cesnak, aj takýto pečený, je to lahôdka :)

  • 4
Odpovedať

Bozena Cipíková 03.09.17 19:20

BC
karma
-1.00

Toto robíme tiež a je to lahôdka :)

  • 2
Odpovedať

Ľubica Šťastná 03.09.17 21:01

ĽŠ
karma
100.00

Zaručene vyskúšam, ďakujem!

  • 4
Odpovedať

Soňa Kelemenová 03.09.17 21:03

SK
karma
86.00

vareny a peceny s jedlom a surovy hedavam casti... ale peceny podla vasho odporucania som este nikdy neskusila a ani nejedla.... dakujem za odporucanie....

  • 3
Odpovedať

Milka Damašková 04.09.17 13:48

MD
karma
132.00

Cesnak pokladám za veľmi zdravý pokrm, rada by som si ho dopriala čo najčastejšie-žiaľ v surovom stave mi spôsobuje ťažké migrény. Tento pečený však vyskúšam, možno práve taký bude pre mňa vhodný, keďže ani varený mi nerobí problémy..

  • 1
Odpovedať

janko komada 04.09.17 17:43

JK
karma
-1.00

každý deň zjem cesnak je zdravy a grilovaný alebo pečený je pochúťka

  • 2
Odpovedať

Tomáš Kamenár 05.09.17 13:26

TK
karma
105.00

raz možno ochutnám

  • 3
Odpovedať

Ivana Goliašová 08.09.17 07:55

IG
karma
-1.00

Robím často pečený cesnak, je fantastický.

  • 2
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 10.09.17 19:57

PV
karma
113.00

Robím ho takto : len dám strúčiky celého cesnaku , neodkrojujem vrch , na pekáč, a vložím do rúry.. Asi 15 min pečiem .. a natriem na chlebík a je mňamka hotová ..

  • 2
Odpovedať

Žofia Mažáriová 13.09.17 07:45

ŽM
karma
115.00

Cesnak v akejkoľvek forme mám rada.

  • 2
Odpovedať

Regina Klara Golasova 15.09.17 18:33

RKG
karma
103.00

Ano.je to delikatesa a mozem ho vrelo doporucit. V Anglìcku som ho pripravovala detom na zelanie ich rodicov 2x tyzdenne. Piekla som ho v el.rure v keramickej nadobke v tvare cesnaku. Po upeceni som ho natierala ako masielko na hrianky. Mnam

  • 1
Odpovedať

Lucia STUPKOVA 24.09.17 13:02

LS
karma
-1.00

Vynikajuci je aj chutovo,a po upeceni nie je ani tazky na zaludok

  • 1
Odpovedať

Jozef Marinič 25.09.17 20:20

JM
karma
-1.00

este som to nerobil ale vyskusam diky za tip

  • 2
Odpovedať

Andrejka Smutňáková 02.10.17 09:46

AS
karma
100.00

o takomto recepte na cesnak som ešte nepočula, ale rada vyskúšam, nakoľko cesnak mám veľmi rada

  • 2
Odpovedať

Ján Komada 03.10.17 15:06

JK
karma
103.00

MáM RAD CESEK

  • 2
Odpovedať

Martina Begalova 13.11.17 14:28

MB
karma
108.00

ja sem tam cesnak prihodim k pecenym zemiakom a ozaj ze je menj stiplavy a teraz viem ze aj aky zdrav y:)

  • 2
Odpovedať

Lenka Piovarčiová 19.11.17 11:48

LP
karma
81.00

fiha, vyzera tento recept skvelo , staci dat na plecha len zakryt alobalom alebo kazdu hlavku obalit do alobalu?

  • 2
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 03.12.17 21:15

HZŠ
karma
102.00

Pečiem cesnak, dávam k zemiakom a mäso. Tak samostatne som ešte nepiekla. Iste vyskúšam.

  • 1
Odpovedať

Ivana Goliašová 23.12.17 06:02

IG
karma
-1.00

takýto pečený je najlepší, ale je až tak dobrý,že ho neviete prestať jesť a potom sa hlási aj žalúdok :D

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 04.04.18 21:20

JK
karma
100.00

Mňam pečený cesnak je pochúťka

  • 1
Odpovedať

Mária Liščinská 22.05.18 01:21

karma
132.00

BOMBA! úúúúplne . . . . . IHNEĎ ZDIEĽAM KDE SA LEN DÁ ;) WAU

  • 1
Odpovedať

Alžbeta Stanková 17.11.18 18:11

AS
karma
108.00

môže to byť dobré- vyskúšam

  • 1
Odpovedať

Zuzana Szocsova 22.11.18 15:07

ZS
karma
100.00

vyskusam ked budem mat dovolenku, aby kolegovci nepoodpadavali :D

  • 1
Odpovedať

Anna Vargová 19.12.18 22:32

AV
karma
100.00

Pečený cesnak som samozrejme jedla, je výborný.Až z článku zisťujem spektrum jeho účinkov

  • 1
Odpovedať

Alena Hocková 14.03.19 10:11

AH
karma
-1.00

U nás cesnak na dennom poriadku, hlavne preto, že znižuje krvný tlak a takto pečený určite vyskúšam. Vďaka za tip.

  • 2
Odpovedať

Katarína Konečná 05.09.21 09:04

KK
karma
109.00

už som o tom počula, ale ešte som neskúšala

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 06.09.21 21:56

karma
109.00

Takto som cesnak ešte nepiekla. Pravidelne pridávam k mäsu,alebo zemiakom,ale vždy olúpaný. Hned zajtra ho pridám podľa tohto receptu k zemiakom. A už sa teším na jeho chuť... A hlavne na jeho účinky.

  • 0
Odpovedať

Anna Jasná 20.09.21 10:41

AJ
karma
-1.00

O cesnaku by Vám vedela porozprávať dcéra, ktorá ho konzumuje na kilá :)
Samozrejme, len keď je príležitosť:)

  • 0
Odpovedať

Margaret Zimova 28.09.21 13:42

karma
106.00

Počula som o pečenom cesnaku, no ešte nevyskúšala. Veľmi rada mám surový cesnak, ale istotne vyskúšam aj pečený.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 31.10.23 22:48

karma
109.00

Cesnak u nás ide na odbyt. Aj surový, aj varený, aj pečený. Dávam ho všade, kde sa dá :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní