Pečený cesnak: Toto dokáže s telom do 24 hodín!

Upečený cesnak

Cesnak je bezpochyby výborným prírodným liečivom. Má antibiotické a antibakteriálne účinky a je prevenciou pred mnohými ochoreniami.

 

Typický je svojou štipľavosťou a silnou arómou, a možno i preto ho mnohí ľudia používajú pomenej. Existuje však jeden skvelý spôsob, ako svojmu telu túto zdravú zeleninu dopriať.

 

Pečený cesnak je jednoduchý na prípravu, chutný a navyše dokáže v našom tele skutočné zázraky. Prečítajte si, ako pár strúčikov pečeného cesnaku ozdraví organizmus v priebehu 24 hodín!

 

Vyskúšaj:  Sóda bikarbóna je skvelým pomocníkom pre telo aj zdravie!

 

 

Čo by ste mali o cesnaku vedieť

Cesnak kuchynský je rastlina z čeľade cesnakovité pochádzajúca zo strednej Ázie. Z rastliny sa zužitkováva koreň, ktorý sa v kulinárstve používa ako zelenina a korenina. Je zdrojom cenných bielkovín, antioxidantov a vlákniny. Taktiež obsahuje vitamíny B, C, E, K a minerálne látky ako selén, železo, draslík, síra, fosfor a zinok.

 

Cesnak má svoje miesto i v ľudovom liečiteľstve. Už starí Egypťania i Gréci ho používali pri problémoch s trávením alebo dýchacích ťažkostiach. Rovnako im dodával energiu a pomáhal potlačiť v tele zápaly a infekcie. Poznali ho však i Slovania, u ktorých bol taktiež súčasťou prírodného liečiteľstva. A nakoniec jedna zaujímavosť. Viete, prečo cesnak smrdí? Podľa ľudových múdrostí preto, aby od človeka odohnal všetkých démonov a zlých duchov.

BUDE ŤA ZAUJÍMAŤ:

Takto si pripravíte pečený cesnak

Ak chcete pre svoje telo niečo urobiť, pripravte si pečený cesnak. Takýmto spôsobom zužitkujete všetky jeho skvelé vlastnosti. Cesnak navyše pri pečení mierne stráca svoju štipľavosť a prekvapí vás jemne sladkastou až orieškovou chuťou. Pečením sa o niečo zmenšuje aj obsah pár účinných látok, ale nie úplne. Tepelne upravený cesnak je však skvelou voľbou pre ľudí, ktorým v surovom stave táto zelenina nechutí. Surový cesnak môže navyše aj v malom množstve spôsobovať u niektorých ľudí dráždenie sliznice žalúdka.

 

Príprava pečeného cesnaku je úplne jednoduchá. Vezmite si celú neošúpanú hlavičku cesnaku a zrežte z nej vrchnú časť tak, aby boli zhora vidieť všetky strúčiky. Odkrojiť stačí približne jeden centimeter. Následne cesnak potrite olivovým olejom a zabaľte do alobalu. Týmto spôsobom si pripravte ľubovoľný počet hlavičiek, poukladajte ich na plech a dajte do rúry na 220 °C. Cesnak pečte približne 45 až 60 minút, na posledných 10 minút ho vyberte z alobalu. Hotový pečený cesnak je zlatohnedý a takmer tekutý. Môžete ho konzumovať priamo lyžičkou, alebo si ho natrite na bagetu či pridajte do nátierky.

 

Pozri aj: Akné na tvári vám prezradí šokujúce fakty o vašom zdraví!

BUDE ŤA ZAUJÍMAŤ:

Čo dokáže v priebehu 24 hodín?

Ak skonzumujete pečený cesnak, už po prvej hodine sa bude nachádzať v žalúdku v procese trávenia. Telo z neho bude vstrebávať energiu, živiny a liečivé látky. Po dvoch až štyroch hodinách látky získané z cesnaku napomáhajú bojovať proti voľným radikálom. Cesnak je totiž výborným zdrojom antioxidantov. V priebehu ďalších dvoch hodín útočí na nadbytočnú vodu v tele a uložený telesný tuk.

 

Šesť až sedem hodín po konzumácii pečeného cesnaku sa do krvi dostávajú účinné látky. Naplno sa prejavujú antibakteriálne vlastnosti zeleniny, vďaka čomu začína boj so zlými baktériami. Po šiestich až desiatich hodinách sú živiny z cesnaku na bunkovej úrovni a predstavujú ochranu pred nežiaducou oxidáciou. Počas nasledujúcich hodín už dochádza v organizme k procesu hĺbkového čistenia.  

 

Odporúčame: Zinok pre krásnu pleť i vlasy: V ktorých potravinách ho nájdeme?

V tele sa naštartujú tieto procesy

Hĺbková očista, ktorá v tele nastáva po skonzumovaní a strávení pečeného cesnaku vedie k regulovaniu hladiny cholesterolu, znižovaniu krvného tlaku a zvyšovaniu prirodzenej obranyschopnosti. Imunitný systém je posilnený, tepny sa prečisťujú a zvyšuje sa životnosť buniek. Cesnak napomáha zlepšiť i pevnosť kostí a neutralizuje ťažké kovy v organizme.

 

Pečený v šupke má navyše vysokú nutričnú hodnotu, takže telu dokáže dodať značné množstvo energie, čím eliminuje únavu a zvyšuje výkon. Takto upravený cesnak je prínosom hlavne pre ľudí, ktorých trápia problémy so žalúdkom, vysoký krvný tlak i nadváha. Už šesť strúčikov pečeného cesnaku zrýchľuje metabolizmus, čo je vítané hlavne pri redukovaní hmotnosti. Aby pečený cesnak viditeľne zlepšil vaše zdravie, nezabudnite si ho dopriať pravidelne.

 

Bude vás zaujímať: Ako zvládnuť letné horúčavy? Hlavne s ľahkosťou  


Čo čítajú ostatní na KAMzaKRÁSOU.sk

 
Ako mať oblečenie rovné bez žehlenia? Triky, ktoré to dokážu!
Skladač tričiek z kartónu - jednoduchý návod a veci sú uložené
Správna starostlivosť o živý vianočný stromček, stav na tieto zásady!
Vetranie a čistenie kúpeľne - prečo je dôležité? O tomto ti nik nepovie!
Deravé silonky nepatria do koša. Takto ich ešte zužitkuješ!
Originálna soľnička ozvláštni každý jedálenský stôl. Presvedč sa!
Aká je správna starostlivosť o plachty? Tomuto sa určite vyvaruj!
Poznáme 7 trikov, ako využiť citrón v domácnosti! Používaš ho aj ty?
Ako vyčistiť záchodovú misu? Rýchlo a jednoducho vďaka tomuto!
Babské triky na krásne kvetinky: Vďaka tomuto budú ako z katalógu!
Čo pripraviť ešte pred pôrodom, aby sme to mali potom ľahšie?
Ako môžu vyzerať Vianoce so zvieratami? Bohužiaľ, niekedy aj takto!
Stavba domu, ktorú zvládneš len za pár hodín? Nie, nie je to sen!
Ako využiť škoricu v domácnosti? 5 nevšedných spôsobov ťa dostane!
Čo sa môže recyklovať a čo nie? Pravdepodobne nevieš o všetkom!
Detské vlhčené obrúsky: Ako ich využiť v domácnosti úplne inak?
Ako využiť škoricu v domácnosti? 5 nevšedných spôsobov ťa dostane!
Máš hlboko do peňaženky? Vyrob si vianočné dekorácie za pár centov!
Čo pripraviť ešte pred pôrodom, aby sme to mali potom ľahšie?
Nekupuj ich! Poradíme ti, ako si vypestovať bylinky v kuchyni
Kde sú stratené ponožky z práčky? Záhada vyriešená!
Ovládaš správne umývanie riadu? Tieto rady ti ušetria čas a peniaze!
Ako si uľahčiť prácu v kuchyni? S týmito trikmi ti to pôjde hravo!
Vieš, aké druhy medu existujú a na čo sú dobré? Zorientuj sa v nich!
Čo je to čaga? Zdraviu vysoko prospešná a zázračná v kozmetike
 

27 komentárov

, ak chcete vložiť komentár. V prípade, že nemáte ešte konto na KAMzaKRÁSOU.sk, môžete si ho zdarma vytvoriť.



03.09.17 08:16 | Soňa Krátka | karma: 76
pečený cesnak robievam, keď pečiem mäsko, je sladučký...surový nemôžem ani ja...cesnačik je naozaj veľmi zdravý, siahneme po ňom najmä vtedy, keď na nás niečo "lezie"...

odpovedať

hlasuj plus 8 | 0 hlasuj minus


03.09.17 11:02 | Alena Cabakova | karma: 84
ano takyto je vyborny, robime ho na grilovackach a vzdy sa po nom len tak zaprasi :) Ale vyborny je aj takto peceny v rure alebo na panvici :) rovnako vrelo odporucam aj pred obdobim co nas caka, aby sme mali prevenciu proti chripke a inym chorobam...

odpovedať

hlasuj plus 5 | 0 hlasuj minus


03.09.17 09:06 | Anna Kristova | karma: 91
tak toto som fakt ešte nepočula

odpovedať

hlasuj plus 2 | 1 hlasuj minus


03.09.17 10:06 | benynka | karma: 94
taký klasický pečený rozdelený na strúčiky som jedla, ale toto je o inom...vyzerá to veľmi dobre a určite vyskúšam

odpovedať

hlasuj plus 3 | 0 hlasuj minus


03.09.17 11:05 | Jana Uhrová | karma: 85
cesnak si zvyknem dať aj surový a niekedy ho zvykneme mať aj takýto pečený keď ho prihodíme k mäsu na pekáč

odpovedať

hlasuj plus 2 | 0 hlasuj minus


03.09.17 13:08 | Martina Zahoranová | karma: 93
pečený cesnak je veľká dobrota a ked pečiem mäso veľakrát k nemu pridám aj hlavičky cesnaku

odpovedať

hlasuj plus 2 | 0 hlasuj minus


03.09.17 14:53 | Lucia Valková | karma: 71
Cesnak je úžasná vec,musíme ho mať doma vždy.

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


03.09.17 18:46 | Mária Maxianová | karma: 90
surový cesnak mi robí problémy, tepelne upravený môžem, takže už zostáva len vyskúšať

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


03.09.17 19:16 | Táňa Slahučková | karma: neurčená
Milujeme cesnak, aj takýto pečený, je to lahôdka :)

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


03.09.17 19:20 | Bozena Cipíková | karma: neurčená
Toto robíme tiež a je to lahôdka :)

odpovedať

hlasuj plus 1 | 1 hlasuj minus


03.09.17 21:01 | Ľubica Šťastná | karma: 96
Zaručene vyskúšam, ďakujem!

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


03.09.17 21:03 | Soňa Kelemenová | karma: 93
vareny a peceny s jedlom a surovy hedavam casti... ale peceny podla vasho odporucania som este nikdy neskusila a ani nejedla.... dakujem za odporucanie....

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


04.09.17 13:48 | Milka Damašková | karma: 85
Cesnak pokladám za veľmi zdravý pokrm, rada by som si ho dopriala čo najčastejšie-žiaľ v surovom stave mi spôsobuje ťažké migrény. Tento pečený však vyskúšam, možno práve taký bude pre mňa vhodný, keďže ani varený mi nerobí problémy..

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


04.09.17 17:43 | janko komada | karma: neurčená
každý deň zjem cesnak je zdravy a grilovaný alebo pečený je pochúťka

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


05.09.17 13:26 | Tomáš Kamenár | karma: 53
raz možno ochutnám

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


08.09.17 07:55 | Ivana Goliašová | karma: neurčená
Robím často pečený cesnak, je fantastický.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


10.09.17 19:57 | Pavlína Vaksmundská | karma: 70
Robím ho takto : len dám strúčiky celého cesnaku , neodkrojujem vrch , na pekáč, a vložím do rúry.. Asi 15 min pečiem .. a natriem na chlebík a je mňamka hotová ..

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


13.09.17 07:45 | Žofia Mažáriová | karma: 72
Cesnak v akejkoľvek forme mám rada.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


15.09.17 18:33 | Regina Klara Golasova | karma: 100
Ano.je to delikatesa a mozem ho vrelo doporucit. V Anglìcku som ho pripravovala detom na zelanie ich rodicov 2x tyzdenne. Piekla som ho v el.rure v keramickej nadobke v tvare cesnaku. Po upeceni som ho natierala ako masielko na hrianky. Mnam

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


24.09.17 13:02 | Lucia STUPKOVA | karma: neurčená
Vynikajuci je aj chutovo,a po upeceni nie je ani tazky na zaludok

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


25.09.17 20:20 | Jozef Marinič | karma: neurčená
este som to nerobil ale vyskusam diky za tip

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


02.10.17 09:46 | Andrejka Smutňáková | karma: 100
o takomto recepte na cesnak som ešte nepočula, ale rada vyskúšam, nakoľko cesnak mám veľmi rada

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


03.10.17 15:06 | janko komada | karma: 67
MáM RAD CESEK

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


13.11.17 14:28 | Martina Begalova | karma: 100
ja sem tam cesnak prihodim k pecenym zemiakom a ozaj ze je menj stiplavy a teraz viem ze aj aky zdrav y:)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


19.11.17 11:48 | Lenka Piovarčiová | karma: 74
fiha, vyzera tento recept skvelo , staci dat na plecha len zakryt alobalom alebo kazdu hlavku obalit do alobalu?

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


03.12.17 21:15 | Helena Zobková | karma: 85
Pečiem cesnak, dávam k zemiakom a mäso. Tak samostatne som ešte nepiekla. Iste vyskúšam.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


23.12.17 06:02 | Ivana Goliašová | karma: neurčená
takýto pečený je najlepší, ale je až tak dobrý,že ho neviete prestať jesť a potom sa hlási aj žalúdok :D

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus




Najčítanejšie na KAMzaKRÁSOU.sk

Buď zdravá ako repa: Povieme ti, prečo jesť cviklu oveľa častejšie

23.01.2018 KRÁSA
Buď zdravá ako repa: Povieme ti, prečo jesť cviklu oveľa častejšie

Červená repa, alebo ľudovo, cvikla, nás pomyselne prenáša do čias detstva, kedy nás možno svojou sýtou červenou farbou desila na tanieroch, napríklad v školských jedálňach...

Odteraz už šupky z jablka nebudeš vyhadzovať! Pozri, čo všetko dokážu

29.01.2018 LIFESTYLE
Odteraz už šupky z jablka nebudeš vyhadzovať! Pozri, čo všetko dokážu

Jablká patria medzi tie druhy ovocia, ktorých sa človek nepreje asi nikdy. Sú chutné, šťavnaté, a navyše sa dajú využívať pri pečení chutných dezertov.   Veľa ľudí neobľubuje šupky z jabĺk...

Prečo nikdy neprestať cvičiť? Ak to urobíš, toto sa stane s tvojim telom!

18.02.2018 LIFESTYLE
Prečo nikdy neprestať cvičiť? Ak to urobíš, toto sa stane s tvojim telom!

Stáva sa to aj tým najlepším z nás... Po dlhodobom aktívnom pohybe sa ocitáme v úzkych a jednoducho sa nám prestane chcieť. Beh už zrazu nie je obľúbenou súčasťou dňa a návšteva posilňovne...

Čo je to epsomská soľ? Zázrak, ktorý ti pomôže s mnohými neduhmi!

02.02.2018 KRÁSA
Čo je to epsomská soľ? Zázrak, ktorý ti pomôže s mnohými neduhmi!

Epsomská soľ nie je žiadny výmysel modernej doby. Objavená bola totiž už začiatkom sedemnásteho storočia. Aj napriek tomu nie je veľmi známou surovinou, čo je však veľká škoda...

Vedľajšie účinky zdravého stravovania. O týchto ti povie málokto!

07.02.2018 LIFESTYLE
Vedľajšie účinky zdravého stravovania. O týchto ti povie málokto!

S príchodom nového roka si dávame množstvo predsavzatí. Mnohí z nás dúfajú, že nový rok bude pre nich v znamení zdravej stravy. Kým január bol len akýmsi skúšobným mesiacom...

Geniálne kuchynské triky: Šetria čas a vyhneš sa neporiadku!

13.02.2018 LIFESTYLE
Geniálne kuchynské triky: Šetria čas a vyhneš sa neporiadku!

Niekedy môže kuchyňa po príprave večere vyzerať skôr ako po boji.   Všade samý riad, špina a neporiadok, ktorého by ste sa najradšej zbavili mihom oka. Máme pre vás naozaj skvelú správu...

Zelený a čierny čaj: Toto sa deje, keď ho piješ vo veľkom množstve!

19.02.2018 LIFESTYLE
Zelený a čierny čaj: Toto sa deje, keď ho piješ vo veľkom množstve!

Všetkého veľa škodí, no otázkou ostáva: čo je veľa a čo je málo? Každý z nás by mal poznať svoju únosnú mieru pri všetkom. To...

Ako správne zohriať kura? Takto zostane chrumkavé a šťavnaté!

27.01.2018 LIFESTYLE
Ako správne zohriať kura? Takto zostane chrumkavé a šťavnaté!

Nie je nič lepšie, než čerstvo upečené kurča s chrumkavou kôrkou. Avšak patrí k tým jedlám, ktoré už ťažko zohrejete na ďalší deň tak, aby bolo stále chrumkavé, a hlavne, aby nebolo vyschnuté...

Rakovina hrubého čreva: Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia

28.01.2018 LIFESTYLE
Rakovina hrubého čreva: Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia

Rakovina hrubého čreva aj rakovina konečníka patria medzi najčastejšie sa vyskytujúce typy zhubných ochorení, a to najmä vo vyspelých krajinách po celom svete...

Bujónové kocky: Aká je realita - používať ich alebo na ne zabudnúť?

26.01.2018 LIFESTYLE
Bujónové kocky: Aká je realita - používať ich alebo na ne zabudnúť?

Bujónové kocky sú v mnohých kuchyniach často používané. Ide totiž o veľmi ľahký spôsob ako zvýrazniť chuť a arómu mnohých jedál, najmä polievok či omáčok...

Toto sú najčastejšie signály chorej pečene. Neignoruj ich!

09.02.2018 LIFESTYLE
Toto sú najčastejšie signály chorej pečene. Neignoruj ich!

Pečeň patrí medzi životne dôležité ľudské orgány. Je zodpovedná za odstraňovanie jedovatých látok z tela, metabolizmus dôležitých látok aj zásobovanie živín...

Prečo konzumovať cibuľu? Odteraz sa od nej staneš závislou!

01.02.2018 KRÁSA
Prečo konzumovať cibuľu? Odteraz sa od nej staneš závislou!

Niekto ju dokáže jesť ako jablko, iní ju neznášajú a majú voči nej averziu a nechuť. Odrádzajúca je hlavne jej aróma, pri ktorej nejeden človek už zaplakal...

Ako vyčistiť záchodovú misu? Rýchlo a jednoducho vďaka tomuto!

24.01.2018 LIFESTYLE
Ako vyčistiť záchodovú misu? Rýchlo a jednoducho vďaka tomuto!

Čistenie toalety môže byť ťažké, že? Škvrny, tvrdá voda a baktérie množiace sa rýchlosťou svetla – to sú vecí, ktorých sa zbaviť je fakt zdĺhavé. A dokonca...

Smrdí to chorobou! Ktorý zápach tela signalizuje vážnu chorobu?

10.02.2018 LIFESTYLE
Smrdí to chorobou! Ktorý zápach tela signalizuje vážnu chorobu?

Za normálnych okolností, ak sme zdraví a nekonzumujeme veľa cesnaku či alkoholu, nemáme žiaden zápach. Presnejšie je neutrálny, niekomu môžeme aj voňať ale určite nesmrdíme...

Je pohár vína denne zdravý? Prekvapí ťa, čo na to hovorí veda!

23.01.2018 KRÁSA
Je pohár vína denne zdravý? Prekvapí ťa, čo na to hovorí veda!

Je pohár vína denne zdravý? Nad touto polemikou si lámu hlavu mnohí z nás. Otvoriť fľašu vínka po náročnom dni v práci alebo neotvoriť? Chodí nám to neustále po rozume a my premýšľame...

Trápi ťa upchatá sprchovacia hlavica? Takto ju vzkriesiš!

11.02.2018 LIFESTYLE
Trápi ťa upchatá sprchovacia hlavica? Takto ju vzkriesiš!

Každá žienka domáca určite mala tú česť spoznať sa bližšie s nepriateľom menom vodný kameň. Vzniká na nereze, na umývadle, ale aj v našej sprche, čo nás možno trápi najviac. Gazdinky, nezúfajte...

.

Aktuálne súťaže


INSTAGRAM

    TÝŽDENNÝ HOROSKOP KRÁSY


    ODPORÚČANÉ ČLÁNKY


    ZDRAVÉ RECEPTY


    ODPORÚČANÉ SLUŽBY

    Salon De Luxe, Bratislava

    Salon De Luxe
    Bratislava

    YOGA MAYA, Ivanka pri Dunaji

    YOGA MAYA
    Ivanka pri Dunaji


    Fandite nám

    TOPlist 1s