Nadmerné vypadávanie vlasov: Toto je 7 najčastejších príčin!

Nadmerné vypadávanie vlasov: Toto je 7 najčastejších príčin!

Vypadávanie vlasov je úplne bežný jav, s ktorým sa pravidelne stretávame všetci. Každý deň totiž stratíme určité množstvo z našej koruny krásy.

Ide však o prirodzený proces. Vlas totiž prechádza istými fázami rastu a má svoju životnosť. Ak nám denne vypadne v priemere okolo 50 vlasov, niet sa čoho obávať.

Problém nastáva, keď začnú vlasy vypadávať v nadmernom množstve. Na internete či v mnohých časopisoch môžeme nájsť veľké množstvo rád, ako túto nepríjemnosť odstrániť. Niekedy však pomôže, ak poznáme jeho príčinu. V článku sa dozviete, čo všetko môže stáť za nadmerným padaním vlasov!

Prečo vlasy vypadávajú?

Ideálne by bolo, ak by nám vlasy iba rástli a nepadali. To však nie je možné, pretože každý jeden vlas prechádza fázou rastu a pokojovou fázou. Jeho zárodočné bunky sa tvoria v spodnej časti vlasového korienka, konkrétne vo vlasovej cibuľke. Tieto bunky sa nepretržite delia a vytvárajú hmotu, ktorá postupne rohovatie. Na povrchu pokožky už môžeme tento proces pozorovať v podobe vlasovej stonky, čiže nového vlasu. Každý vlas sa v takejto fáze nachádza 3 až 4 roky, no pokojne i viac. Skoro 90 percent našich vlasov v tomto momente rastie.

Vlas sa postupom času presúva do fázy pokojovej, v ktorej zotrváva ešte zopár ďalších mesiacov. Potom vypadne a presne na tom istom mieste začína rast nového. Medzi rastovou a pokojovou fázou ešte môžeme hovoriť o prechodnom období, počas ktorého dochádza k zastaveniu zásobovania vlasu, čím sa stopne bunkové delenie. Podobne to máme i s riasami či chlpmi. Rastová fáza rias je však len okolo 100 dní, pri chĺpkoch je to pokojne až 9 rokov.

Odporúčame: Recept na minestrone: Chutná polievka, ktorá zasýti a pohladí dušu

zlá životospráva

Zdroj: Shutterstock®

Toto sú najčastejšie príčiny:

1. Nevhodná strava

Vlasom nestačí len vonkajšia starostlivosť. Musia byť totiž dostatočne podporené aj zvnútra. Zlá životospráva či nedostatok živín a vitamínov môže ľahko spôsobiť ich nadmerné vypadávanie. Ak človek neprijíma dostatok bielkovín, vlasy sa môžu z rastovej fázy rýchlo posunúť do odpočinkovej a po krátkom čase vypadnúť. Vlasom taktiež neprospieva nedostatok železa. Dbajte preto na vyváženú stravu, vaše vlasy sa vám určite odvďačia.

2. Mechanické poškodenie

Vnútorná výživa vlasov ide ruka v ruke so správnou starostlivosťou. Vlasy si oslabujeme častou úpravou, farbením, žehlením, zapletaním či používaním najrozličnejších stylingových prípravkov. Taktiež ich veľakrát veľmi silno uťahujeme gumičkami alebo si za ne ťaháme. Platí, že všetkého veľa škodí. Doprajte preto svojim vlasom oddych.

stresové obdobie

Zdroj: Shutterstock®

3. Stres

Stres predstavuje pre organizmus obrovskú záťaž. Dlhodobé stresové obdobie môže viesť až k narušeniu ľudského zdravia. Taktiež to môže spôsobiť zvýšené vypadávanie vlasov. Padanie sa pritom zvyčajne objavuje aj niekoľko mesiacov po stresovom období. Pre zlepšenie stavu vlasov aj celkového zdravia sa skúste čo najviac vyhýbať stresu a nadmernej psychickej záťaži.

4. Hormonálne zmeny

Za vypadávaním vlasov často stoja aj prudké hormonálne zmeny či hormonálna nerovnováha. Zvýšené padanie je typické napríklad v tehotenstve, kedy sú hladiny hormónov v tele ženy nestabilné. Rovnako môže k strácaniu vlasov dochádzať počas prvých pár týždňov až mesiacov po pôrode. Rizikové je i užívanie antikoncepcie.

Pozri aj: Zabudnite na chémiu: Domáce lieky na chrípku vás postavia na nohy!

užívanie liekov

Zdroj: Shutterstock®

5. Užívanie liekov

Nadmerné vypadávanie vlasov môžu spôsobiť aj lieky, ktoré dlhodobo užívame. Ide hlavne o lieky na artritídu, dnu či vysoký krvný tlak. Spôsobiť to môžu aj liečivá ako antidepresíva alebo tablety na riedenie krvi. Ak máte problém s nadmerným vypadávaním vlasov, najmä ak ste začali užívať nejaké lieky, poraďte sa s lekárom. Informácie o vedľajších účinkoch liekov nájdete aj v príbalovom letáčiku.

6. Dedičnosť

Žiaľ, vypadávanie vlasov môže byť aj dedičné. To znamená, že je potrebné sa tak trochu stotožniť s tým, čo nám nadelila príroda. Oveľa viac s tým bojujú muži, no týka sa to i nežnejšieho pohlavia. Netreba mať však hlavu v smútku. Vždy pomôže správna starostlivosť a dobrá životospráva. Boj s genetikou sa síce vyhrať pravdepodobne nedá, no oplatí sa pre vlasy urobiť to najlepšie.

alopécia

Zdroj: Shutterstock®

7. Ochorenie

Vypadávanie vlasov môže signalizovať i ochorenie. Tento nepríjemný stav môže byť spôsobený napríklad mykotickou infekciou či ekzémom vo vlasovej oblasti. Ďalej býva padanie vlasov príznakom nesprávne fungujúcej štítnej žľazy. Viac ohrození sú aj alergici či cukrovkári. U niektorých je vypadávanie vlasov spôsobené autoimunitnou chorobou zvanou alopécia. Ak máte podozrenie, že za stratou vašej koruny krásy stojí ochorenie, poraďte sa s lekárom.

Odporúčame: Príjem vitamínov: Konzumujeme viac ovocia a zeleniny, no nestačí to!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Milka Damašková 01.12.17 22:48

MD
karma
132.00

U mňa sú za tým zdravotné problémy a lieky- takže je to dosť náročné zachraňovať si vlasy na hlave, ale nevzdávam to..

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 02.12.17 07:10

MR
karma
109.00

mne sa aj tých priemerných 50 zdá veľa, keď ich nachádzam všade po byte, no nedá sa nič robiť..

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 11.12.17 12:52

SK
karma
114.00

všímam si, že na jeseň trošku viac mi padajú vlasy...asi je to aj po lete normáne

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní