Čomu sa vyhýbať pri užívaní liekov? Toto radšej nejedz a nepi!

Čomu sa vyhýbať pri užívaní liekov? Toto radšej nejedz a nepi!

Keď nás choroba dovedie k lekárovi a ten nám predpíše lieky, spoliehame sa na ne a na ich účinky. Veľa ľudí však ani len netuší, že nevhodnou kombináciou liekov a niektorých potravín môžu tieto účinky výrazne oslabiť, prípadne liečivá nerobia to, čo sa od nich očakáva. A v tých najhorších prípadoch dochádza aj k nežiaducim vedľajším účinkom. Na ktoré nápoje a potraviny si dávať pri užívaní liekov pozor? O tom sa dozviete ďalej v článku.

Mlieko a mliečne výrobky

Problematickou tekutinou z hľadiska užívania antibiotík je rozhodne mlieko, ktorému by ste sa v tomto prípade mali radšej vyhnúť. Dokáže totiž veľmi výrazne znížiť účinnosť antibiotík. Hlavným dôvodom oslabenia pôsobenia antibiotík je vápnik nachádzajúci sa v mlieku či mliečnych výrobkoch. Ten totiž spôsobuje, že sa účinné látky z antibiotík nevstrebávajú v dostatočnej miere a liečba tak nemá ten správny efekt.

Inšpiruj sa: Jahodový olej – dokáže ti pomôcť v boji proti starnutiu pokožky?

grepová šťava

Zdroj: Shutterstock®

Grapefruit a grapefruitová šťava

Grapefruity sú určite veľmi osviežujúcim a zdravým ovocím, avšak pri braní liekov na ne radšej ani nepomyslite. Toto ovocie totiž mení účinky asi polovice liekov, pričom vo veľkej miere ich pôsobenie v organizme predovšetkým zvyšuje, čo je v niektorých prípadoch naozaj nebezpečné.

Ide predovšetkým o lieky, ktoré obsahujú staníny (napr. lieky na znižovanie cholesterolu). Látky obsiahnuté v grapefruite tlmia enzým, ktorý dokáže rozložiť účinnú látku v liečive, preto sa jej do organizmu dostane oveľa viac. Hovorí sa dokonca až o desaťnásobnom navýšení účinku, čo má neblahý vplyv na obličky a svaly. Niekedy dochádza k ťažkostiam s dýchaním a v tých horších prípadoch môžu ľudia skončiť aj na dialýze. Toto citrusové ovocie nie je určite vhodné konzumovať ani pri užívaní liekov na zníženie krvného tlaku a na srdcovú arytmiu.

Je vhodné spomenúť, že okrem grepu si treba dať pozor aj na pomelo. Mandarínky či citróny sú v malom množstve prijateľné. To však všetko v závislosti od konkrétnych liekov. Preto sa na prípadné kontraindikácie nezabudnite popýtať aj vášho lekára, ktorý vám bude lieky predpisovať.

údeniny a lieky

Zdroj: Shutterstock®

Údeniny – salámy aj losos

Údených pochúťok by sa mali vzdať najmä ľudia užívajúci antidepresíva, nakoľko táto kombinácia dokáže narobiť neplechu. Môže za to látka tyramín, ktorá sa nachádza v salámach, údenom lososovi, ale aj zrejúcich syroch. Tyramín v spojení s liečivom obsahujúcim inhibítor monoaminooxidázy spôsobuje výrazné stúpanie krvného tlaku.

Problematické koreniny

Obľúbená kurkuma dokáže podobne ako mlieko znížiť účinky antibiotík, ale taktiež spôsobiť nepríjemné kontraindikácie pri užívaní liekov na žalúdočné problémy či na podporu spánku. Čierne korenie, napríklad v prípade liekov na kĺby, vie spôsobiť človeku nevoľnosti. A ak beriete lieky na riedenie krvi, mali by ste sa radšej vyhnúť cesnaku.

kofeín a lieky

Zdroj: Shutterstock®

Káva, kolové nápoje, čierny čaj

Nápojom, ktoré obsahujú kofeín, by sa mali vyhýbať najmä pacienti, ktorí berú lieky na osteoporózu, ale aj tí, ktorí sa liečia na astmu či chronické zápaly priedušiek. V niektorých prípadoch sú totiž účinky liekov nadmieru zvýšené a pri niektorých liečivách (napr. tých, ktoré obsahujú železo) je zas ich fungovanie znížené. Čierny čaj môže obmedzovať aj plnohodnotné pôsobenie liekov na štítnu žľazu.

Vybrali sme: Čo nedávať jesť dieťaťu do jedného roka? Na toto si daj pozor!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Alžbeta Stanková 28.07.19 07:04

AS
karma
108.00

Dobré informácie. Zaujímavé, že som bola na rehabilitačnom pobyte, beriem lieky na cholesterol,skoro každý deň poobede sme dostali polovicu grepfruitu. Veselo som to zjedla, lebo ma na tieto účinky nikto neupozornil - ale asi moja chyba!

  • 1
Odpovedať

Anna Kristova 28.07.19 16:30

AK
karma
100.00

praktické rady

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 29.07.19 21:49

karma
109.00

Veľmi užitočné články.O niektorých účinkoch som vedela,ale dozvedela som sa aj nové veci.A určite si dám väčší pozor.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 27.08.19 13:28

JK
karma
100.00

Rada som si prečítala

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní