Najsmutnejší deň roku 2021 sa blíži! Vieš, na kedy pripadá?

Najsmutnejší deň roku 2021 sa blíži! Vieš, na kedy pripadá?

Tretí pondelok v januári získa tento rok naozaj neslávny titul. Najsmutnejší deň v roku, najdepresívnejší deň v roku alebo jednoducho deň, na ktorý sa mnohí jednoducho vôbec netešia a majú tušenie, že nebude dobrým.

Ešte ste o tom nepočuli? Určite nie ste sami. My vám o tomto „ocenení” povieme viac a povieme vám aj to, ako si tento deň predurčený na neúspech spríjemniť. 

Depresívny január aj pondelok

Prečo pripadá Najsmutnejší deň v roku hneď na deň v prvom mesiaci roka? Január ako taký je totiž často označovaný za najdepresívnejší mesiac. Je to mesiac po Vianociach, cez ktoré sme boli dlhšie doma. Je to mesiac návratu do práce a tvrdej reality. Je to mesiac po sviatkoch, cez ktoré sme minuli nehorázne veľa peňazí.

Je to mesiac, v ktorom sa väčšina z nás pasuje s kilami navyše zo sviatočnej stravy. Je to mesiac, v ktorom sa viac izolujeme a menej socializujeme a je to tiež mesiac, ktorý sa vyznačuje pomerne depresívnym počasím. 

Odporúčame: Vianoce ako spúšťač smútku: Pozor, povianočná depresia existuje!

spúšťače depresie

Zdroj: Shutterstock®

Ak sa bavíme o najdepresívnejšom dni v týždni, je to jednoznačne pondelok, často označovaný aj za modrý. Tí, ktorí si to môžu dovoliť majú v pondelky voľno, ale väčšina z nás sa v pondelky po víkende vracia do práce. Musíme teda skôr vstávať, byť produktívni a naskočiť na zabehnutý režim.

Najsmutnejší deň ako mýtus

Prečo je január pre mnohých mesiacom smútku, úzkostí a depresií už vieme. Ale prečo pripadá Najsmutnejší deň v roku práve na 18. január 2021? Najsmutnejší deň v roku alias Blue Monday vznikol v roku 2005. Vtedy pripadol na 24. január a bol údajne matematickým výpočtom istého britského psychológa.

Vedci však daný vzorec na výpočet použili a oponujú, že Blue Monday je len mýtus a mohol by v podstate pripadnúť na akýkoľvek pondelok v januári. Tento deň bol napokon v roku 2005 súčasťou marketingovej kampane leteckej spoločnosti, ktorá sa snažila predať letenky. 

Spríjemnia ho aktivity

Či už na Najsmutnejší deň v roku veríte alebo nie, január je skutočne mierne depresívny. Ako si ho teda spríjemniť? Odborníci odporúčajú začať s tým, že z kalendára vypustíte dodržiavanie nereálnych novoročných predsavzatí. Ak ich totiž nesplníte podľa vlastných, často skreslených predstáv, môžu negatívne pocity len umocniť. 

Okrem toho odporúčajú zostať aktívnymi, či už prostredníctvom športu alebo iných v súčasnej situácii povolených aktivít. Nuda a lenivosť v domácom prostredí môžu tiež depresiu umocniť. Aj keď je to v karanténe takmer nemožné, zostaňte v kontakte s rodinou a priateľmi aspoň prostredníctvom internetu. Výborným nástrojom na zlepšenie nálady je aj praktizovanie hygge.

Inšpiruj sa: Najčastejšie chyby pri vykurovaní: Nevyhadzuj peniaze do vzduchu, ale šetri!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 17.01.21 07:04

ĽŠ
karma
100.00

Zaujímavý článok!

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 18.01.21 11:03

karma
106.00

V terajšej dobe máme každý deň smutný.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní