Návod, ako maškrtiť bez výčitiek: Drž sa týchto pravidiel!

Návod, ako maškrtiť bez výčitiek: Drž sa týchto pravidiel!

Všetci to poznáme až veľmi dôverne – odrazu na niečo dostaneme chuť a zjeme prvé, čo sa nám dostane pod ruku. Hovorí sa tomu aj vlčí hlad a úplne najhoršie ho zvládame vtedy, keď nás zasiahne nepripravených.

A práve tu vidia odborníci na zdravú výživu priestor na zlepšenie, pretože práve plán by nás mal doviesť k tomu, ako „mlsať" zdravo, zodpovedne a bez akýchkoľvek výčitiek.

Jesť zo zvyku sa nemá

Zamyslite sa a priznajte, koľkokrát denne niečo zjete len preto, že to tak jednoducho robievate a je to zvyk. Zaužívaná rutina je podľa dietológov možno dobrá v iných oblastiach života, no nie v prípade stravovania sa a už vôbec nie ak sa bavíme o maškrtení.

Kedy si teda dať niečo výživné a zároveň uspokojujúce pod zub? Odborníci odporúčajú svoje chute vždy označiť číslom zo škály 1 až 10, kde 1 je absolútna vyhladovanosť a 10 úplne plný žalúdok. Keď sa dostanete niekde na číslo 3 alebo 4, dajte si niečo malé.

Odporúčame: Deti a Covid-19: Ako pomôcť deťom zvládať stres z pandémie?

čo jesť v práci

Zdroj: Shutterstock®

Držte sa nutričných hodnôt

Teraz sa dostávame k tomu, čo niečo malé znamená a predstavuje. Dietológovia odporúčajú držať sa toho, čo nepustí, a tým sú nutričné hodnoty maškrty, ktorú sa chystáte skonzumovať. Ako by mal vyzerať prototyp ideálnej mlsky? Jej kalórie by sa mali pohybovať niekde medzi 150 až 250, obsahovať by mala menej ako 12 gramov tuku, asi 3 gramy vlákniny a 5 gramov bielkovín.

Pamätajte, že hovoríme o ideálnom prípade, ktorý zrejme presne zhmotnený v konkrétnom jedle nenájdete. Ak teda jedna maškrta neobsahuje bielkoviny, vynahraďte si to v ďalšej, ktorú si v daný alebo v ďalší deň dáte. Všetko je najmä o vyváženosti. 

Náš tip! Dietológovia radia jedlo si vychutnávať a nerobiť pri ňom viac činností naraz. Ľudia, ktorí jedia, pozerajú seriál alebo popritom dokonca pracujú sa často prejedajú bez toho, aby si to uvedomovali.

ako jesť v práci

Zdroj: Shutterstock®

Tipy, ako chute zahnať do kúta

Keď už bolo mlsania príliš, je načase naučiť sa chute zahnať do kúta. Ako na to? Najlepším „odháňačom" rôznych chutí je pohyb. Niekedy stačí len chôdza a pocity hladu sú zažehnané. Keďže sa prejedanie asociuje s nedostatkom spánku, doprajte si denne 7 až 8 hodín nerušeného nočného odpočinku.

A viete, čo ešte? Štúdie preukázali, že maškrtíme najčastejšie vtedy, keď nám je zima. Ak teda v kancelárii nemôžete stíšiť klimatizáciu, prihoďte na seba vrstvu navyše!

Pozri aj: Top potraviny na upratovanie v domácnosti: Tak toto musíš vedieť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Ľubica Šťastná 09.01.21 07:01

ĽŠ
karma
100.00

Výborný článok a tipy!

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 10.01.21 05:50

KS
karma
133.00

Super rady, ako na začiatok roka začať plniť predsavzatia a žiť zdravšie :-)

  • 0
Odpovedať

Lenka Jánošová 10.01.21 19:33

LJ
karma
-1.00

Ja som v poslednom case zacala jest proteinove tycinky namiesto cokolady a keksikov :)

  • 0
Odpovedať

Natália Lobodášová 10.01.21 22:44

NL
karma
105.00

Rady nad zlato

  • 0
Odpovedať

Soňa Kollárová 10.02.21 20:41

SK
karma
113.00

Hmm.. musli milujem :)

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 16.02.21 14:00

JK
karma
100.00

Misli nemusím

  • 0
Odpovedať

Anton Marek 18.03.21 22:20

karma
127.00

najhoršie to je pri telke

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní