KVÍZ: Nerobí ti český jazyk problém? Skús to s prekladom týchto slov!

KVÍZ: Nerobí ti český jazyk problém? Skús to s prekladom týchto slov!

Perfektná znalosť rodného jazyka je veľmi dôležitá. No nie nadarmo sa hovorí, že koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom. Znalosť viacerých jazykov človeku skutočne otvára mnohé dvere, hlavne k rôznorodým príležitostiam. So znalosťou niektorých cudzích jazykov sa človeku ľahšie cestuje do ďalekých krajín, je tu tiež možnosť spoznať zaujímavých ľudí zo zahraničia či možnosť dostať lákavejšiu pracovnú ponuku, akú by jedinec nedostal bez ovládania daného jazyka. Snáď najvýznamnejším svetovým jazykom je anglický jazyk, ktorým sa spravidla dobre dohovoríme v značnom množstve krajín. K angličtine však rozhodne môžeme pridať aj nemecký jazyk, u mnohých ľudí je tiež obľúbená francúzština, španielčina, taliančina či ruština, iní sa neobávajú pustiť aj do učenia exotickejších a menej bežných jazykov. A čo napríklad taká čeština, ktorá veľkej časti Slovákov rozhodne nie je cudzia?

Je pre vás čeština samozrejmosťou?

Nášmu slovenskému jazyku je bezpochyby najbližší jazyk našich bratov Čechov. Samozrejme, ide o dva odlišné jazyky, ktoré fungujú na základe iných pravidiel a gramatiky, majú svoje osobitosti a hoci niektoré slová či výrazy sú v oboch jazykoch značne podobné, mnohé z nich sú úplne rozdielne. Napriek odlišnostiam najmä staršie generácie nemajú spravidla problém porozumieť jazyku susedov. Ako ste na tom s češtinou vy? Nerobí vám preklad do češtiny a naopak žiadne väčšie ťažkosti? Ako dobre vám to ide s českými slovkami, si môžete overiť aj v našom kvíze. Zvládnete preklad mesiacov v roku, rôznych potravín či zvierat?

Náš ďalší kvíz: Poznáš skutočné mená známych osobností? Skús uhádnuť všetky!

  • Kvíz: Ako dobre ovládaš český jazyk?

  • 1 / 15

Začneme niečím jednoduchým. Ako v češtine nazývame prvý a posledný mesiac, čiže január a december?

  • únor a říjen
  • leden a prosinec
  • duben a listopad
Nepodarilo sa uložiť hlasovanie.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 08.05.21 06:34

ĽŠ
karma
100.00

Výborný kvíz!

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 09.05.21 10:19

ZS
karma
100.00

Kel som nevedela

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní