Tip, ako minimalizovať odpad v kuchyni – vyskúšaj zeleninový vývar zo zbytkov

Tip, ako minimalizovať odpad v kuchyni – vyskúšaj zeleninový vývar zo zbytkov

O tom, že zelenina obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a ďalších telu prospešných živín, nie je žiadnej pochyby. Avšak, vedeli ste aj o tom, že v mnohých prípadoch sa významné množstvo živín nachádza práve v šupke alebo tesne pod ňou? Zeleninové a ovocné šupky často obsahujú vlákninu, vitamíny, minerály a rôzne fytochemikálie, ktoré majú pozitívny vplyv na zdravie.

To je aj dôvod, prečo nie je na škodu si napríklad mrkvu či jablko dopriať aj bez odstránenia šupky. Samozrejme, pri mnohých druhoch zeleniny či ovocia nevieme práve šupky takýmto spôsobom zužitkovať a musia byť odstránené, pretože sa buď vo všeobecnosti nekonzumujú, alebo nie sú v konkrétnom recepte žiaduce.

Ak doma konzumujete veľa zeleniny, rozhodne máte aj veľa šupiek, zbytkov a odrezkov zo zeleniny, ktorá konči v koši, komposte alebo bio odpade. Viete, ako sa dajú perfektne využiť? Prinášame super TIP – pripravte si z nich vývar!

Aké zbytky zeleniny sú vhodné do vývaru?

Áno, odstránené zbytky zeleniny možno použiť na prípravu domáceho vývaru, ktorý môžete skladovať napríklad v mrazničke a použiť pri príprave rôznych jedál – omáčok, rizota alebo krémových polievok. Ako na to?

Rôzne odrezky a zbytky zeleniny môžete jednoducho vo vhodnom obale skladovať v mrazničke, až kým nazbierate dostatočné množstvo. Skladovanie v mrazničke zabezpečí, že nedôjde k hnitiu a plesniveniu zeleninových zbytkov.

Využiť takto možno napríklad šupky cibule a cesnaku, odrezky póry, zemiakové šupky, šupky akejkoľvek koreňovej zeleniny, šupky tekvice a cukety, šupy cvikly, odrezané zbytky paprík, stonky húb, strúčiky zo zeleného hrášku a podobne. Zbytky z brokolice, ružičkového kelu a karfiolu sa veľmi neodporúčajú, lebo môžu spôsobiť horkosť vývaru. 

Všetko stačí zaliať vodou, pridať soľ, koreniny a bylinky a nechať pomaly variť pár hodín. Samozrejme, ak chcete zbytky zeleniny použiť na prípravu vývaru, dbajte na to, aby bola zelenina pred šúpaním dôkladne umytá. Najlepšie je však v tomto prípade používať organickú bio zeleninu alebo zeleninu zo záhrady, ktorá nebola chemicky ošetrovaná. 

Čo hovoríte na tento tip? Ako na prípravu domáceho vývaru zo zbytkov zeleniny, si môžete pozrieť na videu nižšie.

- Anketa

UŽ STE NIEKEDY SKÚŠALI PRIPRAVIŤ VÝVAR ZO ZBYTKOV A ŠUPIEK?

Odpovedalo 56 ľudí  

Áno, robím to pravidelne. Mám takto vývar poruke v mrazničke.
16%
Už som to skúšal/a, ale neoslovilo ma to.
5%
Nie a ani by som to nerobil/a.
11%
Tak o tomto som ešte ani nepočul/a.
68%

Zdroj úvodnej foto: instagram.com/itsaflavorfullife


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Janka Komadova 24.03.24 19:29

karma
-1.00

Ja teda nevyhadzujem snažím sa všetko v kuchyni spotrebovať ale až tak že šupky z cibule,cesnaku a orezky to nie

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní