Zdravé a jedlé šupky: Ktoré ovocie a zeleninu rozhodne nešúpať?

Zdravé a jedlé šupky: Ktoré ovocie a zeleninu rozhodne nešúpať?

Mnohé šupky zo zeleniny alebo ovocia pred ich použitím, a teda priamou konzumáciou či tepelnou úpravou, spravidla odstraňujeme. Šúpeme mrkvu aj zemiaky, taktiež viaceré druhy ovocia. Vedeli ste však o tom, že pri niektorých plodoch by sme to robiť nemali? Mnohé šupky sú totižto skutočne zdravé a neraz obsahujú aj viac živín, vitamínov a iných cenných látok ako samotná zelenina a ovocie. Samozrejme, ak zeleninu či ovocie používame so šupkou, je dôležité ich poriadne očistiť, prípadne voliť plody, ktoré neboli chemicky ošetrované. V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, ktoré šupky sú jedlé a skutočne zdravé. Ktoré ovocie a zeleninu rozhodne nešúpať?

Zemiaky

Zemiaky patria k bežným druhom zeleniny, ktoré spravidla pred použitím šúpeme. Ich šupky sú však bohaté na vlákninu, vitamín C, niektoré vitamíny skupiny B, železo a ďalšie minerály. Zemiaky je najlepšie poriadne odrhnúť, prípadne i nakrájať, no a následne uvariť vo vode alebo na pare aj so šupkou. Takáto príprava zemiakov zabezpečí uchovanie veľkého množstvá živín. Zemiaky tiež môžete so šupkou i piecť. Rovnako sa neoplatí šúpať ďalšie druhy zemiakov. Šupka fialových zemiakov je plná antioxidantov, sladké bataty zase v šupke ukrývajú množstvo betakaroténu.

Odporúčame: Ako pripraviť kuskus? Týchto 5 inšpirácií musíš vyskúšať!

šúpanie mrkvy

Zdroj: Shutterstock®

Mrkva

Šúpete mrkvu? Verte, že ani v prípade tejto zeleniny to nie je až tak potrebné. Mrkvové šupky sú jedlé a podobne ako dužina aj plné dôležitých živín. Nájdeme v nich však aj veľký podiel cenných fytonutrientov. Taktiež sa mnohé telu prospešné látky, napríklad antioxidanty, nachádzajú i tesne pod šupkou. Škrábanie mrkvy je v podstate zbytočné, stačí ju len poriadne umyť a v prípade potreby odrezať konce.

Jablká a hrušky

Jablká a hrušky veľké množstvo ľudí zje vcelku, no mnohí tiež tieto druhy ovocia bez ošúpania neskonzumujú. Je to však veľká škoda. Jablká a hrušky rozhodne treba jesť aj so šupkami. Ak ich ošúpeme, zbavíme sa veľkého množstva cennej vlákniny, ktorá je dôležitá pre správnu činnosť čriev. Jablkové šupky sú bohaté aj na vitamíny C a K či draslík a rozličné antioxidanty. Podobne výživné sú aj šupky hrušky. Toto ovocie preto len dôkladne umyjeme a rozhodne nešúpeme!

Paradajky

Paradajky pri bežnej konzumácii asi šúpe len málokto, no do niektorých receptov sa neraz pridáva táto zelenina skôr ošúpaná. Pri varení sa často paradajky sparia a ošúpu. Aj šupka chutných rajčín je však pre nás zdrojom cenných látok, a preto by sme sa jej nemali zbavovať. Ukrýva hlavne veľké množstvo flavonoidov, ktoré sú známe silnými antioxidačnými účinkami. Taktiež mnohé pôsobia v organizme protizápalovo. Paradajky je preto aj pri varení lepšie používať so šupkou.

šupka z uhoriek

Zdroj: Shutterstock®

Uhorky a cukety

Šupky z uhoriek a cukiet rovnako nepatria do koša, no mnohí práve tieto druhy zeleniny šúpu. Napríklad uhorky, najmä ich dužina, sú z veľkého množstva tvorené vodou a veľa vlákniny i vitamínov nájdeme práve v šupke a veľmi tesne pod ňou. Ošúpaním uhorky sa zbavíme aj časti minerálov, napríklad draslíka či fosforu. Uhorky preto rozhodne pred krájaným na kolieska nešúpeme. Podobne sa výživné látky zdržiavajú aj v šupkách chutných cukiet. Cuketu len poriadne umyjeme a pri varení či pečení len nastrúhame alebo pokrájame spolu so šupkou.

Baklažán

Pri baklažánoch platí v podstate to, čo pri predchádzajúcich uhorkách a cuketách. Aj dužinu baklažánu tvorí z vyše 90 % voda a veľké množstvo vlákniny, flavonoidov, horčíka, ďalších minerálov a cenných látok nájdeme práve v šupke. Za krásnu farbu šupky baklažánov sú zodpovedné antokyány, ktoré pôsobia antioxidačne a majú mnoho priaznivých účinkov na ľudské zdravie. Baklažány stačí umyť, nakrájať na kolieska, posoliť, aby pustili prebytočnú vodu a následne ugrilovať či zapiecť. Taktiež môžete vyskúšať plnené baklažány.

Kivi

Na záver vás možno prekvapíme, ak povieme, že ani exotické kivi nie je potrebné šúpať. Tento ovocný plod opäť stačí len dôkladne umyť, pretože šupka je jedlá. A v skutočnosti je bohatá na vlákninu aj vitamín C. Ak ste ešte kivi nejedli so šupkou, neváhajte to vyskúšať. Ak vám jemne chlpatá šupka kivi nie je úplne pochuti a neviete si predstaviť, že sa do toho ovocia zahryznete ako do jablka, skúste plod aj so šupkou nakrájať na kolieska či menšie kúsky, alebo ho neošúpané pridajte so smoothie nápoja.

Odporúčame: Ako sa stravovať počas karantény? Nedovoľ, aby ručička na váhe stúpla!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

13 komentárov

Martina Kovačičová 22.10.20 14:35

MK
karma
-1.00

skvelý článok,presne tak,čo sa dá ,tak so šupkou

  • 0
Odpovedať

Adriena Krzeminská 22.10.20 15:19

karma
103.00

Výborný článok.

  • 0
Odpovedať

Margaret Zimova 22.10.20 16:13

karma
106.00

Výborný článok, najviac ma prekvapilo kivi.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 22.10.20 17:38

MM
karma
100.00

až na to kivi, mňa by šupka riadne dráždila

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 23.10.20 05:12

ĽŠ
karma
100.00

Kivi naozaj prekvapilo, zvyšnú zeleninu a ovocie šupky nezbavujeme.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 23.10.20 07:50

MC
karma
109.00

Väčšinou všetko zbavujem šupky aj keď viem ,že sa to nemá.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 23.10.20 09:58

KK
karma
109.00

Poučný článok, zemiaky so šupkou pečené v pahrebe si pamätám z detstva z pionierskeho tábora :)

  • 0
Odpovedať

Monika Karolova 24.10.20 06:38

MK
karma
-1.00

Ako dieťa som jedla kiwi aj so šupkou, no potom ani neviem prečo, prestala som, asi som si myslela, že je to nezdravé. A ako vidím, vrátim sa k tomu :)

  • 0
Odpovedať

igor peto 24.10.20 13:38

IP
karma
116.00

Kivi ma prekvapilo

  • 0
Odpovedať

Anna Tlachova 24.10.20 14:50

AT
karma
118.00

Zaujímavé informácie

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 24.10.20 14:56

JK
karma
100.00

Zas som sa dočítal niečo nové skoro všetko šupím

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 24.10.20 20:58

AK
karma
100.00

so šupkou je všetko chutnejšie

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 25.10.20 18:08

MM
karma
107.00

Zaujímavý článok

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní