Kyselina glykolová v kozmetike: Je prospešná alebo škodlivá?

Kyselina glykolová v kozmetike: Je prospešná alebo škodlivá?

    • Zdieľaj:
  • 3

Na každý kozmetický problém existuje riešenie. Niekedy s riešením príde len kožný lekár alebo dermatológ a inokedy si zase dokážeme pomôcť sami, a to študovaním a hľadaním informácii na internete alebo v múdrych knihách. Pri problémoch s hydratáciou pleti je vhodné zamerať sa na svoj pitný režim, ale aj na starostlivosť o svoj zovňajšok. Zdá sa, že najlepšou zložkou, ktorá dokáže pleti dodať dostatočnú vlahu je kyselina hyalurónová. Ak sa vám na pleti objavia prvé vrásky, je vhodné siahnuť po zložke v kozmetike, akou je retinol. Pri problémoch s akné sa osvedčila kyselina salicylová, ale aj kyselina mliečna. Kam však môžeme zaradiť kyselinu glykolovú?

Pozri aj: Rozmarínový olej na vlasy: Ako ho používať, aby boli pevnejšie a rástli rýchlejšie?

Kyselina glykolová

Zdroj: Shutterstock®

Poznáte AHA kyseliny?

Nie je to tak dávno, čo sa na trhu objavili AHA kyseliny a začali sa pridávať do kozmetiky zameranej na starostlivosť o pleť a predovšetkým do chemických peelingov. AHA kyseliny, alfa hydroxykyseliny, sú kyseliny organického pôvodu, ktoré sa získavajú z ovocia. Ich účinky sa využívajú predovšetkým pri exfoliácii pokožky, teda pri jej peelingovaní (odstraňovaní odumretých kožných buniek).  

Síce pojem kyseliny nepôsobí príliš dôveryhodne, mnohé sú bezpečné na použitie, avšak v obmedzenom množstve a koncentrácií. Kyseliny v podstate umožňujú aktívnym zložkám prenikať do hlbších vrstiev pokožky a cielene tak riešiť problémy s pleťou. Pri ich používaní je však potrebné postupovať opatrene a hlavne je potrebné byť dobre informovaní o ich účinkoch i spôsobe použitia, aby ste predišli prípadnému spáleniu pokožky alebo jej podráždeniu. Ak s kyselinami ešte len začínate, určite odporúčame najskôr nižšie koncentrácie a striedmejšie používanie, aby si pokožka na ne zvykla. Ideálne bude, ak sa poradíte s odborníčkou o vhodnosti používania kyselín na vašej pleti. Tá vám nielenže odporučí vhodnú kyselinu na vašu pleť a oboznámi vás s postupom aplikácie a používania, tiež vás upozorni na možné nevhodné kombinácie s inými produktami. Totižto niektoré kyseliny nie je vhodné dopĺňať o iné prípravky s aktívnymi látkami, aby nedošlo k negatívnej reakcii na pleti.

AHA kyseliny, alebo aj ovocné kyseliny, pri topickej aplikácii pomáhajú z pokožky odstrániť odumreté kožné bunky, ktoré sa na povrchu pleti usadili. Vďaka tomu pomáhajú pokožke obnoviť vrchnú vrstvu pokožky, čo prispieva k redukcii akné, k stiahnutiu rozšírených pórov, k vyhladeniu pleti a minimalizovaniu nerovnosti, ako aj k zmierneniu vrások. Dermatológovia ich odporúčajú aj v prípade pigmentácii na pleti.

Medzi najznámejšie a najviac využívané AHA kyseliny patrí kyselina glykolová, kyselina mliečna, kyselina mandľová a kyselina citrónová.

Čo je kyselina glykolová a aké sú jej účinky?

Kyselina glykolová patrí medzi AHA kyseliny, ktoré sa získavajú z cukrovej trstiny. Odborníci uvádzajú, že táto kyselina môže pomôcť tým, ktorí dlhodobo bojujú s akné, ale aj s radom ďalších problémov. Pri aplikácii na pokožku pôsobí ako peeling, ktorý vyrovnáva povrch pleti. Pri pôsobení na aknóznu pleť môžeme povedať, že táto kyselina pomáha pleť zbavovať odumretých buniek, čím pleti pomáha predchádzať ich usádzaniu v póroch a ich upchávaniu. Samozrejme, s odumretými bunkami je z pleti odstránený aj kožný maz, ktorý sa pri aknóznej a mastnej pleti produkuje vo väčšom množstve a rovnako má tendenciu upchávať póry. A ako nám môže byť jasné, čistejšia pleť = menšia tvorba akné.

Výskumom tiež bolo preukázané, že kyselina glykolová disponuje antibakteriálnymi a antioxidačnými účinkami, čo rovnako prispieva k zlepšeniu stavu pleti. Tiež sa hovorí, že stimuluje produkciu kolagénu v pleti.

Kyselina glykolová nie je primárne určená len na aknóznu pleť. Odborníci ju odporúčajú používať aj v prípade, že riešite problémy ako sú:

  • starecké škvrny,
  • hyperpigmentácie,
  • jazvy po akné,
  • šupinatá pokožka.

Odporúčame: Máš na tele kožné výrastky? Zbav sa ich raz a navždy s domácimi trikmi!

kyselina glykolová na pleť

Zdroj: Shutterstock®

Ako kyselinu glykolovú používať a čo o nej vedieť?

Kyselina glykolová je dostupná v rôznych formách. V nižšej koncentrácii je voľne dostupná, no v tej vyššej je viazaná na lekársky predpis. V tomto prípade je teda najlepšie poradiť sa s odborníkom, aby ste vedeli, akú formu kyseliny glykolovej zvoliť pre svoju pleť. Je však obsiahnutá v mnohých prípravkoch určených na čistenie pleti – pleťových vodách, peelingoch i pleťových sérach. Tradične sa začína s používaním veľmi malého množstva akejkoľvek kyseliny.

  • Kyselina glykolová je príkladom chemického peelingu, ktorého účinky sa nemusia prejaviť na pleti okamžite. Vedzte však, že preniká do hlbších vrstiev pokožky, čím pomáha odstraňovať väčšie časti odumretej pokožky.
  • Kyselinu glykolovú nie je vhodné kombinovať s ďalšími pleťovými peelingami pre dosiahnutie lepšieho a rýchlejšie výsledku. Ba práve naopak, pokožka by sa mohla stať citlivejšou v prípade, že by ste tieto produkty kombinovali.
  • Nie je potrebné používať kyselinu glykolovú v rámci celej starostlivosti, teda nemusíte používať X prípravkov s jej obsahom. Stačí si vybrať jeden, aby ste si nespôsobili podráždenie a nezvýšili citlivosť svojej pleti.

Vedľajšie účinky kyseliny glykolovej

Keďže ide o kyselinu, nie je úplne vhodná pre každého. Niektorí ľudia môžu mať silnejšiu reakciu na jej účinky, čo sa prejavuje hlavne pocitmi pálenia, svrbenia či opuchmi. Platí to predovšetkým pre osoby s citlivou pleťou, pre ktorú môže byť kyselina glykolová príliš dráždivá.

Kyselina glykolová sa tiež neodporúča ľuďom, ktorí majú tmavší odtieň pleti. V tomto prípade je najlepšie poradiť sa s dermatológom o jej (ne)použití. Na tmavšej pleti totižto kyselina glykolová môže spôsobiť pozápalovú hyperpigmentáciu alebo tmavé škvrny.

Dávajte si pozor aj na to, akú koncentráciu kyseliny glykolovej používate. Nižšia koncentrácia je menej dráždivá a viac šetrnejšia k pokožke. Vyššia koncentrácia síce môže byť účinnejšia, ale aj viac dráždivá. Dostupná je najmä kyselina glykolová s 1 až 10 % koncentráciou, na internete však môžete natrafiť aj na prípravky obsahom 30 až 40 % kyseliny, poprípade s oveľa vyššou koncentráciou. Ide však o lekárenské peelingy, ktoré musia byť používané pod odborným dohľadom lekára.

Neprehliadni: 5 tipov, ako minimalizovať tmavé kruhy pod očami: Nesiahaj len po uhorke!


    • Zdieľaj:
  • 3
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 18.01.22 07:11

ĽŠ
karma
100.00

Výborný článok, ďakujem!

  • 0
Odpovedať

boo boo 14.02.22 17:00

BB
karma
-1.00

Vdaka za podrobne informacie. Je nutne pouzivat po aplikacii kyseliny aj krem s vysokym SPF? Moze sa pouzivat na plet s rozsirenymi zilkami?

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 20.02.22 20:46

JK
karma
100.00

rada som si prečítala

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Krémová cviklová polievka s kozím syrom
Polievky

Krémová cviklová polievka s kozím syrom

  • 0
  • 10.03.2022
Zapražená vajíčková polievka – tradičný recept od babičky
Polievky

Zapražená vajíčková polievka – tradičný recept od babičky

  • 4
  • 07.02.2022
Čokoládovo čokoládový cheesecake, ktorý sa rozplýva na jazyku
Dezerty

Čokoládovo čokoládový cheesecake, ktorý sa rozplýva na jazyku

  • 3
  • 07.03.2022
TOPlist