Superfetačné tehotenstvo Rebecci Roberts – ženy, ktorá druhýkrát otehotnela počas tehotenstva

Superfetačné tehotenstvo Rebecci Roberts – ženy, ktorá druhýkrát otehotnela počas tehotenstva

Je toto vôbec možné?! Určite by sa pýtala každá žena, ak by jej počas tehotenstva povedali, že znova otehotnela. Rebecca so svojim partnerom viac ako rok bojovali s neplodnosťou, a tak ich prvý pozitívny domáci tehotenský test potešil a prekvapil zároveň. Samozrejme, ako každá žena tomu nemôže uveriť dovtedy, kým plod neuvidí na ultrazvuku a tehotenstvo nepotvrdí aj samotný lekár, tak tomu neverila ani samotná Rebecca s manželom.

Prvý ultrazvuk potvrdil prítomnosť gestačného vaku a jedného plodu. Zdalo sa, že sa začína všetko vyvíjať tak ako má a Rebecca sa spolu s manželom stanú rodičmi ich vytúženého potomka. Po 5 týždňoch Rebecca podstúpila ďalší ultrazvuk, ktorý najskôr šokoval lekára a následne aj šťastných rodičov.

Pozri aj: Tehotenstvo si zjavne užíva: Táto žena je tehotná už 14 rokov!

Superfetačné tehotenstvo – čo to vôbec je?

Na 12-týždňovej lekárskej prehliadke ultrazvuk ukázal niečo, čo skutočne prekvapilo všetkých. Namiesto jedného plodu sa na monitore ultrazvuku ukázali dva. Rebecca zrazu nosila pod srdcom dve deti, z ktorých jedno bolo podstatne menej vyvinuté ako to druhé. Nejde však o prvotné zlé diagnostikovanie viacplodového tehotenstva lekárom. V skutočnosti ide o akýsi zázrak prírody, ktorý sa v odbornom žargóne označuje ako superfetačné tehotenstvo. Ide o stav, kedy už tehotná žena splodí ďalšie dieťa.

Popravde, v histórii existuje len malé množstvo podobných prípadov. Podľa správy z roku 2008 uverejnenej v European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology bolo v tom čase celosvetovo zaznamenaných menej ako 10 prípadov tohto javu.

Hormonálne a fyzické zmeny počas tehotenstva zvyčajne bránia ďalšiemu počatiu. To však nebol prípad Rebecci. Namiesto toho, aby sa jej ovulácia zastavila, prebiehala naďalej aj počas tehotenstva. Jej vaječníky teda uvoľnili ďalšie vajíčko, ktoré bolo oplodnené a uhniezdilo sa v maternici.

Odporúčame: Zábavné stráženie detí otcom: Z týchto fotiek pôjdeš do kolien!

Dve rôzne a predsa len jedno tehotenstvo

Vzhľadom na zriedkavosť tohto stavu sa takéto tehotenstvo spájalo s rizikami, ktoré sa bežne môžu vyskytnúť pri viacpočetnom tehotenstve. V tomto prípade to však bolo iné, pretože jeden plod vo vývoji zaostal o 3 týždne. U Rebecci začali problémy v poslednom trimestri, kedy jej lekári povedali, že menšie dieťa nemusí prežiť. Pupočná šnúra menšieho plodu „nefungovala“ normálne, čo začalo ovplyvňovať jeho rast. Lekári sa preto rozhodli pre predčasný pôrod.

„Dvojčatá“ sa narodili v rovnaký deň, no museli byť prevezené na jednotku intenzívnej starostlivosti pre novorodencov, kde mali zabezpečenú stálu opateru. Deti si v nemocnici pobudli o niečo dlhšie a aj napriek tomu, že Rosalie je menšia a menej vyspelá ako jej brat Noah, rýchlo ho dobieha.

Príroda vie skutočne prekvapiť a spraviť naozaj nečakané. V tomto prípade však všetko dobre dopadlo a rodinka si spolu užíva krásne, aj keď možno ťažké chvíľky – predsa len starostlivosť o dvojčatá je o niečo náročnejšia, no nie?

Pozri tiež: Materské znamienko z tváre dievčatka je preč! Lekárom sa podaril zázrak!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 18.01.22 07:34

ĽŠ
karma
100.00

Príroda vie skutočne prekvapiť.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní