Domáce šišky z bieleho jogurtu: Lahodnejšie než klasické kysnuté

Domáce šišky z bieleho jogurtu: Lahodnejšie než klasické kysnuté

Čo máte radi skôr – šišky alebo fánky (tradičné smažené božie milosti), ktoré sa tradične pripravujú v období fašiangov? Toto tradičné obdobie sa spája najmä s rôznymi plesmi v mestách, ale aj zábavami v maskách na dedinách. Tak či onak, aj toto obdobie je častokrát o hodovaní, preto udržať si štíhlu líniu po sviatkoch nie je vôbec jednoduché. 

Obzvlášť nie v prípade, ak máte chuť na tradičné šišky vyprážané na oleji, ktoré naše babičky vedeli pripraviť aj bez receptu. Ten totižto poznali naspamäť. Áno, je možnosť pripraviť si najlepšie šišky pečené v rúre, ale popravde, ich chuť sa tým klasickým upraženým na oleji len tak ľahko nevyrovná.

Dnes máme pre vás (ne)tradičný recept na šišky, ale nie na kysnuté šišky, ale šišky z bieleho jogurtu, ktoré sú vláčne a chutné zároveň. Odoláte im v tomto období? Alebo naopak jogurtové šišky vyskúšate?

Vyskúšaj aj: Škoricové osie hniezda (cinnamon rolls) s polevou: Kysnutá domáca pochúťka

šišky

Zdroj: Shutterstock®

Na prípravu mäkučkých šišiek bez kysnutia potrebujeme:

  • 250 ml bieleho jogurtu
  • 2 a ½ hrnčeka hladkej múky
  • 5 lyžíc kryštálového cukru
  • 1 vajíčko
  • 3 lyžice oleja
  • ½ lyžičky sódy bikarbóny
  • štipku soli

+ na posypanie práškový cukor (môžeme v ňom zamiešať aj vanilkový cukor) a džem na podávanie

Sladké jogurtové šišky – postup receptu

V miske vymiešame hustý biely jogurt, vajíčko, soľ a cukor. Následne pridáme sódu bikarbónu, 3 lyžice oleja a poriadne premiešame. Do hotovej zmesi začneme postupne vmiešavať preosiatu hladkú múku. Dávame si pozor, aby sa nám nevytvorili hrudky. Hotové jogurtové cesto prekryjeme potravinovou fóliou a necháme aspoň 25 minút odležať. Po odležaní cesta sa môžeme vrhnúť na prípravu šišiek.

Cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku, rozdelíme na 2 časti a každú jemne prehnetieme. Následne cesto vyvaľkáme na 1 cm hrubý plát a pomocou pohára vykrajujeme šišky, do stredu ktorých spravíme malú dierku a pečieme na vopred rozohriatom oleji(množstvo oleja by malo byť primerané). Hotové šišky necháme odkvapkať buď v sitku alebo ich uložíme na papierovú vreckovku.

Pred podávaním ich natrieme džemom podľa vlastného výberu a posypeme práškovým cukrom. Prajeme dobrú chuť!

Vyskúšajte aj ďalšie dobroty:


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Elena Švachová 22.01.22 00:28

karma
109.00

Mňam ... Vyzerajú lákavo :-)

  • 0
Odpovedať

Anna Vargová 22.01.22 18:54

AV
karma
100.00

Tento recept stojí za vyskúšanie. Ešte som sa s ním nestretla

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 27.01.22 13:33

DB
karma
117.00

Pekný recept, vyskúšam

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní