Domáce perky s lekvárom a makom: Všetci ich budú kradnúť z taniera

Domáce perky s lekvárom a makom: Všetci ich budú kradnúť z taniera

Recept, ktorý poteší malých aj veľkých! Poďme spolu objaviť možno zabudnutý recept našich babičiek. Dozaista viete, čo to perky sú. V podstate a v jednoduchosti povedané, ide o sladké plnené pirohy (tradičné jedlá našich starých mám), ktoré sa najčastejšie plnia lekvárom. Toto jedlo dostalo pomenovanie perky najmä v západoslovenskom nárečí a z časti pochádza aj zo stredoslovenského nárečia. 

Receptov na lekvárové pirohy nájdete mnoho. V „zdravšej“ verzii sa pripravujú zo špaldovej múky zmiešanej s vajíčkom a vodou. V tradičnom recepte našich starých mám sa však objavuje skôr zemiakové cesto, ktoré je o niečo viac sýtejšie. A práve takýto tradičný recept sme si pre vás pripravili aj my. Skúsite ich?

domáce perky

Zdroj: Shutterstock®

Na domáce perky potrebujeme:

  • 500 g zemiakov uvarených v šupke
  • 150 – 200 g polohrubej múky
  • 1 vajíčko
  • štipku soli
  • slivkový lekvár na plnku
  • mletý mak a práškový cukor na posypanie
  • 150 g roztopeného masla na poliatie

Deň vopred si dáme uvariť zemiaky v šupke. Po dovarení ich scedíme a necháme vychladnúť. Nasledujúci deň ich ošúpeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle. Na pracovnej doske ich zmiešame s múkou, vajíčkom a štipkou soli. Vypracované cesto by sa nemalo lepiť. Ak sa vám lepí o pracovnú dosku, pridajte trochu múky a opäť ho vypracujte.

Cesto si vyvaľkáme na obdĺžnik s hrúbkou približne 5 mm. Pomocou radielka alebo noža nakrájame na štvorce s rozmerom približne 7 cm. Na každý štvorček položíme za lyžičku slivkového lekváru, vodou potrieme hrany a preložíme. Pomocou prstov alebo vidličky hrany poriadne pritlačte, aby sa spojili a lekvár pri varení nevytiekol.

Medzitým si dáme variť vodu v hrnci. Keď začne vrieť, jemne ju osolíme a postupne do nej začneme vkladať pripravené perky. Perky majú tendenciu klesnúť na dno, preto ich naberačkou jemne odlepíme, aby vyplávali na povrch. Keď vyplávajú, necháme ich variť ešte 3 minútky a potom ich scedíme. Hotové pirohy s lekvárom posypeme mletým makom zmiešaným s práškovým cukrom a polejeme roztopeným maslom. Ak nie ste milovníkmi maku, tak pokojne ho nahraďte mletými vlašskými orechmi alebo popraženou strúhankou. Prajeme dobrú chuť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Anna Vargová 18.03.22 17:00

AV
karma
100.00

S týmto receptom som sa ešte nestretla . Vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 18.03.22 23:56

karma
109.00

Mňam, lepšie ako rezeň, či pečené kurča ;)

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 24.03.22 07:49

DB
karma
117.00

Toto jedlo milujem...

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 20.04.22 06:33

MK
karma
100.00

Robievam slivkové knedle, ale vyskúšam aj tento recept

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní