Klasika klasík: Toto je najlepší recept na slivkový lekvár!

Klasika klasík: Toto je najlepší recept na slivkový lekvár!

Zostali vám na strome nejaké slivky a rozmýšľate, ako ich spracovať? Napovieme vám... pečené buchty starej mamy, cestoviny nasladko, moravské koláče alebo tá najlepšia náplň zlepovaných koláčikov. Presne tak, slivkový lekvár milujeme snáď všetci, veď len máločo v nás evokuje bezstarostné detstvo tak ako práve táto ovocná pochúťka. A čo tak pripraviť si ju samy? Prinášame vám preto recept na slivkový lekvár ako od babičky.

Na prípravu lekváru budete potrebovať:

  • 2,5 kg sliviek
  • ½ kg kryštálového cukru
  • 100 ml balzamikového octu (môže byť aj jablčný, prípadne vínny)
  • Môže byť, ale nemusí: badián, citrónová kôra, červené víno, pomarančová kôra, rum, škorica, vanilkový cukor či whisky.

Vyskúšaj: Chuť Chorvátska u teba doma: Toto je najlepší recept na ajvar!

slivkový lekvár

Zdroj: Shutterstock®

príprava slivkového lekváru

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

V prvom rade si slivky umyte, vykôstkujte a nakrájajte nadrobno. Ďalší krok je zasypanie pokrájaných sliviek cukrom, pričom bude potrebné nechať ich takto aspoň niekoľko hodín, ideálne však cez noc. Po pár hodinách presuňte slivky do hrnca, kde ich, spolu s octom, priveďte k varu. Varte približne tri až štyri hodiny, ale len na miernom ohni. Pozor, aby sa lekvár nepripálil!

Napokon, hneď po dovarení, lekvárom naplňte čisté zaváracie poháre a dôkladne ich uzavrite. Poháre obráťte hore dnom a nechajte ich aspoň hodinku odstáť. Po otočení nechajte lekvár vychladnúť. Dobrú slivkovú chuť!

ovocné lekváre

Zdroj: Shutterstock®

recepty so slivkami

Zdroj: Shutterstock®

TIP: Ingrediencie, ktoré sme uviedli vyššie ako „nepovinné“, dodajú lekváru zaujímavejšiu chuť; je len na vás, či si lekvár dochutíte niektorou z nich, kombináciou alebo ich nepridáte vôbec a zostanete pri klasike. Ak sa rozhodnete pridať ich do lekváru, spravte to hneď na začiatku varenia, aby sa chute dokonalo prepojili.

- Anketa

ZVYKNETE PRIPRAVOVAŤ SLIVKOVÝ LEKVÁR?

Odpovedalo 59 ľudí  

Áno, takýto klasický
80%
Áno, ale trochu netradičný
7%
Nie, ale vyskúšam
8%
Nie
5%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Mária Chromíková 17.08.18 16:51

MC
karma
109.00

Naše mami varili slivkový lekvár celý deň ,bola to na dedine udalosť.

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 17.08.18 20:09

MM
karma
100.00

dnes varím podľa podobného receptu, ale si pamätám varenie slivkového lekváru na dvore vo veľkej kotline, to bola rodinná udalosť, sedelo sa okolo a varecha kolovala dokola, pritom sa rozprávali historky, žartovalo, dnes sú to milé spomienky

  • 1
Odpovedať

Zoran Majkovic 17.08.18 21:02

ZM
karma
87.00

V zivote by mi nenapadlo liat do lekvaru ocot ! Kyslym potravinam sa treba maximalne vyhybat, preto si ich nebudem este sam vyrabat ... ak uz ho silou - mocou chce mat niekto kyslejsi, odporucam okyselit C-vitaminom, toho nie je nikdy dost ! Co sa tyka inych prisad, preferujem "natural" ciste ovocie, cukru davam len minumum, (niekedy sa ho neda zbavit, aby mal lekvar spravnu konzistenciu - zistim skusmo) na dosladenie pouzivam steviu (na prach mletu steviu zamiesam do pomleteho ovocia este pred varenim).
Co sa tyka samotneho varenia, roky varim sucasne na 2 vacsich nerezovych panviciach so sendvicovym dnom na sporaku - na jednu nalozim 2-3 naberacky, z druhej prekladam lekvar do malych flias. Vyhod to ma vela - nikdy mi nic neprihori a ovocie sa vari max. 10 minut, co je ovela setrnejsie k zachovaniu nutricnych hodnot. Kedykolvek mozem pracu prerusit a vratit sa k nej o hodinu - o dve. Klasicky vo velkom hrnci to trva hodiny ... Kedze pouzivam minimum cukru, musim sterilizovat, lebo cukor je aj konzervant.

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 17.08.18 22:04

IM
karma
100.00

máme ho velmi radi do buchiet,alebo aj do lístkového cesta

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 17.08.18 22:53

karma
109.00

Slivkový lekvár by nemal chýbať.Vždy sa niečo nájde,kde ho môžme využiť.

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 18.08.18 00:31

JK
karma
100.00

Robievam každý rok akurát na záver pridam 1 dcl rum pomiešame a dám do pohárov

  • 1
Odpovedať

Lucia Šeptáková 18.08.18 20:25

karma
108.00

Slivkový lekvár musí byť,práve sa chystám robiť,vyskúšam recept.

  • 1
Odpovedať

Darina Božiková 20.08.18 14:33

DB
karma
114.00

slivkový lekvár je klasika.keď sme boli deti,starenka nám ho posielala zo Záhoria v drevenej debničke taký tuhý,že sa dal krájať nožom na pásiky.

  • 1
Odpovedať

Robert Jurčák 21.08.18 09:01

RJ
karma
100.00

milujem slivky....a lekvár ešte viac....hihihihi

  • 1
Odpovedať

Anton Marek 21.08.18 15:07

karma
127.00

Ja rád varím džemy krátko, tak som robil aj slivkový, je síce tekutejší, ale mal krásnu bordovú farbu. Škorica sa k tomuto ovociu úžasne hodí - vďaka svojej aróme nahradí časť cukru.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní