Zostali vám na strome nejaké slivky a rozmýšľate, ako ich spracovať? Napovieme vám... pečené buchty starej mamy, cestoviny nasladko, moravské koláče alebo tá najlepšia náplň zlepovaných koláčikov. Presne tak, slivkový lekvár milujeme snáď všetci, veď len máločo v nás evokuje bezstarostné detstvo tak ako práve táto ovocná pochúťka. A čo tak pripraviť si ju samy? Prinášame vám preto recept na slivkový lekvár ako od babičky.
Recept na slivkový lekvár
Domáci slivkový lekvár je nielen voňavá spomienka na kuchyňu starých mám, ale aj skvelý spôsob, ako využiť nadbytok sliviek a uchovať ich chuť na celé mesiace. Výsledkom je hustá, sladkokyslá nátierka, ktorá sa perfektne hodí do buchiet, koláčov, na palacinky či len tak na chlieb s maslom.
Ingrediencie na slivkový lekvár:
- 2,5 kg sliviek
- ½ kg kryštálového cukru
- 100 ml balzamikového octu (môže byť aj jablčný, prípadne vínny)
- Môže byť, ale nemusí: badián, citrónová kôra, červené víno, pomarančová kôra, rum, škorica, vanilkový cukor či whisky.
Postup prípravy slivkového lekváru
V prvom rade si slivky umyte, vykôstkujte a nakrájajte nadrobno. Ďalší krok je zasypanie pokrájaných sliviek cukrom, pričom bude potrebné nechať ich takto aspoň niekoľko hodín, ideálne však cez noc. Po pár hodinách presuňte slivky do hrnca, kde ich, spolu s octom, priveďte k varu. Varte približne tri až štyri hodiny, ale len na miernom ohni. Pozor, aby sa lekvár nepripálil!
Napokon, hneď po dovarení, lekvárom naplňte čisté zaváracie poháre a dôkladne ich uzavrite. Poháre obráťte hore dnom a nechajte ich aspoň hodinku odstáť. Po otočení nechajte lekvár vychladnúť. Dobrú slivkovú chuť!
TIP: Ingrediencie, ktoré sme uviedli vyššie ako „nepovinné“, dodajú lekváru zaujímavejšiu chuť; je len na vás, či si lekvár dochutíte niektorou z nich, kombináciou alebo ich nepridáte vôbec a zostanete pri klasike. Ak sa rozhodnete pridať ich do lekváru, spravte to hneď na začiatku varenia, aby sa chute dokonalo prepojili.
Shutterstock®Ako spoznať, že je lekvár hotový
Správne uvarený slivkový lekvár spoznáte podľa jeho konzistencie – mal by byť hustý, tmavý a pri miešaní sa oddeľovať od dna hrnca. Ak kvapnete trochu lekváru na tanier a nesteká, ale drží si svoj tvar, znamená to, že je hotový a pripravený na plnenie do pohárov.
Skladovanie a trvanlivosť slivkového lekváru
Po naplnení a dôkladnom uzavretí pohárov je dôležité skladovať lekvár na tmavom a chladnejšom mieste, ideálne v špajzi alebo pivnici. Tak si uchová svoju chuť aj konzistenciu dlhé mesiace.
Správne sterilizovaný lekvár vydrží aj viac než rok, no vždy sa pred otvorením presvedčte, či viečko pevne drží a nie je nafúknuté. Po otvorení pohár uchovávajte v chladničke a spotrebujte do niekoľkých dní.
Shutterstock®Tipy, ako slivkový lekvár využiť
Do koláčov a buchiet – skvelá náplň do kysnutých buchiet, moravských koláčov či zlepovaných koláčikov.
Na palacinky a lievance – hustý lekvár sa výborne hodí ako nátierka, ktorú môžete ozdobiť orieškami či šľahačkou.
Ako nátierka na chlieb – jednoduchá a rýchla pochúťka s maslom alebo tvarohom.
Do omáčok k mäsu – lyžica lekváru dodá hĺbku omáčkam k bravčovine alebo divine.
Ako základ dezertov – vhodný do rolád, perníkov, lineckých koláčikov či do jogurtu ako ovocný topping.
Slivkový lekvár – spomienka, ktorá chutí aj dnes
Domáci slivkový lekvár nie je len sladká pochúťka, ale aj kúsok tradície, ktorý pretrval celé generácie. Príprava si síce vyžaduje čas a trpezlivosť, no odmenou je výnimočná chuť, ktorú v obchode len tak nenájdete. Keď raz ochutnáte svoj vlastný lekvár, budete sa k tejto jesennej tradícii radi vracať každý rok.
Anketa: Zvyknete pripravovať slivkový lekvár?
Odpovedalo 59 ľudí
80%
7%
8%
5%
Aktualizovaný článok: 17.08.2025