Fašiangové recepty: Tradičné smažené božie milosti

Fašiangové recepty: Tradičné smažené božie milosti
  • 20.02.2017
  • Barbora Vizváryová

    • Zdieľaj:
  • 44
  • 7

Aj keď fašiangy trvajú už od sviatku Troch kráľov, mnohí ste ich možno ešte vôbec neoslávili. Nie každý obľubuje honosné plesy alebo dedinské zábavy. Ak nie ste práve tanečný typ alebo ste už naopak túto sezónu zodrali topánky, v oslavách môžete aj tak pokračovať.

Uvarte tradičné fašiangové jedlo alebo upečte sladké dezerty, ktoré sú pre toto obdobie typické. Siahnite po kuchárskych knihách vašich starých mám, lebo len tam nájdete tie pravé recepty na najchutnejšie tradičné dobroty. Medzi fašiangové sladkosti, ktoré by ste určite nemali vynechať patria aj božie milosti alebo inak nazývané fánky.

Jeden recept na fánky sme vám už priniesli. Obľúbili si ho najmä vyznávači zdravej stravy, lebo recept bol trošku zmodernizovaný, so špaldovou múkou a bez smaženia. Fánky sa piekli v rúre. Tento krát vám prinášame recept na tie tradičné smažené, ktoré sa krásne nalístkujú vďaka špeciálnemu cestu. Poďte si ich s nami pripraviť.

Budeme potrebovať:

 Prvé cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • ½ prášku do pečiva
  • 2 PL mletého cukru
  • štipka soli
  • 2 žĺtky
  • 1 PL octu
  • 2 PL rumu
  • 2 dcl piva
  • 2 dcl mlieka

 

Druhé cesto:

  • 100 g hladkej múky
  • 100 smetolu

 Postup:

1. Začneme prvým cestom. Zmiešame všetky sypké ingrediencie, potom pridáme aj vajíčka, ocot, rum, pivo a mlieko. Zmes trochu spracujeme lyžicou alebo vareškou a dáme do hnetača aspoň na 20 minút. Ak je potrebné, dolievame mlieko. Cesto musí byť vláčne, nie príliš hutné ale ani veľmi riedke.

Fašiangové božie milosti

Zdroj: Shutterstock®

2. Druhé cesto pripravíme jednoducho tak, že zmiešame múku so Smetolom. Mal by mať izbovú teplotu, aby sa s ním jednoducho pracovalo. Cesto spracujeme do kocky a necháme chvíľu odpočívať.

Odporúčame prečítať: Recept na domáce moravské koláče


3. Prvé cesto vyberieme z robota, malo by mať ešte takú lepivú a nepoddajnú konzistenciu. Teraz sa cesto spracováva búchaním o dosku až dokým sa neprestane odlepovať. Môžeme ho trošku pomúčiť, ale nie veľmi, lebo inak by boli fánky tvrdé. Táto časť je z celej prípravy najnáročnejšia, ale oplatí sa vytrvať.

Príprava fašiangových fánok

Zdroj: Shutterstock®

4. Keď máme už cesto pekne spracované, rozvaľkáme ho do tvaru obdĺžnika a do stredu položíme rozvaľkané druhé cesto. Okraje prvého cesta preložíme na druhé cesto tak, aby sme ho celé zakryli a znovu rozvaľkáme. Necháme aspoň hodinu odpočívať.

Odporúčame prečítať: Recept na domáce cesnakovo-syrové slimáky

Tradičné fašiangové fánky

Zdroj: Shutterstock®

Smažené fašiangové fánky

Zdroj: Shutterstock®

5. Potom nasleduje už len lístkovanie cesta, ktoré opakujeme trikrát. Rozvaľkané cesto preložíme ako obálku (do seba), dostaneme tak dlhý pás, ktorý tak isto preložíme ako obálku. Takto poskladané cesto znovu vyvaľkáme a toto opakujeme trikrát, ale vždy necháme cesto aspoň hodinu odpočívať. Je dobré pripraviť si cesto deň vopred a smažiť až na nasledujúci deň.

Odporúčame prečítať: Recept na škoricové a kakaové slimáky ako od babky

Recept na tradičné božie milosti

Zdroj: Shutterstock®

6. Nalístkované cesto vyvaľkáme asi na pol centimetra a vykrojíme tvary na božie milosti. Do hlbokej panvice dáme roztopiť sadlo, olej alebo aké tuky zvyknete používať. Fánky v ňom musia plávať, takže ho musí byť naozaj veľa. Nechajte rozohriať, až kým nezačne pukať a najskôr dajte smažiť len jedno skúšobné. Keď vidíte, že fánka hneď vyplávala, olej je dobre rozohriaty a môžete smažiť.

Odporúčame prečítať: Netradičná štrúdľa z dusených jabĺk

Smaženie fašiangových fánok

Zdroj: Shutterstock®

7. Usmažené božie milosti posypeme práškovým cukrom a podávame. Samotné cesto nie je príliš sladké, lebo inak by vpilo veľa tuku, preto ho sladíme až na koniec.

Odporúčame prečítať: Viedenská špecialita: Sacherova torta

Tradičné fašiangové fánky

Zdroj: Shutterstock®

Dúfam, že recept vyskúšate a spríjemníte si tak tohtoročné fašiangy.

 

Prajem vám dobrú chuť!

Zdroj foto: Barbora Vizváryová

    • Zdieľaj:
  • 44
  • 7
Návrat hore
Autor článku

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Katarína Konečná 20.02.17 17:42

KK
karma
100.00

moja mama robievala fánky, ja som ich ešte nerobila, u nás idú skôr zákusky

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 20.02.17 21:17

SK
karma
119.00

ja mám radšej šišky, tieto fánky sú mi dosť mastné, pripravím radšej tie zdravšie

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 21.02.17 07:57

MF
karma
-1.00

fánky a šišky sú typickými maškrtami pre fašiangy, bez nich si toto obdobie neviem predstaviť :-)

  • 0
Odpovedať

Iveta Ondáková 22.02.17 21:01

IO
karma
92.00

fašiangy sa blížia , dakujem za tip ....niečo nové...

  • 0
Odpovedať

Ľubica Križanová 24.02.17 11:18

ĽK
karma
108.00

Vyzerajú naozaj lákavo :-)

  • 0
Odpovedať

Kinga Bugárová 27.02.17 22:24

KB
karma
-1.00

vobec nejem fanky ... pre man su velmi mastne

  • 0
Odpovedať

Blažena Sádovská 06.05.17 17:52

BS
karma
102.00

U nás majú prednosť šišky, fánky robím raz za čas, sú príliš mastné:))

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Zdravie

Najčastejšie signály tela, ktorými ťa žiada o pomoc: Čo neignorovať?

  • 55
  • 5
  • 06.10.2020
Inšpirácie

VIDEOnávod: Ako na krájanie avokáda podľa šéfkuchárov?

  • 51
  • 2
  • 11.10.2020
Inšpirácie

Tipy na vianočné darčeky pre neho: Vyber niečo originálne!

  • 1
  • 5
  • 13.11.2020
TOPlist