Aj keď fašiangy trvajú už od sviatku Troch kráľov, mnohí ste ich možno ešte vôbec neoslávili. Nie každý obľubuje honosné plesy alebo dedinské zábavy. Ak nie ste práve tanečný typ alebo ste už naopak túto sezónu zodrali topánky, v oslavách môžete aj tak pokračovať.
Uvarte tradičné fašiangové jedlo alebo upečte sladké dezerty, ktoré sú pre toto obdobie typické. Siahnite po kuchárskych knihách vašich starých mám, lebo len tam nájdete tie pravé recepty na najchutnejšie tradičné dobroty. Medzi fašiangové sladkosti, ktoré by ste určite nemali vynechať patria aj božie milosti alebo inak nazývané fánky.
Jeden recept na fánky sme vám už priniesli. Obľúbili si ho najmä vyznávači zdravej stravy, lebo recept bol trošku zmodernizovaný, so špaldovou múkou a bez smaženia. Fánky sa piekli v rúre. Tento krát vám prinášame recept na tie tradičné smažené, ktoré sa krásne nalístkujú vďaka špeciálnemu cestu. Poďte si ich s nami pripraviť.
Budeme potrebovať:
Prvé cesto:
- 500 g hladkej múky
- ½ prášku do pečiva
- 2 PL mletého cukru
- štipka soli
- 2 žĺtky
- 1 PL octu
- 2 PL rumu
- 2 dcl piva
- 2 dcl mlieka
Druhé cesto:
- 100 g hladkej múky
- 100 smetolu
Postup:
1. Začneme prvým cestom. Zmiešame všetky sypké ingrediencie, potom pridáme aj vajíčka, ocot, rum, pivo a mlieko. Zmes trochu spracujeme lyžicou alebo vareškou a dáme do hnetača aspoň na 20 minút. Ak je potrebné, dolievame mlieko. Cesto musí byť vláčne, nie príliš hutné ale ani veľmi riedke.
2. Druhé cesto pripravíme jednoducho tak, že zmiešame múku so Smetolom. Mal by mať izbovú teplotu, aby sa s ním jednoducho pracovalo. Cesto spracujeme do kocky a necháme chvíľu odpočívať.
Odporúčame prečítať: Recept na domáce moravské koláče
3. Prvé cesto vyberieme z robota, malo by mať ešte takú lepivú a nepoddajnú konzistenciu. Teraz sa cesto spracováva búchaním o dosku až dokým sa neprestane odlepovať. Môžeme ho trošku pomúčiť, ale nie veľmi, lebo inak by boli fánky tvrdé. Táto časť je z celej prípravy najnáročnejšia, ale oplatí sa vytrvať.
4. Keď máme už cesto pekne spracované, rozvaľkáme ho do tvaru obdĺžnika a do stredu položíme rozvaľkané druhé cesto. Okraje prvého cesta preložíme na druhé cesto tak, aby sme ho celé zakryli a znovu rozvaľkáme. Necháme aspoň hodinu odpočívať.
Odporúčame prečítať: Recept na domáce cesnakovo-syrové slimáky
5. Potom nasleduje už len lístkovanie cesta, ktoré opakujeme trikrát. Rozvaľkané cesto preložíme ako obálku (do seba), dostaneme tak dlhý pás, ktorý tak isto preložíme ako obálku. Takto poskladané cesto znovu vyvaľkáme a toto opakujeme trikrát, ale vždy necháme cesto aspoň hodinu odpočívať. Je dobré pripraviť si cesto deň vopred a smažiť až na nasledujúci deň.
Odporúčame prečítať: Recept na škoricové a kakaové slimáky ako od babky
6. Nalístkované cesto vyvaľkáme asi na pol centimetra a vykrojíme tvary na božie milosti. Do hlbokej panvice dáme roztopiť sadlo, olej alebo aké tuky zvyknete používať. Fánky v ňom musia plávať, takže ho musí byť naozaj veľa. Nechajte rozohriať, až kým nezačne pukať a najskôr dajte smažiť len jedno skúšobné. Keď vidíte, že fánka hneď vyplávala, olej je dobre rozohriaty a môžete smažiť.
Odporúčame prečítať: Netradičná štrúdľa z dusených jabĺk
7. Usmažené božie milosti posypeme práškovým cukrom a podávame. Samotné cesto nie je príliš sladké, lebo inak by vpilo veľa tuku, preto ho sladíme až na koniec.
Odporúčame prečítať: Viedenská špecialita: Sacherova torta
Dúfam, že recept vyskúšate a spríjemníte si tak tohtoročné fašiangy.
Prajem vám dobrú chuť!