Recept na pečené fašiangové fánky

Recept na pečené fašiangové fánky
  • 10.02.2017
  • Jarkapecie .sk

    • Zdieľaj:
  • 20
  • 9

Najznámejšie fašiangové pečivo u nás sú vyprážané šišky so slivkovým lekvárom a po nich nasledujú fánky (božie milosti). Mnoho z nás pozná tieto fánky v tvare guličiek, vyprážané v oleji a posypané práškovým cukrom. Sladká mlsnotka, ktorá je však vďaka vyprážaniu viac – menej nezdravá.

Avšak my sme si pre vás pripravili zdravšiu a „ľahšiu“ formu tejto pochúťky, ktorá sa pečie v rúre. Ja som ich tentokrát piekla z hladkej špaldovej múky, ktorú som skombinovala v pomere 1:1 s celozrnnou špaldovou múkou. Sladké pečivo nesmie chýbať ani u vás na stole počas tohto obdobia.

Odporúčame prečítať: Ražno – pohánkový kváskový chlieb

Recepnt na pečené fašiangové fánky (zdravšie a ľahše)

Zdroj: Shutterstock®

Budete potrebovať:

  • 100 g hladkej špaldovej múky
  • 100 g celozrnnej špaldovej múky
  • 1 žĺtok
  • 130 g pochúťkovej smotany 10%
  • 120 g masla
  • štipku soli
  • cukor na posypanie

 Postup:


Všetky suroviny okrem cukru zmiešajte a vypracujte cesto. Bude sa trochu lepiť, dôležité je aby ste zapracovali smotanu a maslo do múky. Cesto zabaľte do fólie a v chlade nechajte minimálne 3 hodiny. Ja som ho pripravovala deň vopred. Pred rozvaľkaním si cesto dajte do kuchyne, aby nebolo príliš tuhé. Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske  na tenko 2-3 mm a radielkom si nakrájajte obdĺžničky, alebo kosoštvorce. V jednotlivých kúskoch v strede radielkom urobte pár zárezov.

Na plech si položte papier na pečenie, pocukrujte ho mletým cukrom a poukladajte jednotlivé kúsky. Urobte asi 1 cm veľko odstupy. Povrch tiež pocukrujte a pečte pri teplote 180°C kým nie sú ružové (ja som piekla necelých 20 minút). Upečené fánky môžete ešte pocukrovať.

Odporúčame prečítať: Recept na domáce cesnakovo-syrové slimáky


    • Zdieľaj:
  • 20
  • 9
Návrat hore
Autor článku

9 komentárov

Soňa Krátka 10.02.17 10:11

SK
karma
119.00

určite ich vyskúšam v takejto ľahšej verzii

  • 0
Odpovedať

Lucia Valková 10.02.17 13:59

LV
karma
138.00

Tak to som rada ze je takáta lahsia verzia..

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 10.02.17 14:19

MM
karma
126.00

tiež robím pečené fánky, podobný recept, chutia nám a je s nimi aj menej práce

  • 0
Odpovedať

Anna Kralovičová 10.02.17 16:03

AK
karma
64.00

Mňam, fánky máme radi všetci, urobíme a zasa si pochutíme.

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 10.02.17 23:10

IM
karma
100.00

vypadaju na zahryznutie

  • 0
Odpovedať

Monika Filípková 11.02.17 07:18

MF
karma
56.00

Robievam trocha iný recept, nie zo špaldovej múky, ale môžem vyskúšať.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 11.02.17 17:07

JK
karma
100.00

Robievam ich trošku inak

  • 0
Odpovedať

Jana Šurkovská 12.02.17 21:34

karma
-1.00

Robievam ich, ale rada vyskúšam aj v tejto zdravšej verzii.

  • 0
Odpovedať

Daniela Revayová 13.02.17 21:44

DR
karma
104.00

Dobry napad...snazim sa vyhybat vyprazaniu...

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Dezerty

Úžasná neťahaná jablková štrúdľa: Originálny recept, ktorý musíš mať v kuchárke!

  • 64
  • 10
  • 21.09.2020
Bezmäsité jedlá

Recepty zo šošovice inšpirované zahraničím: Netradičné a vynikajúce!

  • 96
  • 5
  • 24.10.2020
Dezerty

Chutná bublanina so slivkami, po ktorej sa len tak zapráši

  • 58
  • 7
  • 19.09.2020
TOPlist