Najlepší cukor na sneh z bielkov: Tajný trik, vďaka ktorému bude krásne nadýchaný!

Najlepší cukor na sneh z bielkov: Tajný trik, vďaka ktorému bude krásne nadýchaný!

Čas pečenia je tu! Zatiaľ čo v niektorých domácnostiach už rozvoniavajú čerstvo upečené medovníky, v iných gazdinky ešte stále premýšľajú, aké druhy zákuskov tento rok upečú. Vedeli ste však, že základom každého zákuska sú správne zvolené ingrediencie? Môžete mať rovnaký recept ako vaša susedka, no vaše zákusky môžu chutiť úplne inak.

Napríklad aj na také medovníky existuje nespočetné množstvo receptov. Avšak, aby medovníky mali dokonalú chuť a boli skutočne lahodné, je potrebné zvoliť správny med. Podľa včelárov je najlepší svetlý med, samozrejme, kvalitný a domáci.

No čo také zákusky zo snehu, ako napríklad snehové pusinky či kokosky? Alebo zákusky, v ktorých je sneh z bielkov kľúčový? Aj pri jeho príprave je potrebné zvoliť správny cukor. Ktorý je teda najlepší – klasický kryštálový, trstinový či rôzne zdravšie alternatívy?

Pozri aj: Inšpirácia na zdobenie medovníkov: Škoda ich aj zjesť!

S akým cukrom je sneh z bielkov najlepší?

Samozrejme, pri príprave snehu z vaječných bielkov a hlavne na jeho osladenie môžete použiť akýkoľvek cukor – teda, môžete to skúsiť a uvidíte, či bola vaša voľba správna. Ak preferujete zdravšie sladidla, pokojne voľte trstinový cukor, kokosový cukor či brezový cukor. Avšak, špičkoví cukrári majú jasno v tom, s ktorým cukrom je sneh z bielkov najlepší a najlahodnejší. Ak tipujete, že je to klasický kryštálový cukor alebo práškový cukor, tak tipujete správne. Svojim zložením, ale aj sladkosťou sa do koláčov hodia najviac.

  • Kryštálový cukor – je najvhodnejší na pečenie, ale aj ako sladidlo do čaju či do kávy.
  • Práškový cukor – ideálny na prípravu krémov, polevy, ale aj na sneh z bielkov na šamrole či pusinky, poprípade iné koláčiky a zákusky.
  • Dekoračný cukor – vďaka väčším kryštálikom sa používa predovšetkým na zdobenie pečiva.

Prečo sa pridáva do snehu z bielkov cukor? Predovšetkým na dosladenie krému a rovnako aj jeho stabilizáciu. Cukor zabezpečuje dostatočnú tvrdosť, vďaka cukru sneh drží tvar. Bez neho by vyšľahané bielky nemali pevnú špičku.

Moment pridania cukru je pri šľahaní veľmi dôležitý. Pri menšom množstve cukru je vhodné pridať ho hneď na začiatku. Ak pridávate väčšie množstvo cukru, pridávajte ho pomaly, keď už máte bielky vyšľahané na tuhý sneh. V oboch prípadoch však pridávajte cukor pomaly po okraji misy a nie priamo do stredu.

Vyskúšaj aj: Plnené medovníky: Tejto pravej chuti Vianoc skrátka neodoláš

Najlepšie tipy, ako vymiešať ten najlepší sneh z bielkov

  • Čerstvé vajíčka sú základom! Stavte na kvalitné vajíčka a na dôkladné oddelenie bielkov od žĺtkov. Ak by ostal čo i len kúsok zo žĺtka v bielkoch, nemusel by sa sneh podariť.
  • Vajíčka si vyberte vopred. Ideálne je, ak majú vajíčka izbovú teplotu, preto ich vyberte aspoň hodinu pred ich šľahaním. Cukrári dokonca odporúčajú bielky od žĺtkov oddeliť už večer a nechať odležať cez noc.  
  • Neviete, aké staré máte vajíčka? Nevadí! Ak chcete docieliť dokonalý sneh s pevnou špičkou, pridajte na každé vajíčko lyžičku studenej vody.
  • Vajíčka by sa mali šľahať v odmastenej miske. Môžete ju pred použitím vypláchnuť octovou vodou.
  • Čisté by mali byť aj metličky na šľahanie. Tie môžete odmastiť citrónovou šťavou.  
  • Tajným trikom dokonalého snehu je aj SOĽ. Tú pridajte do bielkov pred ich šľahaním.
  • POZOR – najdôležitejšie pravidlo: sneh si NIKDY nešľahajte vopred, aby sneh z bielkov nespadol. Keď ho vyšľaháte, mali by ste ho ihneď použiť, pretože jeho štruktúra sa začne po 5 minútach meniť.

Odporúčame: Vianoce u celebrít: Ako sa na najkrajšie sviatky pripravujú slávne osobnosti?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Gabriela Kožejová 14.12.22 12:37

GK
karma
-1.00

Dobrý nápad

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 14.12.22 16:26

MM
karma
100.00

tiež pridávam soľ a šľahám ručne, sneh je viac nadýchaný

  • 0
Odpovedať

Anna Jasná 15.12.22 18:17

AJ
karma
-1.00

Ďakujem za super článok:), aspoň už viem, kde bol "pes" zakopaný:), keď som nedosiahla požadovaný tvar a najmä hustotu bielkov

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní