Jediný recept na medovníky, ktorý potrebuješ: Mäkkosť ťa prekvapí

Jediný recept na medovníky, ktorý potrebuješ: Mäkkosť ťa prekvapí

  • 209
  • 46

Vianoce sú za dverami a bez medovníčkov by to skrátka nebolo ono. Veľa ľudí má pred medovníkmi akýsi rešpekt. Buď sa obávajú, že je to príliš náročné vianočné pečivo, alebo majú skúsenosť, že im medovníčky do Vianoc stvrdnú.

Všetko závisí od osvedčeného receptu, ktorý sa často v rodinách dokonca dedí z generácie na generáciu. Vy, našťastie, nič dediť nemusíte, tento recept na medovníky si uložte, pretože už nikdy žiadny iný nebudete potrebovať, ba ani chcieť.

Pozri aj: Mexická lahôdka: Jednoduchý recept na chilli con carne

Medovníky podľa tohto recepu sú úžasne mäkké po upečení aj po troch týždňoch. Cesto je dokonca tak dokonalé, že stačí, ak ho v chladničke necháte odpočívať len 24 hodín, žiadny týždeň ani dva. Preto je recept vhodný aj pre zaneprázdnené gazdinky, ktoré si pečenie vianočných koláčikov nechávajú na poslednú chvíľu.

ingrediencie na medovníky

Zdroj: Shutterstock®

Ingrediencie

Ingrediencie postačia na dostatočnú porciu medovníkov pre jednu menšiu rodinku. Nemusíte sa obávať, že by vám chýbali. Všetko záleží aj od veľkosti formičiek, ktoré použijete. Ak však plánujete medovníčky rozdávať či ponúkať vo veľkom návštevy, odporúčame dávku zdvojnásobiť až strojnásobiť. Pripravte si:

  • 750 g hladkej múky (ak chcete medovníčky zdravšie, múku môžete kombinovať, napríklad so špaldovou)
  • 350 g práškového cukru
  • 1 lyžičku sódy bikarbóny
  • 1 balenie perníkového korenia
  • 4 vajcia
  • 125 g masla
  • 5 lyžíc medu
  • 1 žĺtko a 1 lyžica mlieka na potieranie medovníkov

Bude ťa zaujímať: Pukanie prstov: Je tento zlozvyk skutočne nebezpečný?

medvníky pečieme v rúre

Zdroj: Shutterstock®

Postup

  1. Všetky suroviny nechajte hodinu pred prípravou na kuchynskej linke, aby boli v izbovej teplote.
  2. Preosejte cez sitko múku, cukor, sódu bikarbónu a perníkové korenie.
  3. Potom pridajte vajíčka, maslo nakrájané na kúsky a med.
  4. Rukou mieste, až kým vám nevznikne hladká hmota. Tento proces môže chvíľku trvať, preto buďte trpezliví. Napokon sa cesto vymiesi.
  5. Ak je cesto príliš lepkavé, dosypte trochu múky. Hmotu zabaľte do celofánu a nechajte v chladničke aspoň 24 hodín. Ak chcete, môžete aj dlhšie.
  6. Cesto je dobré vaľkať v izbovej teplote, vytiahnite si ho pred spracovávaním na noc, alebo aspoň na niekoľko hodín, aby zmäklo a dobre sa s ním manipulovalo.
  7. Vaľkáme na pomúčenej doske asi na 5 mm hrúbku, následne vykrajujeme formičkami medovníky rôznych tvarov a ukladáme na pečiaci papier na plechu.
  8. Medovníky pečieme v rúre predhriatej na 175 – 180 stupňov asi 6-8 minút. V prípade, že chcete dať na medovníky mandľu alebo orechy, ten správny čas je pred pečením.
  9. Medovníky sledujte a keď budú chytať zlatistú farbu, sú takmer hotové.
  10. Vyberieme, potrieme zmesou žĺtka a mlieka, prípadne ozdobujeme podľa seba, alebo ich necháme len holé, aj tak sú vynikajúce.
  11. Skladujeme v dózach, ktoré ich uchovajú čerstvé.

Prajeme vám dobrú chúť!


  • 209
  • 46
Návrat hore
Autor článku

46 komentárov

Milka Damašková 10.12.17 01:28

MD
karma
115.00

Určite tento recept vyskúšam, aj keď mám tiež taký, s ktorým medovníčky vydržia pomerne dlho. A hlavne sa teším ako budeme s dcérou zdobiť, to je úplne skvelý relax :)

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 10.12.17 07:19

MR
karma
113.00

mám svoj recept kde idú aj pomleté orechy a ten za žiadny nevymením..

  • 0
Odpovedať

Katarína Kusá 10.12.17 11:07

KK
karma
89.00

veľakrát som skúšala medovníky a vždy mi stvrdli, ale asi ešte raz vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 10.12.17 23:19

ĽŠ
karma
133.00

Mám podobný, ale rada vyskúšam, ďakujem!

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 11.12.17 07:51

MZ
karma
92.00

aj my máme dobrý recept keď sú medovníčky hneď mäkké... ale rada skúšam aj nové recepty a keďže medovníčkov na Vianoce nikdy nie je dosť určite vyskúšam ... a možno z nich urobím balíčky pre najbližších... nech si aj oni pochutia :-)

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 11.12.17 08:40

SK
karma
119.00

odskúšané - zjedené, idem robiť znova

  • 1
Odpovedať

Ľudmila Sedlická 11.12.17 09:19

ĽS
karma
108.00

Vyskúšam piecť medovníčky podľa tohto receptu...ďakujem za recept

  • 0
Odpovedať

Marta Bujdošová 11.12.17 09:42

MB
karma
95.00

Moc medovniky nepeciem , ale vyskusam tento recept.

  • 0
Odpovedať

Dominika Pňačková 11.12.17 09:50

DP
karma
-1.00

už dlho hľadám ten "správny" recept na najlepšie medovníčky...vyskúšam.

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 11.12.17 11:06

DB
karma
124.00

všetky, aj zaručene mäkké medovníčky som mala vždy tvrdé :-( tak skúsim tieto..

  • 0
Odpovedať

Alena Pagáčová 11.12.17 12:05

AP
karma
-1.00

jeden receptík mám, ale vyskúšame možno bude lepší...

  • 0
Odpovedať

Lucia Valková 11.12.17 12:09

LV
karma
115.00

Super dakujem,urcite vyskúsam,recepty striedam..

  • 0
Odpovedať

Zdena Paňková 11.12.17 13:12

ZP
karma
100.00

Na medovníčky mám svoj overený a odskúšaný recept, ale zdobenie nie je mojou silnou stránkou. Mám však kamarátku, ktorá zdobí ako keď bičom plieska; je veľmi šikovná - asi to dostala do vienka, ktovie.

  • 0
Odpovedať

marcela harnosova 11.12.17 15:40

MH
karma
-1.00

vyskusam,ak nahodou budu tvrde tak dam do mikrotenoveho sacika a kusok cerstveho chlebika a zarucene zmeknu

  • 1
Odpovedať

Mária Frnová 11.12.17 16:19

MF
karma
106.00

každý rok skúšam iný recept

  • 0
Odpovedať

Andrej Janko 11.12.17 16:59

AJ
karma
-1.00

Recept vyzerá fajn, perníčky na obrázku úžasné. Vyskúšame a uvidíme ći budú dobré.

  • 0
Odpovedať

Marie Gutmannová 11.12.17 17:28

MG
karma
102.00

Super, ďakujem, určite vyskúšam. Tiež mám vyskúšané rôzne receptíky, niektoré sa zadarili, niektoré naopak :)

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 11.12.17 18:31

KK
karma
136.00

na Vianoce medovníky nepečieme, u nás "idú" koláčiky z lineckého cesta a guľky gaštanové a kokosové

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 11.12.17 18:34

MM
karma
119.00

mám vyskúšaný recept na medovníky ,ktoré sú hneď mäkké, používam ho roky a už ho nemením ;) Tieto vaše sú krásne zdobené

  • 0
Odpovedať

Ingrid Šimoniková 11.12.17 19:05

karma
80.00

super, vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Veronika Kupcová 11.12.17 19:05

VK
karma
-1.00

musím vyskúšať tento recept pretože moje medovníčky vždy do Vianoc stvrdnú

  • 0
Odpovedať

Katarína Šutvajová 11.12.17 20:00

karma
-1.00

už som vyskúšala viaceré recepty, no nebola som celkom spokojná,asi niekde robím chybu

  • 0
Odpovedať

Ivan Slávik 11.12.17 20:14

IS
karma
-1.00

aj ja mám výborný recept, kedy sú medovníčky hneď mäkké

  • 0
Odpovedať

Daniela Revayová 11.12.17 21:05

DR
karma
104.00

Mam velmi podobny recept a medovnicky su naozaj hned makke a take aj vydrzia, az kym sa vsetky nezjedia.

  • 0
Odpovedať

Michaela Horváthová 12.12.17 06:55

MH
karma
82.00

Tento recept si uložím. Tento rok už mám medovníky napečené.

  • 0
Odpovedať

Andrea Gezeova 12.12.17 12:55

AG
karma
-1.00

Mala by som vyskúšať.

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 12.12.17 14:16

DB
karma
109.00

Vianoce bez perníčkov ani nie sú tie pravé.vôňa klinčekov a škorice mi pripomína detstvo a moju maminku,ktorá perníčky aj krásne zdobila.škoda,že som ten talent po nej nezdedila.

  • 0
Odpovedať

Erika Golhová 12.12.17 21:25

EG
karma
93.00

Veľmi ma potešil recept na medovníky. Pečiem ich už 35 rokov, ale lepšie som ešte nejedla. Sú mäkké,chutné, s cestom sa dobre pracuje. Aj kvôli takýmto receptom milujem portál Kam za krásou.

  • 2
Odpovedať

Mariana Kolčáková 12.12.17 21:55

MK
karma
-1.00

skúšam stále nové recepty, ukladám si do pc aj tento...dúfam, že ma nesklame...

  • 0
Odpovedať

Lenka Geršiová 13.12.17 16:30

LG
karma
-1.00

Skúšala som raz a nevyšlo to, tak skúsim tento recept :-)

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 13.12.17 21:52

karma
135.00

hmmmm,vyskúšam ;)

  • 0
Odpovedať

Katarina S 14.12.17 07:10

KS
karma
-1.00

stojí za vyskúšane, no mala by mi stačiť polovičná dávka.

  • 0
Odpovedať

Katarína Gašová 14.12.17 11:31

karma
91.00

Používam ten istý recept, len nedávam práškový cukor ale 450g medu, pečiem ich presne 6 minút pri 200°C a hneď z plechu ich dávam do dózy, ktorú uzavriem a otváram ju len vtedy keď ich vyberám. Okamžite zmäknú, len ich treba uzavrieť do dózy. A do dózy dávam aj kúsok jabĺčka :)

  • 0
Odpovedať

Ivana Čekanová 14.12.17 16:41

karma
-1.00

mňamka :) velmi rada vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Mária Beniačová 15.12.17 01:13

MB
karma
96.00

Už som vyskúšala viacero receptov na medovníky. Všetky boli chutné. Určite budú dobré aj tieto.

  • 0
Odpovedať

monika potheova 15.12.17 14:10

MP
karma
-1.00

vyskúšam,dakujem

  • 0
Odpovedať

Terezia Piskurova 16.12.17 16:11

TP
karma
-1.00

najradšej máme s kryštálového cukru a hoci sa nám skoro vždy "rozlejú" padnú ako prvé

  • 0
Odpovedať

Lenka Čajová 17.12.17 21:21

karma
96.00

Tento recept vyzerá skvele rada vyskúšam :)

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 19.12.17 20:42

JK
karma
100.00

Určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Mária Michalíková 20.12.17 21:13

MM
karma
-1.00

vyskúšam , dobrý recept

  • 0
Odpovedať

Ľubica Križanová 24.12.17 09:44

ĽK
karma
100.00

Milujem medovníky :-) Sú krásne zdobené :-)

  • 0
Odpovedať

Jana Uhrová 24.12.17 15:09

JU
karma
103.00

keď bude príležitosť, vyskúšam.. teraz už sú napečené

  • 0
Odpovedať

ivana pistovičová 26.12.17 11:52

IP
karma
81.00

ja mám iný recept, ale su tiež stále mekučké :)

  • 0
Odpovedať

Alena Mattová 26.12.17 21:51

AM
karma
-1.00

perníčky pečiem každé Vianoce,más síce trochu iný recept,no vyskúšam aj ten

  • 0
Odpovedať

Soňa Horáčková 28.12.17 22:27

SH
karma
94.00

mám viacero receptov na medovníky

  • 0
Odpovedať

Anna Bútorová 05.01.18 10:51

AB
karma
100.00

Vianoce bez voňavých medovníčkov si neviem predstaviť

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Tvár

Prirodzene dlhé riasy? Máme pre teba 3 skvelé domáce recepty!

  • 40
  • 5
  • 30.05.2020
Kozmetické novinky

Vegánske sérum na riasy OPTILASH: Dlhé riasy a skvelý objem v jednom

  • 21
  • 3
  • 10.06.2020
Ostatné

Dokonalá aj na cestách? Osvoj si beauty tipy pre cestovateľky!

  • 61
  • 1
  • 07.07.2020
TOPlist