Terminalia arjuna – bylinkový hrdina pre srdce. Aké sú účinky tejto ajurvédskej byliny?

Terminalia arjuna – bylinkový hrdina pre srdce. Aké sú účinky tejto ajurvédskej byliny?

Niektorú z liečivých bylín rastúcich v našom okolí isto poznáte. Možno si spomeniete na všade prítomnú púpavu, alebo na rebríček, nechtík či harmanček. Všetky tieto bylinky, ale aj mnohé ďalšie, poznali a používali už naši predkovia. Veľké množstvo liečivých bylín však nájdeme aj v odlišných kútoch sveta, iné napríklad v Južnej Amerike a iné trebárs v rôznych ázijských oblastiach. 

Jednou z rastlín, ktorej domovinou je práve Ázia a ktorá je súčasťou tradičnej tunajšej medicíny, je aj Terminalia arjuna. Táto rastlina je známa predovšetkým blahodarným vplyvom na kardiovaskulárny systém, teda srdce a cievy. Čo ďalšieho táto rastlinka dokáže? Ktoré časti sa používajú, ako a pre koho nie sú vhodné? 

Poznáte arjunu?

Terminalia arjuna je pomerne mohutný vždyzelený listnatý strom z južných oblastí Ázie. Vyskytuje sa prakticky na celom Indickom polostrove, vo vyššej miere hlavne v severných oblastiach. Okrem samotnej Indie nájdeme tieto rastliny aj na Srí Lanke či v Bangladéši. Pestujú sa však aj v Malajzii či Indonézii. Terminalia arjuna je bežne známa pod názvom arjuna, u nás tiež vrcholiak arjuna alebo vrcholiak pravý. Arjuna dosahuje výšku cez 20 alebo dokonca 30 metrov. Obľubuje vlhšie močaristé oblasti či brehy riek.

Stromy sú charakteristické vrchnou belavou kôrou, ktorá má niekedy až ružovkastý nádych. Kôra je hustá a raz za rok sa prirodzene odlupuje, pričom odhaľuje vnútornú červenkastú kôru. Práve tá sa využíva na terapeutické účely. Arjuny sú okrem toho typické svojimi oválnymi listami a zhlukmi malých kvetom žltej alebo bielej farby. Plodom je lysé vláknité zdrevnatené ovocie s priemerom asi 5 cm, ktoré je rozdelené na päť častí. Arjuny plodia počas septembra a októbra. 

Odporúčame: ​Liečivé masti a ich použitie – aké účinky má zinková, octanová či kalciová masť?

Čo obsahuje Terminalia arjuna?

Vnútorná červená kôra arjuny je po mnoho storočí vysoko cennou súčasťou ajurvédskej medicíny. Ukrýva veľké množstvo bioaktívnych látok, vďaka ktorým má priaznivý vplyv na zdravie človeka. Kôra je zdrojom trieslovín, flavonoidov, fytosterolov, minerálnych látok (zinok, magnézium), saponínov, glykozidov a ďalších zlúčenín. Nájdeme v nej napríklad aj kyselinu gallovú s antioxidačnými účinkami, pri ktorej je sledovaný ochranný vplyv na nervy, ale aj ďalšie priaznivé účinky. 

Účinky arjuny na kardiovaskulárny systém

Kôra z arjuny sa už niekoľko storočí využíva v indickej medicíne (ajurvéde) ako obehové tonikum, respektíve kardiotonikum pri liečbe rôznych ochorení srdcovo-cievneho systému. Vplyv arjuny vďaka jej zloženiu na srdce a cievy je dnes predmetom mnohých štúdií a výskumov. Podľa tradičnej medicíny kôra z arjuny napomáha zvrátiť poškodenie srdcového svalu, posilňuje ho a zvyšuje silu srdcovej kontrakcie.

Vďaka flavonoidom a ďalším zlúčeninám prispieva k ochrane srdca a ciev pred oxidačným stresom. Toto ajurvédske liečivo podporuje zdravé prekrvenie tepien a normálnu funkciu srdca. Priaznivý vplyv má aj na hladiny krvného tlaku a cholesterolu v krvi, čo má rovnako význam z hľadiska dobrého stavu kardiovaskulárneho systému. Arjuna sa uplatňuje ako podporný prostriedok pri srdcovom zlyhávaní, ischemickej chorobe srdca, angine pectoris i ochoreniach srdcového svalu.

Avšak, arjuna ani zďaleka blahodarne nevplýva len na kardiovaskulárny systém, ale aj na ďalšie systémy v ľudskom tele. 

Ďalšie účinky arjuny podľa tradičnej medicíny:

  • posilňuje sliznicu žalúdka,
  • pôsobí antibakteriálne a močopudne,
  • tlmí zápaly v tele,
  • má priaznivý vplyv na metabolizmus,
  • zlepšuje funkciu pečene,
  • je považovaná za prírodné afrodiziakum,
  • posilňuje prirodzenú bariéru pokožky.

Odporúčame: ​Čakanka a jej liečivé korene – pri ktorých neduhoch sú osožné a ako ich využiť?

Použitie bylinky Terminalia arjuna

V našich končinách je arjuna dostupná v rôznych formách. Vnútorná kôra získaná zo stromov Terminalia arjuna pri prirodzenom olupovaní vonkajšej kôry sa spracováva do viacerých podôb. V prvom rade možno na internete, v lekárňach a predajniach so zdravou výživou zohnať sušenú kôru z arjuny, ktorá je určená na prípravu čaju. Mnohokrát je arjuna súčasťou čajových zmesí spolu s ďalšími ajurvédskymi bylinkami. 

Okrem toho možno extrakty z Terminalia arjuna nájsť aj vo forme tabliet alebo aj jemného mletého prášku, ktorý sa obvykle užíva ako teplý nápoj. Ďalšou formou spracovania rastliny je alkoholová tinktúra. Všetky rastlinné prípravky z arjuny sú obvykle určené hlavne na podporu normálnej činnosti kardiovaskulárneho systému. Nech sa rozhodnete pre akýkoľvek doplnok stravy, vždy dodržujte stanovené dávkovanie a spôsob užívania. 

Má arjuna škodlivé či nežiaduce účinky?

Arjuna je všeobecne dobre znášaná, najmä ak je užívaná v stanovených množstvách a dávkovanie sa neprekračuje. U niektorých užívateľov sa však môžu objaviť prechodné vedľajšie účinky, ktoré obvykle bývajú len mierne. Najčastejšie ide o zápchu a plynatosť. 

V niektorých prípadoch je však potrebné užívanie arjuny dobre zvážiť. Táto rastlina sa všeobecne neodporúča tehotným a dojčiacim ženám, a to hlavne z toho dôvodu, že nie je dostatok spoľahlivých informácií o bezpečnosti užívania arjuny v danom období. Arjuna nie je určená ani deťom a taktiež osobám s poruchami krvácania. Táto ajurvédska rastlina totiž spomaľuje zrážanie krvi, čo u týchto jedincov zvyšuje riziko krvácania. 

Prípravky z arjuny by nemali byť užívané aspoň dva týždne pred plánovanou operáciou. Keďže spomaľujú zrážanie, i v tomto prípade môžu zvýšiť riziko krvácania počas zákroku. Ak užívate nejaké lieky na predpis alebo vás trápi konkrétny zdravotný problém, konzultujte použitie arjuny s odborníkom. 

Odporúčame: ​Palina pravá – aké má účinky a kto by sa mal tejto bylinke vyhýbať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Janka Komadova 31.03.23 20:46

karma
-1.00

Ešte som o tejto rastlinke nepočila zaujímavé a poučné čítanie

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní