Liečivé masti a ich použitie – aké účinky má zinková, octanová či kalciová masť?

Liečivé masti a ich použitie – aké účinky má zinková, octanová či kalciová masť?

Asi v každej domácnosti by sme našli domácu lekárničku. Človek totiž nikdy nevie, kedy bude potrebovať nejaký liek, a preto sa oplatí mať poruke aspoň základnú výbavu. Jej súčasťou by bezpochyby mali byť bežné analgetiká, čiže lieky tlmiace bolesť. Bolesť hlavy, zuba či menštruačné kŕče sa objavia vždy v tej najnevhodnejšej chvíli. Taktiež by sme v domácej lekárničke mali mať aj zopár pomôcok na ošetrenie rany, a to hlavne niečo na dezinfekciu, k tomu sterilný obväz i nejaké náplasti.

Často však nachádzame v domácich lekárničkách aj rôznorodé mastičky s odlišnými účinkami. Niektoré majú hojivé vlastnosti a sú určené napríklad na povrchové ošetrenie rôznych kožných problémov, iné majú schopnosť tlmiť bolesť a opuchy, pričom sa uplatňujú pri poraneniach pohybového aparátu. Zoznámte sa s najužitočnejšími liečivými mastičkami, ktoré vám môžu v prípade núdze veľmi pomôcť. 

Kalciová masť na drobné kožné poranenia

Kalciová masť, Calcium pantothenicum, patrí k najznámejším liečivým mastičkám. Nájdeme ju v každej lekárni. Toto liečivo je primárne určené na upokojenie a podporu regenerácie podráždenej pokožky či drobných kožných poranení. Potláča nepríjemné pocity svrbenia a pálenia, tiež začervenanie kože, okrem toho pokožku hydratuje a premasťuje. Kalciovú masť možno v tenkej vrstve opakovane aplikovať na odreniny, chrasty, zádery, prasklinky na koži a dokonca aj menšie popáleniny a nehnisavé rany. 

Taktiež ňou možno ošetrovať veľmi suchú kožu so sklonom k praskaniu či ekzematickú pokožku. Poruke sa ju oplatí mať v prípade, že máte doma malé bábätko. Vtedy nájde kalciová masť hneď dvojaké využitie. Ošetrí plienkové zapareniny i podráždenú pokožku prsných bradaviek v dôsledku dojčenia, ako aj rôzne iné zapareniny u dospelých. 

Pozri aj: Železo je dôležité nielen pre správnu krvotvorbu. Čo by sme o ňom mali vedieť?

konopné masť

Zdroj: Shutterstock®

Konopná masť na kožné problémy

Jednou z hlavných zložiek konopných mastí by mal byť predovšetkým cenný konopný olej. Ten poskytuje pokožke výživu, podporuje jej hydratáciu a regeneráciu. Je skvelý na ošetrenie vrások, akné, ekzémov, slnkom spálenej pokožky i kožných zápalov. Masti s konopným olejom sú skvelé na starostlivosť o veľmi suchú i citlivú pokožku, tiež problematickú a zrelú pleť.

Niektoré konopné masti sú zase vhodné na masáže tela, a to vďaka ich prekrvujúcim a relaxačným účinkom. Pomôcť môžu pri reumatických bolestiach. Účinky a použitie rôznorodých konopných mastí sa môže líšiť podľa ich zloženia, preto sledujte inštrukcie na obale konkrétneho produktu. 

Zinková masť na podráždenú pokožku

Zinková masť predstavuje liečivý prípravok s vysokým obsahom zinku, ktorý je dôležitý z hľadiska udržiavania zdravia pokožky. Spravidla v nej nachádzame i ďalšie účinné látky s priaznivým vplyvom na kožu, ako je napríklad bisabolol či vitamín E a rôzne prírodné oleje. Zinková masť je určená v prvom rade na ošetrenie namáhanej a podráždenej pokožky.

Nanášať ju možno i preventívne na miesta, v ktorých je zvýšené riziko mechanického dráždenia pokožky odevom alebo chemického dráždenia pokožky pri rozklade potu, čiže hlavne v oblasti kožných záhybov a kožných rýh. Zinková masť pokožku jemne vysušuje a zároveň upokojuje, chráni a napomáha udržiavať jej celistvosť. Je dobrým pomocníkom pri starostlivosti o pokožku v miestach nadmerného potenia, rovnako ju možno na noc aplikovať na nepríjemné opary

Gáfrová masť proti zápalom na koži

V domácej lekárničke možno nájsť miesto i gáfrovej masti. Tradičná gáfrová masť z lekárne je obvykle zložená z gáfru, ichtamolu a oxidu zinočnatého. Gáfor prekrvuje a na postihnuté miesto pôsobí znecitlivujúco a chladivo. Ichtamol potláča zápal a svrbenie a oxid zinočnatý má sťahujúci a antiseptický účinok. Gáfrová masť je veľmi vhodná na ošetrenie hnisavých kožných zápalov, ekzému, psoriázy, erysipelu aj rôznych foriem akné. Pomáhať môže aj pri povrchovom zápale žíl. 

Odporúčame: Čo pomôže pri prechladnutí? Objav populárne liečivo Indiánov!

octanová masť

Zdroj: Shutterstock®

Octanová masť na vyvrtnutia a pomliaždeniny

Octanové masti a krémy sú nám pravdepodobne veľmi dobre známe. Majú rôznorodé účinky a uplatnenie nájdu pri viacerých zdravotných problémoch. V zložení octanového krému spravidla nachádzame roztok octanu a vínanu hlinitého. Toto liečivo má sťahujúci účinok, napomáha zastavovať krvácanie z drobných kapilár, okrem toho chladí a eliminuje svrbenie, tiež mierne tlmí bolesť. 

Masťou možno ošetriť rôzne poranenia končatín bez otvorenej rany, ako je napríklad vyvrtnutie, pomliaždeniny, opuchliny i podliatiny. Tiež sa používa na opuchy po bodnutí hmyzom, ľahké omrzliny či preležaniny. 

Konská masť na bolesť kĺbov a svalov

Tradičná konská masť vyrobená podľa generáciami preverenej receptúry spravidla predstavuje balzam pripravený zo zmesi veľkého množstva druhov bylinných a rastlinných extraktov. V zložení pritom možno nájsť plod i kvet pagaštana konského. Konská masť je dostupná v lekárňach, niektorých obchodoch i na internete, a to s mierne odlišným zložením a buď chladivým, alebo hrejivým účinkom. Spravidla sa využíva primárne ako masážny gél. 

Masáž konskou masťou je nápomocná pri bolesti svalov po športe či nadmernej fyzickej aktivite. Podľa druhu balzamu prípravok sval zahreje, alebo naopak ochladí, podporí však hlavne svalovú regeneráciu. Prináša úľavu pri problémoch s boľavými kĺbmi a chrbtom, pocitoch ťažkých nôh, reumatických stavoch aj ischiatických ťažkostiach. Vďaka obsahu viacerých bylín, vrátane spomenutého pagaštana, je tiež vhodná na povrchové ošetrenie kŕčových žíl. 

Heparoid proti podliatinám a opuchom

Ako poslednú môžeme ešte spomenúť veľmi účinnú dermálnu masť Heparoid, ktorú rovnako nájdeme v každej lekárni. Toto liečivo znižuje zrážanlivosť krvi v mieste zápalu alebo pomliaždenia pri úraze. Aplikovaním masti na postihnutú oblasť možno znížiť tvorbu opuchov i riziko vytvorenia krvných zrazenín. Heparoid napomáha urýchľovať vstrebávanie krvných podliatin, respektíve modrín. Pôsobí protizápalovo, okrem toho znižuje pocity napätia či bolesť v mieste poranenia. Heparoid možno použiť pri zápale šliach, na pomliaždeniny a podvrtnutia a dokonca i na zmäkčenie tuhých a vystupujúcich jaziev. 

Odporúčame: Pomoc pre zdravie z ďalekej Ázie: Vieš, čo je triphala?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 05.01.22 07:25

ĽŠ
karma
100.00

Výborné masti, ktoré nechýbajú ani v našej domácej lekárničke.

  • 0
Odpovedať

Lucie Edová 06.04.22 12:09

LE
karma
-1.00

Masti su dobre. Ale lepsie mi pomaha CBD kvapky. Pomahaju mi na stresy, zapaly aj nespavost. Masti mam jen aj na bolesti klubou.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní