Lahodný karfiolový hummus: Vyskúšaj aj niečo menej tradičné

Lahodný karfiolový hummus: Vyskúšaj aj niečo menej tradičné

Klasický cícerový hummus je len jeden a nemá konkurenciu. Dnes si však hummus môžete pripraviť takmer z čohokoľvek a na akýkoľvek spôsob. Obľúbený je napríklad hummus z tekvice Hokkaido, hummus s červenou repou alebo dokonca aj hummus na sladko, a to čokoládový hummus. Platí, že ak sa nebojíte v kuchyni experimentovať, radi ochutnávate nové veci a spoznávate nové chute, tak pri hummuse si prídete na svoje.

Hummus je v podstate nátierka, ktorá sa najčastejšie pripravuje z cícera, sezamovej pasty (tahini), cesnaku, olivového oleja a rôznych korením. Je to najstarší pokrm pochádzajúci zo Stredného východu (najmä z oblasti Sýrie a Libanonu). Mnohí si túto pochúťku obľúbili hlavne kvôli tomu, že ide o veľmi jednoduché a veľmi výživné jedlo, ktoré je bohaté na bielkoviny, tuky, vitamíny i minerály. Tradičný hummus pripravený z cíceru je tiež bohatý na kyseliny, a to najmä na kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú. A čo karfiolový hummus? Aj ten je chutný a bohatý na množstvo látok, ktoré nášmu telu len a len prospejú. Spoznajte jeho chuť, ktorá je lahodná. Zaručene si aj túto verziu hummusu zamilujete.

hummus z karfiolu

Zdroj: Shutterstock®

Na karfiolový hummus potrebujeme:

  • karfiol
  • tahini pastu
  • cesnak
  • soľ
  • šťavu z limetky

Karfiol si opláchneme a rozdelíme na menšie ružičky. Ružičky karfiolu si uvaríme na pare. Pozor, nevaríme ho vo vode, aby v ňom neostalo príliš veľké množstvo vody. Výsledný hummus by tak nemal správnu konzistenciu.

„Uvarený“ karfiol necháme vychladnúť. Kým nám vychladne, očistíme si strúčik cesnaku a pripravíme limetku i soľ. Po vychladnutí vložíme karfiolové ružičky do mixéra, pridáme tahini pastu, pretlačený strúčik cesnaku, trochu soli a šťavu z limetky. Všetko poriadne vymixujeme do hladkej zmesi a podávame. Ak je to potrebné, pridáme ešte soľ a limetkovú šťavu. Hotový karfiolový hummus môžeme podávať so zapečeným karfiolom, mrkvou či inou nakrájanou zeleninou, pita alebo s arabským chlebom.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 06.01.22 06:31

ĽŠ
karma
100.00

Karfiolový som ešte neskúšala, vďaka za tip!

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 07.01.22 00:44

karma
109.00

To by bolo niečo pre môjho syna - vegetariána :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní