Fašiangy sú u nás mimoriadne vzácne. Ako jedno z mála tradičných období sa nestali obeťou komercie v takej miere, ako je to v prípade iných sviatkov. Fašiangové obdobie začína na Troch kráľov a končí Popolcovou stredou. To, na aký dátum Popolcová streda v tom-ktorom roku pripadne, určuje obdobie Veľkej noci. Nuž, a Veľká noc zase závisí od jarnej rovnodennosti a lunárneho cyklu. Minulý rok pripadla Popolcová streda na 1. 3. V tomto roku však príde skôr, bude už 14. februára.
Tradičné fašiangové dobroty
Fašiangy ako také znamenajú pre každého niečo iné. Pre ľudí vo väčších mestách sa spájajú predovšetkým s plesovou sezónou v čase medzi Vianocami a Veľkou nocou. Ľudia, žijúci na dedinách a v menších mestách si zase fašiangy spájajú so sprievodom masiek, tancom, hudbou a tým najtradičnejším, čo sa z minulosti zachovalo. K tomu patrí, samozrejme, aj jedlo a pitie. Čo si budeme klamať, v týchto tradičných obdobiach je zložité myslieť na štíhlu líniu. Výnimkou nie sú ani fašiangy, preto sa poďme pozrieť na typické recepty, ktoré sú s obdobím fašiangov spojené.
Odporúčame: Mandarínkový ocot: Vďaka jeho účinkom nedáš naň dopustiť!
K Fašiangom patria v prvom rade nadýchané šišky
Naše staré mamy by ich dokázali pripraviť aj o polnoci. Ale čo my? Prinášame osvedčený recept na skvelé šišky s džemom.
Budeme potrebovať:
- 300 ml vody alebo mlieka
- 3 žĺtka
- 50 g rozpusteného masla
- 3 PL rumu
- 3 PL cukru
- ¼ KL soli
- 1 balíček vanilkového cukru
- 430 g polohrubej múky
- 100 g hladkej múky
- 2 KL sušeného droždia
- džem na hotové šišky
- olej na vyprážanie
Z uvedených surovín si pripravíme klasické kysnuté cesto, ktoré po vykysnutí preklopíme na dosku a vyvaľkáme cca na 1 cm. Vykrajujeme šišky a následne ich zakryjeme čistou utierkou, približne na desať minút. V hlbšej panvici medzitým rozpálime olej, v ktorom by mali šišky plávať. Keď je olej horúci, mierne znížime teplotu a vyprážame šišky. Keď sú z oboch strán dozlatista vypražené, uložíme ich na papierový obrúsok, aby sme ich zbavili prebytočného oleja. Napokon dáme do stredu každej šišky džem, ideálne marhuľový, a mierne pocukríme.
Bude ťa zaujímať
Fašiangovým fánkam sa jednoducho nedá odolať
Odborníci na zdravú výživu by nás asi nepochválili, ale výnimočne, raz do roka, si ich predsa dopriať môžeme. Reč je o typických fašiangových fánkach.
Budeme potrebovať:
- 175 g hladkej múky
- 175 g polohrubej múky
- 4 žĺtky
- 1 vajce
- štipku soli
- 1 PL rumu
- 1 PL sladkej smotany
- 1 PL práškového cukru
- olej na vyprážanie
- práškový cukor na posypanie
Zo surovín vymiešame vláčne cesto, z ktorého spravíme dva bochníky, tie potrieme olejom, aby sa nevysušili a necháme pod čistou utierkou asi tridsať minút. Napokon cesto rozvaľkáme a radielkom vykrajujeme obdĺžniky. Vyprážame v horúcom oleji, ale pozor – zvyknú sa rýchlo pripekať. Ako v prípade šišiek, aj fánky ukladáme na papierový obrúsok a nakoniec posypeme práškovým cukrom.
Mohlo by ťa zaujímať: Odteraz už šupky z jablka nebudeš vyhadzovať! Pozri, čo všetko dokážu
Dosť bolo sladkého, je čas na poriadne fašiangové jedlo!
A tým je poctivá fazuľa s klobásou a zeleninou. Nepokúšajte sa počítať kalórie a doprajte si aspoň na Fašiangy niečo skutočne tradičné. Veď predveľkonočný pôst je za dverami...
Budeme potrebovať:
- 300 g čiernej fazule
- 2 PL masti
- 100 g anglickej slaniny
- zväzok jarnej cibuľky
- 1 hlavičku cesnaku
- 2 zelené papriky
- 2 paradajky
- štipku chilli
- 1-2 PL vínneho octu
- 4 nožičky bravčovej klobásy
- hrsť koriandru
Fazuľu prepláchneme v studenej vode, zalejeme väčším množstvom vody a necháme napučať (ideálne cez noc). Potom vodu vymeníme, fazuľu uvaríme domäkka a zlejeme. Trochu vody z fazule, asi 400 ml, si necháme na podliatie. V hrnci rozohrejeme olej a postupne na ňom opečieme na kolieska nakrájanú klobásu a plátky slaniny. Vyberieme dierovanou lyžicou a odložíme nabok. Samostatne si opečieme na väčšie kúsky nakrájanú cibuľku, nasekaný cesnak, na kúsky nakrájanú zelenú papriku. Nakoniec pridáme k zelenine plátky paradajok. Ešte chvíľu opekáme, pridáme uvarenú fazuľu, zalejeme trochou vody z fazule a ochutíme octom, soľou, korením a chilli. Dusíme na miernom ohni asi desať minút a potom pridáme opečenú slaninu a klobásky. Už len krátko spolu povaríme a stiahneme z ohňa. Nakoniec vmiešame nasekaný koriander a podávame s pečivom.
- Anketa
ZVYKNETE PRIPRAVOVAŤ TRADIČNÉ FAŠIANGOVÉ RECEPTY?
Odpovedalo 74 ľudí