Fánky z kyslej smotany – s rumom, maslom i bez neho

Fánky z kyslej smotany – s rumom, maslom i bez neho

Fánky, rovnako ako šišky, nesmú v období fašiangov chýbať na stole. Fánky, tiež u nás známe ako „božie milosti“ alebo aj „anjelské krídla“ predstavujú vysmážané sladké pečivo, ktoré sa pred podávaním obaľuje v cukre. Ide o sladkú maškrtu, ktorá sa dokonca v minulosti pripravovala len počas výnimočných udalostí – ako napríklad svadba alebo aj Veľká noc.

Ich finálny vzhľad je len a len na vás. Môžete ich poňať ako jednoduché obdĺžniky, alebo stočiť do špirály či dokonca nakrájať na tyčinky, alebo im dodať zaujímavý tvar pomocou formičiek.

Vyskúšaj aj: Francúzsky toast na sladko: Z toastového chleba, z vianočky i plnený

Fánky s kyslou smotanou a maslom

  • 300 g hladkej múky
  • 70 g masla
  • 2 žĺtky
  • 6 lyžíc kyslej smotany
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 2 lyžice rumu
  • štipka soli

Postup: V miske spracujeme všetky suroviny a pripravíme si cesto. Cesto rozvaľkáme a nakrájame na menšie obdĺžniky. Do každého obdĺžnika urobíme dva zárezy. Takto pripravené fánky vysmažíme vo vyhriatom oleji. Po vypražení ich necháme stiecť z oleja a posypeme práškovým cukrom.

Fánky so smotanou, ale bez masla

  • 500 g hladkej špeciálnej múky
  • 350 ml kyslej smotany
  • 4 žĺtky
  • 1 väčšie vajíčko
  • ½ lyžičky soli
  • 100 ml mlieka
  • 1 kocka droždia
  • 3 lyžice kryštálového cukru
  • práškový a vanilkový cukor na obaľovanie
  • olej na vysmážanie

Postup: Ako prvé si pripravíme kvások z mlieka, droždia a kryštálového cukru. Kým sa nám kvások urobí, do misky si preosejeme múku, pridáme smotanu, žĺtky i vajíčko, soľ. Napokon pridáme aj hotový kvások a vyhnetieme si cesto. Pripravené cesto prekryjeme bavlnenou utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť. Po vykysnutí ho vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosky, vyvaľkáme na tenší plat a nakrájame na menšie obdĺžniky. Do stredu každého spravíme zárez a vysmažíme v rozpálenom oleji.

V miske si zmiešame práškový cukor s vanilkovým a vysmažené fánky v ňom obalíme.

Odporúčame: Domáca mliečna ryža pre deti i dospelých: 5 receptov, ktoré si zamiluješ

Fánky s rumom

  • 380 g polohrubej múky
  • 2 žĺtky
  • 50 g stuženého tuku
  • 1 lyžica cukru
  • 2 dcl kyslej smotany
  • ¼ lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžica rumu
  • štipka soli
  • olej na vysmážanie
  • práškový a vanilkový cukor na posypanie

Postup: Do misky si preosejeme múku, do ktorej nastrúhame maslo. Pridáme štipku soli, žĺtky, cukor, prášok do pečiva, rum a smotanu. Vymiesime si cesto, ktoré necháme prikryté odstáť aspoň pol hodiny. Cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme na plat s hrúbkou 2 mm. Narežeme ho na obdĺžniky, do stredu ktorých spravíme menší zárez alebo aj dva. Fánky vysmažíme v rozohriatom oleji do zlatista. Hotové ich posypeme vanilkovým i práškovým cukrom z oboch strán.  

Ďalšie skvelé recepty na fánky:


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Daniela Bieliková 31.03.23 09:49

DB
karma
117.00

Fánky sú dobrota, vyskúšam aj tento recept

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní