Miluješ dobrodružstvo? Tak zbaľ kufor a vyber sa na jednu z najvzrušujúcejších dovoleniek

Miluješ dobrodružstvo? Tak zbaľ kufor a vyber sa na jednu z najvzrušujúcejších dovoleniek
  • 22.02.2023
  • Michaela Kožáková

Každý z nás má svoj cestovateľský sen. Niekto túži po ochutnávke jedál v uliciach Singapuru či po návšteve opery vo Viedni, iný zase má na svojom cestovateľskom zozname horúci Karibik alebo historický Rím. 

Možno vás už omrzelo preplnené Chorvátsko či obľúbené Grécko a máte chuť vydať sa na netradičnú, a tak trochu i dobrodružnú dovolenku. Dobrodružstvo však nie je len o zdolávaní vysokých kopcov. Dobrodružstvo tiež znamená vyjsť z vychodených trás a vybrať sa za mimoriadnymi zážitkami, sledovať divokú zver, stráviť noc pozorovaním hviezd v odľahlých divočinách, obdivovať polárnu žiaru alebo namieriť si to vlakom naprieč Laosom. 

Premýšľate kam na dovolenku tento rok? Nechajte sa inšpirovať naším článkom, zbaľte kufre, zarezervujte si letenku, nezabudnite na cestovné poistenie a vyberte sa za dobrodružstvom.

Neprehliadni: Kam na výlet po Európe? Využi víkend a navštív tieto úchvatné mestá!

Vodopády Iguaçu

Zdroj: INSTAGRAM/grillobsb

Vodopády Iguaçu, Brazília, Argentína

Vodopády Iguaçu sa nachádzajú na hranici argentínskej provincie Misiones a brazílskeho štátu Paraná. Svojou šírkou 3 kilometre predčia Viktóriine a svojou výškou 80 metrov Niagárske vodopády. Vodopády Iguaçu s viac ako 200 kaskádami tvoria najväčší vodopádový systém na svete. Ich krásu môžete obdivovať z mól, chodníkov a vyhliadok. Ak však túžite po adrenalíne a dobrodružstve, naskočte na nafukovací čln a užite si poriadnu jazdu v divokých vodách.

Vodopády Iguaçu sú v oboch krajinách súčasťou prírodných rezervácií, ktoré sú jedinečnými ukážkami miestneho ekosystému. Väčšina plochy rezervácie je neprístupná, ale v okolí vodopádov sú vytvorené chodníky, kde môžete pozorovať bohatú faunu aj flóru. Takmer 2000 druhov rastlín je možné vidieť v 4 rôznych vrstvách lesa. Zahliadnuť tu môžete množstvo motýľov, vtákov, a dokonca i kolibríky, tukany alebo hravé nosále.

Kapadokia

Zdroj: INSTGRAM/view.of.turkiye

Kapadokia, Turecko

Mnohí Turecko poznáme ako dovolenkovú destináciu s all inclusive hotelmi a bazármi s lacnými suvenírmi a „značkovým" oblečením. Táto krajina však ponúka viac ako len pohodlnú dovolenku v špičkovom hoteli. Vyberte sa do Kapadokie a zažite nezabudnuteľný let teplovzdušným balónom s výhľadom na rozprávkové vápencové komíny. 

Nevynechajte ani dedinku Ölüdeniz, ktorá má jednu z najkrajších pláží v Turecku s nekonečným kamienkovým pobrežím a nádhernou modrou lagúnou v akvamarínových odtieňoch. Pláž je tiež jedným z najlepších miest na svete pre paragliding vďaka stabilnému počasiu a nádherným panoramatickým výhľadom. 

Máme tu pre vás ešte jeden tip na netradičnú dovolenku v Turecku. Začiatkom leta yoruckí pastieri z Lýcie odprevádzajú svoje stáda z vyprahnutých pobrežných plání na chladné pastviny pohoria Taurus a pripojiť sa k nim môžete aj vy. Vyskúšajte si i výrobu syra a masla, pestovanie zeleniny, zber olív a výrobu oleja. Spestrením vašej dovolenky môže byť výlet loďou do okolia ostrova Kekova, kde sa pod hladinou mora nachádza potopené starobylé mesto.

Tulum

Zdroj: INSTAGRAM/tulum_diving

Tulum, Mexiko

Mexický polostrov Yucatán ponúka množstvo jedinečných prírodných krás, najmä pokiaľ ide o jeho jaskynné poklady. Plávať v jednom z týchto prírodných výtvorov je neuveriteľným zážitkom, rovnako ako potápanie sa v podzemných jaskynných systémoch. Vyberte sa do Tulum, navštívte Dos Ojos (Dve oči) a pozrite si jedno z najkrajších podvodných miest na planéte. Nevynechajte ani Gran Cenote, ktoré predstavuje prírodnú podzemnú zásobáreň vody so  skalnými útvarmi, ktoré pripomínajú gotickú architektúru.

Pozri aj: Magické Azorské ostrovy: Prečo by si ich mala určite navštíviť?

Cerro Negro

Zdroj: INSTAGRAM/ashly_osejo

Cerro Negro, Nikaragua

Ak hľadáte dobrodružstvo, krásne prírodné scenérie, šport a zábavu, rezervujte si letenku do Nikaraguy. Môžete tu jazdiť na kajaku, surfovať, prehnať sa džungľou na lanovke, obdivovať divokú prírodu a nádherne jazerá, a dokonca sa sánkovať po boku aktívnej sopky. Odvážni cestovatelia môžu vyliezť na 725 metrov vysokú sopku Cerro Negro nachádzajúcu sa v pohorí Cordillera de los Maribios a späť dole sa zviesť na doske. Za niekoľko eur dostanete bezpečnostné vybavenie, občerstvenie a dosku. 

Antarktítda

Zdroj: INSTAGRAM/s_walser’s

Antarktída

Antarktída predstavuje vrchol dobrodružného cestovania. Ponúka nedotknutú krajinu, jedinečnú divokú prírodu, jaskyniarstvo a termálne pramene. Do polárnej oblasti sa môžete dostať prostredníctvom plavieb a zájazdov organizovaných zahraničnými spoločnosťami. Ide zväčša o 6 a viacdňové výlety malými expedičnými loďami alebo luxusnými loďami kombinovanými s lietaním. Vybrať si môžete dokonca i plavby, ktoré zahŕňajú lyžovanie, morský kajak, kúpanie a kempovanie v Antarktíde.

Počas celého pobytu vás okrem posádky lode sprevádza i odborník, ktorý podáva informácie o prírodnej histórii regiónu, počasí a antarktických zvieratách, ako sú tučniaky, tulene a veľryby. Ceny za takúto dobrodružnú dovolenku sa pohybujú od 5000 dolárov, avšak okamihy, ktoré počas vášho pobytu v Antarktíde zažijete, sú na nezaplatenie.

Botswana

Zdroj: INSTAGRAM/machabasafaris

Delta Okavango, Botswana

Delta Okavango, považovaná za jedno z majstrovských diel prírody, ponúka návštevníkom pohľad do jednej zo skutočne veľkých afrických divočín. Táto rozsiahla a prakticky nedotknutá sladkovodná mokraď, zapísaná na Zozname svetového dedičstva UNESCO, leží v srdci botswanskej vyprahnutej púšte Kalahari. Je domovom obrovského množstva zveri a predstavuje tiež svetoznámu baštu dravcov, ako aj mnohých vyhľadávaných druhov vtákov.

Botswanská delta Okavango je skvelým zážitkom pre začiatočníkov aj skúsených návštevníkov safari, vďaka bohatstvu divokej zveri a topografickej rozmanitosti. Naskočte na kanoe alebo motorový čln a získajte ten najlepší a najintímnejší pohľad na potulujúce sa slony, antilopy, gepardy či volavky.

Zdroj foto: úvodná koláž – INSTAGRAM/vibrargentina, INSTAGRAM/gardenni

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní