Magické Azorské ostrovy: Prečo by si ich mala určite navštíviť?

Magické Azorské ostrovy: Prečo by si ich mala určite navštíviť?
  • 24.01.2023
  • Michaela Kožáková

Fascinujúce Azory predstavujú raj na Zemi. Okúzlia vás svojou nádhernou prírodou, množstvom horúcich prameňov, úchvatnými vodopádmi a nenapodobiteľnými scenériami. Ak sem raz zavítate, nebude sa vám odtiaľto chcieť odísť.

Vulkanické súostrovie nachádzajúce sa 1500 kilometrov od Lisabonu objavili moreplavci v 15. storočí. Azory, patriace k Portugalsku, tvorí 9 ostrovov, z ktorých každý má svoje osobité čaro. Od najväčšieho ostrova s názvom São Miguel cez ostrovy Terceira, Santa Maria, Graciosa, Pico, São Jorge, Flores, Faial až po Corvo, ktorý je najmenším a najsevernejším ostrovom Azorského súostrovia a najsevernejším ostrovom v Makaronézii.

Milovníci turistiky, dlhých prechádzok, skvelej kuchyne a nových zážitkov, baľte kufre a kupujte letenku na Azorské ostrovy. Prinášame vám zopár dôvodov, prečo by ste sa mali vybrať na dovolenku na Azory.

Neprehliadni: Najčarovnejšie hotelové pláže: Kam by si si to mala namieriť tento rok?

São Miguel

Zdroj: INSTAGRAM/sao_miguel

Rozmanitosť

Malebný ostrov Santa Maria vyniká krásnymi plážami s bielym pieskom. São Miguel je známy svojou sopečnou scenériou, flórou a bohatým morským životom vrátane veľrýb. Hlavné mesto ostrova s názvom Ponta Delgada vás prekvapí gotickým kostolom sv. Sebastiána a pevnosťou São Brás zo 16. storočia. Skutočným klenotom Azorských ostrovov je mesto Sete Cidades, ktoré sa nachádza na dne sopečného krátera s pôsobivými jazerami. Najľudnatejší ostrov má i pozoruhodné butikové hotely s kvalitnými možnosťami stravovania.

Terceira je staré srdce súostrovia. Ostrov, ktorý bol prvýkrát osídlený v roku 1450, bol dôležitou zastávkou na transatlantických obchodných cestách 15. a 16. storočia. Nájdete tu mesto Angra do Heroísmo, historické hlavné mesto Azorských ostrovov, ktoré pochádza z roku 1534 a je na Zozname svetového dedičstva UNESCO.

Neďaleký Faial, kde sa stretávajú jachtári z celého Atlantiku, má zaujímavé múzeum veľrýb. São Jorge zaujme svojimi fajãs – malými dedinami ťahajúcimi sa v tenkých pásoch medzi oceánom a horami. Jednou z nich je pozoruhodná Fajã Santo Cristo, ku ktorej sa dostanete len po starobylých chodníkoch po zalesnených útesoch.

Idylický ostrov Pico, na ktorom leží i najvyššia hora Portugalska s názvom Mount Pico, by určite nemali vynechať všetci, ktorí majú radi turistiku. Ostrov je známy aj vínom a jeho 550-ročné vinice obklopené stenami z čiernej vulkanickej horniny, sú zapísané na Zozname svetového dedičstva UNESCO.

Ostrovy Flores a Corvo patria medzi menej obývané a sú divokejšie a živelnejšie. Nájdete tu husté lesy, vysoké vodopády a rozsiahle kráterové jazerá.

Turistika

Zdroj: INSTAGRAM/azorespix

Nekonečné turistické chodníky

Dovolenka na Azorských ostrovoch sa nesie v duchu dobrodružstva a dlhých dňoch strávených vonku. Azory so zvlnenými horami a kľukatými pobrežiami ponúkajú nekonečné množstvo jedinečných miest a krás. Každý z ostrovov má výborne značené a vybudované turistické chodníky, z ktorých mnohé vedú okolo kráterových jazier alebo po kopcoch pokrytých dažďovým pralesom. Bez ohľadu na úroveň odbornosti tu môžete nájsť trasy, ktoré vyhovujú potrebám každého cestovateľa. Tí odvážnejší a skúsenejší môžu absolvovať štvorhodinový výstup na 2351 metrov vysoký vrchol hory Pico s úžasným výhľadom na päť centrálnych ostrovov súostrovia. Azory jednoducho ponúkajú skvelé podmienky na turistiku.

Pre tých, ktorí túžia po adrenalíne, ostrovy sľubujú dobrodružstvo v podobe zlaňovania v útrobách majestátnych kaňonov.

Veľryby

Zdroj: INSTAGRAM/azores.holidays

Oceánske dobrodružstvo

Oceán je stredobodom všetkého – je to diaľnica, ktorá spája ostrovanov so svetom, dôležitý zdroj potravy a kúsok duše Azorských ostrovov. Bez ohľadu na to, kde sa na súostroví nachádzate, more je vždy prítomné. A s ním aj delfíny, kosatky a obrovské veľryby. Zahliadnuť ich v čirích vodách Atlantického oceána je skutočným zážitkom.

Azory sú jedným z najlepších miest na planéte pre potápanie. Dokonca i surfisti si tu prídu na svoje. 

Ak vám pozorovanie migrujúcich veľrýb nestačí, ponorte sa do hlbín Azorských ostrovov a objavte tajomné lávové jaskyne, ktoré pod ostrovmi vytvárajú podzemné bludisko tunelov.

Pozri aj: Oplatí sa letieť do Barcelony?

Syr

Zdroj: INSTAGRAM/azoreangreenbean

Miestna kuchyňa

Pripravte sa na nezabudnuteľný kulinársky zážitok! Veľká časť potravín spotrebovaných na Azorských ostrovoch sa vyrába lokálne. Miestne jedlá zahŕňajú syr, morské plody a exotické ovocie. V skutočnosti je syr z Azorských ostrovov taký chutný, že až 50 % portugalských dodávok pochádza z ostrova. Vo vodách okolo Azorských ostrovov sú stovky druhov rýb a miestna rybárska flotila používa iba udržateľné metódy lovu – na udicu. 

Na raňajky vyskúšajte čaj z Chá Gorreana, najväčšej a najstaršej čajovej plantáže v Európe. K tradičným jedlám z mäsa a zeleniny, ktoré sa pomaly varia v podzemných tepelných peciach vyhrievaných sopkou na ostrove São Miguel, si dajte pohár lahodného vína pochádzajúceho z miestnych viníc. Ochutnajte vyprážané makrely, dusenú chobotnicu, steak z tuniaka, bravčové mäso v cesnakovej marináde či fazuľový puding.

Corvo

Zdroj: INSTAGRAM/igersportugal

Ak ste sa aj vy zamilovali a láka vás toto nádherné súostrovie, pozrite si ponuku cestovných kancelárií a zarezervujte si zájazd na Azorské ostrovy. Alebo sa vyberte na vlastnú päsť a spoznajte krásy týchto ostrovov do posledného detailu. Určite nebudete ľutovať.

Azory

Zdroj: INSTAGRAM/azoreswhatelse

Teceira

Zdroj: INSTAGRAM/terceira_island

Azorské ostrovy

Zdroj: INSTAGRAM/manue.thbd

Santa Maria

Zdroj: INSTAGRAM/jan.buch.holz

Ostrov Santa Maria

Zdroj: INSATGRAM/jan.buch.holz

Zdroj foto: úvodná koláž - INSTAGRAM/labbetravel

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Renáta Mularčíková 24.01.23 18:49

RM
karma
100.00

⭐ ღ✿Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ✿ღ ღ ⭐Nádherné súostrovie.♥

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní