Pečené tvarohové buchty s hrozienkami – sladučké, mäkučké a hotové raz-dva!

Pečené tvarohové buchty s hrozienkami – sladučké, mäkučké a hotové raz-dva!

Ak je niečím slovenská kuchyňa skutočne typická, tak je to rozhodne aj rôznymi pokrmami z cesta. Halušky, pirohy, šúľance, fánky, slíže, pagáče, lokše, kysnuté koláče, záviny či buchty – to všetko a mnoho ďalšieho sa v slovenských domácnostiach pripravovalo od nepamäti. Máte radi spomenuté buchty?

V slovenskej kuchyni sa stretávame hneď s niekoľkými verziami buchiet. V prvom rade sú úplnou klasickou fantastické parené buchty, ktorým asi len málokto odolá. Keď sa naplnia lahodným slivkovým alebo jahodovým lekvárom, tak sú neodolateľné. Zabudnúť nemožno ani na dukátové buchtičky, ktoré sa najčastejšie podávajú s vanilkovým pudingom. 

A do tretice tu máme pečené buchty, či už lekvárové buchty, alebo aj tvarohové. Chcete vedieť, ako jednoducho sa dajú pečené buchty pripraviť v pohodlí domova? Máme pre vás overený recept na rýchle pečené tvarohové s hrozienkami, ktoré zvládne pripraviť aj začiatočník. Poďme na to!

Odporúčame: ​Jednoduchý recept na apple pie: Tento jablkový múčnik budeš milovať!

tvarohové buchty

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Nikol Turková

Suroviny na tvarohové buchty s hrozienkami (16 až 18 ks):

  • 500 g hladkej múky (alebo hladká a polohrubá 1:1)
  • 2 vajcia
  • 250 ml mlieka
  • 20 g čerstvého droždia
  • 100 g cukru
  • 100 g masla
  • štipka soli 

Suroviny na tvarohovú plnku:

  • 400 g hrudkového tvarohu
  • 2 PL práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 100 g sušených hrozienok

+ olej na potieranie a práškový cukor na posypanie

Odporúčame: ​Jablkový koláč so slaným karamelom podľa Adriany Polákovej – túto maškrtu musíš vyskúšať!

recept na pečené buchty

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Nikol Turková

Ako pripraviť pečené buchty plnené tvarohom:

  1. Najskôr si pripravíme kvások. Do vlažného mlieka primiešame časť cukru (stačia dve lyžičky) a rozdrobené droždie. Necháme vzísť kvások na teplom mieste.
  2. Medzitým si do misky odvážime požadované množstvo múky, pridáme zvyšok cukru, štipku soli. Premiešame a pridáme aj vajíčka a rozpustené maslo.
  3. Nakoniec pridáme kvások a vypracujeme pružné a hladké cesto. Ak je veľmi lepivé, pridáme ešte trochu múky. Malo by byť krásne poddajné a tvarovateľné. Potom ho necháme vykysnúť na teplom mieste aspoň 1 hodinu.
  4. Kým cesto kysne, môžeme si pripraviť plnku. Hrozienka najskôr zalejeme horúcou vodou, aby trochu napučali. Namočené hrozienka scedíme. Zmiešame tvaroh s vanilkovým a práškovým cukrom a pridáme aj hrozienka. Premiešame.
  5. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na podložke, prípadne ho stačí len roztiahnuť do strán. Väčšou šálkou povykrajujeme asi 16 až 18 kúskov (v závislosti od veľkosti, vyjsť môže pokojne aj 20), ktoré budeme plniť tvarohovou plnkou.
  6. Do prostriedku dáme lyžicu plnku a okraje cesta k sebe spojíme. Hotové buchty ukladáme na plech s papierom na pečenie, a to spojenou stranou smerom nadol.
  7. Buchty potrieme olejom s každej strany. Necháme na teplej rúre ešte chvíľu podkysnúť.
  8. Potom dáme sladké buchty piecť pri teplote 200 °C asi 20 minút. Vrch musí byť zlatistý.
  9. Domáce tvarohové buchty po upečení môžeme ešte potrieť rozpusteným maslom alebo olejom a necháme ochladnúť. Po ochladnutí posypeme práškovým cukrom.
buchta s tvarohom

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Nikol Turková

tvarohová buchta s hrozienkami

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Nikol Turková

TIP: Ak preferujete buchty plnené džemom, pokojne môžete použiť rovnaký recept, len plnku z tvarohu a hrozienok nahraďte napríklad hustým slivkovým džemom. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Elena Švachová 14.11.23 23:58

karma
109.00

Mňááám :-)

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 19.12.23 13:39

DB
karma
117.00

Vyzerajú neodolateľne...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní