Recept: Domáce buchty so slivkovým lekvárom

Recept: Domáce buchty so slivkovým lekvárom
  • 01.04.2017
  • Medové Motúzy.sk

  • 10
  • 2

Kysnuté buchty najlepšie chutia od babičky! Ale s nami si tieto nadýchané koláče pripravíte hravo, aj keď nie ste majsterkami v pečení!

Potrebujete len čas, čerstvé kvasnice, pravý domáci slivkový lekvár. Ostatné ingrediencie na prípravu nadýchaných buchiet už doma v špajzy na sto percent máte.

Príprava: 60 minút

Pečenie: 25 minút

Potrebujeme na 1 plech:

  • 500 g polohrubej múky
  • 30 g droždia
  • 100 g krupicového cukru
  • 250 ml mlieka
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 žĺtky
  • 120 g masla
  • strúhaná citrónová kôra
  • maslo na potieranie buchiet

Na plnku:

  • hustý slivkový lekvár
  • práškový cukor na posypanie

Odporúčame prečítať: Pečená tekvica s quinoa a bylinkami

Domáce buchty so slivkovým lekvárom

Zdroj: Shutterstock®

Postup:


V miske vymiešame droždie s lyžičkou cukru, pridáme asi 125 ml vlažného mlieka, premiešame a na teplom mieste necháme vykysnúť kvások. V inej mise spojíme preosiatu múku, cukor, soľ, žĺtky, citrónovú kôru a rozpustené schladené maslo. Potom pridáme vykysnutý kvások a všetko spolu dobre spracujeme na cesto. Najlepšie je cesto poriadne vypracovať rukami alebo použijeme kuchynský robot. Vymiesené cesto zakryjeme a na teplom mieste necháme aspoň 45 minút kysnúť. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, tak ho na pomúčenej doske rozvaľkáme asi na hrúbku 1,5 cm. Vyvaľkané cesto nakrájame na štvorce, do stredu dáme za lyžičku lekváru.

Rohy každého štvorca cesta s lekvárom spojíme k sebe a vyformujeme buchty. Každú buchtu dobre potrieme rozpusteným maslom a ukladáme ich do vymasteného pekáča tesne k sebe.


Pečieme pri 200 °C 20 až 25 minút do-zlatista. Po upečení dobre pocukrujeme.

Recept pripravila a nastajlovala: Jana Štrbková, foto: Jana Štrbková a Martin Štrbka. Viac mojich receptov nájdete na mojom blogu www.medovemotuzy.sk

medovemotuzy.sk

Zdroj: Shutterstock®


  • 10
  • 2
Návrat hore
Autor článku

2 komentáre

Iveta Moravčíková 08.04.17 20:53

IM
karma
100.00

asi si ich spravím

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 22.06.17 20:20

DB
karma
134.00

slivkový lekvár milujem :-) som schopná ho zjesť celý kelímok na posedenie, do buchiet ho niekedy zmiešam s pomletým makom, to je fakt dobrota...

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Telo

TOP chladivé prípravky na nohy i celé telo: Nutnosť proti opuchom i celulitíde!

  • 127
  • 4
  • 28.08.2020
Tvár

TOP kozmetika po opaľovaní: Je vôbec nutné pleť po slnení ošetriť?

  • 57
  • 0
  • 21.07.2020
Líčenie

Červený rúž v centre pozornosti: Ako si vybrať správny pre svoj tón pleti?

  • 0
  • 5
  • 10.09.2020
TOPlist