Zázračná kyselina salicylová: Vieš, čo všetko s pleťou dokáže?

Zázračná kyselina salicylová: Vieš, čo všetko s pleťou dokáže?

    • Zdieľaj:
  • 6

Každodenná starostlivosť o pleť je dnes už akýmsi základom, na ktorý si potrpí každá žena. Či už riešite prvé vrásky, citlivú pleť alebo akné, potrebujete šikovných pleťových pomocníkov, ktorí si s týmito neduhmi vedia poradiť. Kyselina salicylová, o ktorej si v tomto článku povieme viac, sa medzi nich právom zaraďuje. S akým typom pleti si rozumie najlepšie a s čím všetkým nám dokáže pomôcť?

Odporúčame: Aká je najpopulárnejšia prísada v pleťovej kozmetike? Dvakrát hádaj!

salicylova kyselina

Zdroj: Shutterstock®

Možno ste nevedeli, že...

  • prírodným zdrojom kyseliny salicylovej je kôra vŕby alebo brezy
  • zaraďuje sa k beta-hydroxylovým kyselinám, ktoré sú známe pod skratkou BHA (rozpustné v tukoch)
  • kyselina salicylová je jednou z látok, z ktorých sa vytvára známy liek aspirín

Zázrak pre aknóznu pleť

S kyselinami sa v kozmetike akoby roztrhlo vrece. Kým jedna z najznámejších kyselín, kyselina mliečna, pomáha suchej pleti a nemenej známa kyselina hyalurónová zabezpečuje dôkladnú hydratáciu pleti, kyselina salicylová je, naopak, prvou pomocou v boji proti aknóznej problematickej pleti.

problematická pleť

Zdroj: Shutterstock®

Tento typ kyseliny nájdete v širokom spektre kozmetických produktov – pleťových prípravkoch ako tonery, séra, pleťové masky či vo vlasovej starostlivosti. Prečo je kyselina salicylová taká výnimočná a ako dokáže pomôcť?

  • Má protizápalové, antiseptické, antimikrobiálne či dokonca až analgetické účinky.
  • Rovnako ako iné známe kyseliny funguje ako exfoliant.
  • Rozpustí kožný maz a následne reguluje jeho nadmernú tvorbu.
  • Dokáže hĺbkovo vyčistiť póry a bráni ich ďalšiemu upchávaniu (bráni tvorbe nového akné).
  • Odstraňuje prebytočné odumreté bunky.
  • Pomáha vyhladiť vrásky a zbaviť sa drobných jazvičkiek po akné.
  • Poradí si s unavenou pleťou a zjednotí farebný tón pleti.
  • Pomôže aj v prípade nadmernej pigmentácie (pigmentové škvrny).
  • Vďaka svojej schopnosti preniknúť hlboko do vrstiev pokožky s ňou lekári často liečia aj bradavice, stvrdnutú pokožku či pacientov so psoriázou.
  • Známa salicylová masť sa napríklad používa na ošetrenie lupín či seboroickej dermatitídy, ľudovo aj mliečna chrasta.

Zaujme ťa: Aká je najpopulárnejšia prísada v pleťovej kozmetike? Dvakrát hádaj!

účinky kyseliny salicylovej

Zdroj: Shutterstock®

Čo by ste mali vedieť pred použitím

Treba mať na pamäti, že ide o kyselinu, ktorá môže pri nesprávnom použití narobiť s našou pleťou neplechu. Nie je na škodu, ak sa pred jej používaním poradíte s dermatológom či vyškolenou kozmetičkou.

Na pleť by sme ju mali nanášať v koncentrovaných množstvách. Pozor, kyseliny zvyšujú citlivosť pokožky, preto majte vo svojej povinnej výbave počas ich používania dostatočný SPF ochranný faktor.

Ak budete kyselinu salicylovú používať správne a v primeranom množstve (niekedy sa na výsledky oplatí čakať dlhšie), budete sa tešiť z krásnej a čistej pleti. Kozmetika na problematickú pleť tak onedlho môže poputovať do koša.

Pozri aj: TOP ingrediencie pre mladistvú pleť: Nachádzajú sa aj v tvojej kozmetike?


    • Zdieľaj:
  • 6
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Mária Maxianová 20.05.21 19:00

MM
karma
103.00

kyselina salicylová je vlastne liekom

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 20.05.21 21:02

ZS
karma
100.00

Zaujímavý članok

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 21.05.21 08:40

MC
karma
100.00

Recepty staých mám z prírodnej lekárne,ktoré používali aj keď nevedeli čo kôra obsahuje.

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 21.05.21 23:46

karma
100.00

O účinku kyseliny salicylovej som počula ako malé dieťa a nikdy som ju nepoužila. Teraz pri čítaní článku som sa dozvedela veľa o jej účinkoch.

  • 0
Odpovedať

Anna Vargová 22.05.21 19:54

AV
karma
100.00

O kyseline salicynovej som vedela, nevedela som však, ze má také široké spektrum účinkov .Članok je skutočne zaujímavý.

  • 0
Odpovedať

Dada Šugrová 27.05.21 19:21

karma
-1.00

Používala som pri deťoch na mliečnu chrastu, no vidím že jej ešte nájdem využitie :)

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Kúzelné čítanie plné vedomostí a zábavy: Kde vznikla myšlienka tvorby hovoriacich kníh?
Rozhovory

Kúzelné čítanie plné vedomostí a zábavy: Kde vznikla myšlienka tvorby hovoriacich kníh?

  • 2
  • 23.09.2021
TOPlist