Predstavte si omamnú sladkú vôňu pečiva, ktorá sa šíri celým domom. Tieto makovky si určite zamilujete. Príprava je jednoduchá. Moje dcéry doma pomáhajú pri výrobe rôznych maškŕt. Strávime tak spolu čas a zažijeme príjemné chvíle. Prípravu sme si tentoraz pekne rozdelili. Staršia dcéra pripravila ingrediencie podľa receptu a obsluhovala domácu váhu. Už jej to ide naozaj dobre. Ja som pripravila kvások a mladšia sa zatiaľ len prizerala. Ručné miesenie cesta v miske je Stellkina obľúbená činnosť. Ani sa jej nečudujem. Aj ja milujem mäkké a poddajné cesto, voňajúce po droždí a vanilke. Takto cestu vdýchneme život a po prikrytí na teplom miestečku s ním kvások urobí divy. Mladšia dcéra Mária si vybrala natieranie podkysnutých rožtekov a zábavnejšie posypovanie celým makom. Skoro ako krúžok šikovných rúk. Šup s nimi do pece! Už len trpezlivo vyčkať na výsledok spoločnej práce. Makovky boli až okúzľujúco krásne a lahodné. Sladučké s maslom, medom alebo lekvárom budú vynikajúce na raňajky alebo ako desiata pre vaše ratolesti.
Odporúčame: RECEPT: Tvarohový raňajkový koláčik pre všetkých maškrtníkov
Na prípravu makoviek budete potrebovať:
- 300 g hladkej múky
- 300 g polohrubej múky
- 120 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1/2 KL soli
- 270 ml vlažného mlieka
- 1/2 kocky čerstvého droždia
- 1 KL kryštálového cukru
- 70 g masla
- 1 vajíčko
Na potretie a posypanie:
- 1 celé vajíčko
- trochu celého maku
Bude ťa zaujímať
POSTUP
140 minút
Nízka náročnosť
Hladkú a polohrubú múku, cukor, vanilkový cukor a soľ zmiešame vo väčšej miske. V menšej miske si pripravíme kvások z vlažného mlieka, droždia a trošky cukru. Necháme 10-15 minút postáť.
Roztopené a vychladené maslo, celé vajíčko a kvások pridáme k sypkým ingredienciám. Ručne spracujeme celistvé, hladké cesto. Ak je príliš vláčne pridáme trošku múky. Ak je príliš suché, prilejeme za lyžicu mlieka a znova prepracujeme.
Cesto prikryjeme čistou utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem (60 až 90 minút). Vykysnuté cesto spracujeme na pracovnej doske, aby sa z neho vytlačil vzduch. Vyšúľame z neho valec, ktorý rozdelíme na 10 približne rovnakých bochníčkov. Každý bochník vyvaľkáme do kruhu, zrolujeme, jemne ohneme do tvaru rožka a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Rožteky necháme podkysnúť asi 20 až 30 minút. Medzitým si vyhrejeme rúru na 180°C, pečivo potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme makom. Makovky pečieme vo vyhriatej rúre (180°C) 20 minút.