Recept na domáci chlieb bez kysnutia: Lepší než z obchodu!

Recept na domáci chlieb bez kysnutia: Lepší než z obchodu!

Upiecť si domáci chlieb môže niekomu pripadať ako hotová veda. Teda v prípade, ak sa pokúšate vdýchnuť život chlebu od babičky. Oprášili ste jej recept a zbadali droždie, ktoré je potrebné nechať nakysnúť. A neskôr aj samotný chlieb po uhnetení cesta. Súhlasíme, nie je to úplná jahoda-pohoda. Ak vám droždie nevykysne, tak to môžete skúsiť s ďalším. A ak vám nevykysne ani cesto, tak ho môžete rovno zahodiť, pretože po upečení bude chlieb hutný a rýchlo stvrdne.

Avšak v prípade tohto chlebíka sa obávať nemusíte. Zvládnete ho upiecť aj v prípade, že to skúšate po prvýkrát. V tomto prípade nepotrebujete droždie a nemusíte vyčkávať kým vám nakysne. Dokonca vám jeho príprava nezaberie celé dopoludnie ako pri klasickom chlebíku od babičky. Tajomstvo v tomto prípade tkvie v niečom úplne inom. Tak sa nebojte, vyhrňte si rukávy a pustite sa s nami do prípravy domáceho chleba bez kysnutia!

Odporúčame: Vitamín C nedostupný v lekárni: Priprav si tieto chutné citrónové cukríky

chlieb bez kysnutia

Zdroj: Shutterstock®

Na chlieb budete potrebovať:

  • 500 g ražnej hladkej chlebovej múky,
  • 370 ml vody alebo mlieka,
  • 50 g masla,
  • 1 prášok do pečiva,
  • lyžička soli, lyžička cukru, ½ lyžičky rasce na dochutenie.

Ako prvé si dajte roztopiť maslo. Kým sa bude roztápať, tak si do väčšej misy preosejte múku a pridajte prášok do pečiva. Následne pridajte vlažnú vodu alebo mlieko, vlažné roztopené maslo, soľ, cukor a rascu (tá nemusí byť, ak ju nemáte radi). Následne si zo surovín vyhneťte cesto – buď ručne alebo si pomôžte robotom. Hneťte dovtedy, kým sa vám všetky ingrediencie nespoja a nezvnikne vám lepivé cesto.

Cesto následne rozdeľte na 2 rovnaké bochníky (ak chcete väčší chlieb, tak nemusíte, no lepšie sa pečú menšie bochníky). Bochníky preložte na pekáč, potrite vlažnou vodou, na vrchu nožom narežte kríž a pečte pri teplote 190 °C približne 40 minút.

Voilà, domáci chlebík bez kysnutia máte hotový!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Janka Komadova 21.01.23 20:18

karma
-1.00

Vyzerá chutný rada vyskúšam

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní