Recept: Cmarové hamburgerové žemle

Recept: Cmarové hamburgerové žemle
  • 23.04.2017
  • Lucia Hausknechtová

    • Zdieľaj:
  • 5

Hamburger nemusí predstavovať iba jedlo z fastfoodu. Ak si pripravíte kvalitnú mäsovú zmes a domáce žemle, z tohto jedla môžete urobiť svoju originálnu špecialitu.

Inšpirujte sa receptom na domáce cmarové žemle z kuchárskej  knihy Dokonalé barbecue, ktoré sa hodia nielen k hamburgerom, ale aj ako chutné pečivo na raňajky.

Ingrediencie:

  • 400 g silnej chlebovej múky
  • 150 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 1 veľké vajce
  • 2 polievkové lyžice cukru
  • 7 g sušeného droždia
  • 300 ml cmaru
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 vyšľahané vajce na potretie

Recenziu na knihu, z ktorej recept pochádza, si môžete prečitať tu: Kuchárska kniha Dokonalé barbecue (recenzia)

Recept: Cmarové hamburgerové žemle

Zdroj: Shutterstock®

Odporúčame prečítať: Zdravý recept: Svieža cviklová šťava

Recept: Cmarové hamburgerové žemle

Zdroj: Shutterstock®

Príprava:

Vo veľkej mise zmiešame obe múky a vtrieme do nich maslo tak, aby sa zmes podobala jemnej strúhanke. V stredne veľkej nádobe spolu vyšľaháme vajce, cukor, droždie, cmar a soľ. Vaječnú zmes nalejeme do misy s múkou. Opakom drevenej varechy zmiešame všetky suroviny. Cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a miesime 10 minút alebo dovtedy, kým nie je pružné a hladké.

Hmotu vložíme do čistej misy, zakryjeme potravinárskou fóliou a na teplom mieste necháme kysnúť 1 a pol hodiny. Po vykysnutí cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Zmes rozdelíme na 8 alebo 16 častí, podľa toho či budeme robiť väčšie alebo menšie hamburgery. Vyvaľkáme na guľovitý tvar a položíme na plech na pečenie. Žemle necháme 30 minút kysnúť.

Rúru zohrejeme na 180 stupňov, žemle potrieme vajcom a pečieme vo vyhriatej rúre 15 – 20 minút. 

Dobrú chuť!

 

Odporúčame prečítať: Toskánske hranolčeky podľa Nigelly

Recept: Cmarové hamburgerové žemle

Zdroj: Shutterstock®

Odporúčame prečítať: Vajíčka plnené avokádovým krémom

Recept: Cmarové hamburgerové žemle

Zdroj: Shutterstock®

Autorka foto: web www.luci.sk / facebook Fotografka Luci Hausknechtová


    • Zdieľaj:
  • 5
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Soňa Kelemenová 23.04.17 08:51

SK
karma
86.00

Recept na chrumkave zemlicky vyzera lakavo....jeme velmi malo peciva, teda nemam ho komu upiect... ale kto ma rad pecivo tak rozhodnd preferujem domacu vyrobu

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 23.04.17 11:36

SK
karma
113.00

vyzerá dobre, u nás teraz letí - írsky špaldový chlieb bez droždia iba so sóda bikarbónou,...nenafukuje bruško a to sa mi páči, pečiem ho iba tak - v rúre a nie v pekárničke na chlieb, tú nemáme a v tom je tiež výhoda tohto receptu

  • 0
Odpovedať

Juliana Šurkovská 25.04.17 09:40

karma
-1.00

vyzerajú lákavo, len sa do nich zahryznúť:)

  • 0
Odpovedať

Simona Káčerová 07.05.17 21:28

SK
karma
108.00

Keďže často pečiem pečivko mám ďalšiu super inšpiráciu na niečo nové a určite aj chutné.

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 09.05.17 17:53

AK
karma
100.00

Zaujímavé recepty

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Krátky aj dlhý spánok je pre nás škodlivý! Ako ten dlhý vplýva na zdravie?
Zdravie

Krátky aj dlhý spánok je pre nás škodlivý! Ako ten dlhý vplýva na zdravie?

  • 7
  • 22.08.2021
Ako vyčistiť zlaté šperky? Takto im vrátiš druhý dych!
Domácnosť

Ako vyčistiť zlaté šperky? Takto im vrátiš druhý dych!

  • 7
  • 05.10.2021
Ako funguje delená strava? Spoznaj jej princípy, výhody aj nevýhody!
Chudnutie

Ako funguje delená strava? Spoznaj jej princípy, výhody aj nevýhody!

  • 8
  • 25.06.2021
TOPlist