Hrnčekové domáce žemle: Neporovnateľne lepšie ako tie z obchodu

Hrnčekové domáce žemle: Neporovnateľne lepšie ako tie z obchodu

Inflácia vzrastá a s ňou aj ceny všetkých potravín. Čochvíľa možno bude luxus kúpiť si nejaké základné potraviny v obchode. A tak sa opäť vraciame k našim koreňom a zháňame všetky recepty po babičkách, ktoré si vedeli takmer všetko doma upiecť alebo uvariť. Minimálne v prípade pečiva to tak bolo. Kedysi sa chlieb vôbec nekupoval. V sobotu ráno sa zahnietlo cesto a pripravilo sa hneď niekoľko bochníkov na celý týždeň.

My vám však namiesto chleba ponúkame inú variantu. Aj keď možno tradičné domáce rožky by boli skvelé, s nami si dnes pripravíte domáce žemle.

Vôňa čerstvo upečeného pečiva sa bude vznášať v celej vašej domácnosti. Navyše, tieto super jednoduché žemle zvládne upiecť každá gazdinka. Dôležité je vedieť si pripraviť kvások a všetko ostatne je už hračka. Tak poďme spolu piecť!

Odporúčame: Tekvicový banana bread: Jesenná obmena banánového chlebíka

Na hrnčekové žemle potrebujete:

  • 3 hrnčeky hladkej múky
  • 1 hrnček vody
  • 10 g droždia
  • 3 PL oleja
  • 1 PL cukru
  • 1 vajíčko
  • štipku soli
  • maslo
  • cesnak

Ako prvé si zarobíme kvások. V troche teplej vody rozmiešame cukor a pridáme podrvené droždie. Necháme vykysnúť.

V extra miske zmiešame hladkú múku, olej, vajíčko a pridáme štipku soli. V strede spravíme dieru a pridáme kvások. Miesime cesto a podľa potreby prilievame vodu. Hotové cesto necháme na teplom mieste podrásť, teda vykysnúť.

Cesto si vyklopíme a pomúčenú pracovnú dosku, trochu prehnetieme a oddeľujeme cesto, z ktorého vytvarujeme menšie žemle. Premiestnime ich na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme roztopeným maslom zmiešaným s pretlačeným cesnakom.

Žemle necháme na plechu pár minút postáť, aby podrástli a následne ich pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C. Žemle pečieme približne 20 minút. Upečené žemle necháme vychladnúť na mriežke a následne konzumujete. Skvelé sú s džemom, maslom, no pokojne ich môžete „naplniť“ a spraviť si tak dokonalý domáci burger.

Skvelé recepty na domáce pečivo:


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Janka Komadova 21.01.23 19:12

karma
-1.00

Rada vyskúšam jednoduché a rýchle

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 10.02.23 19:27

karma
107.00

Naozaj super rýchle žemličky.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní