Hrnčekový domáci chlebík s chrumkavou kôrkou

Hrnčekový domáci chlebík s chrumkavou kôrkou

Niekedy sa mi stáva, že ma situácia prinúti upiecť niečo, s čím som dopredu nerátala. Čiže v komore ani v chladničke nie sú všetky suroviny na prípravu. Takto sa nám doma minul chlieb a manžel odmietol ísť v nedeľu do obchodu. Žmurkol na mňa a moje dcéry a s úsmevom povedal: „Dievčatá, veď chlebík upečte.“ Pozreli sme sa na seba a viac nám už na štart nechýbalo. V chladničke je ešte čerstvé droždie.

Tento recept je aj pre začínajúce gazdinky, ktoré idú chlieb piecť prvýkrát. Nemusíte sa báť, hlavne ak máte doma také šikovné pomocníčky ako mám ja. Spoločne to zvládnete. Tento „hrnčekový chlebík“ je veľmi jednoduchý a môžete v recepte múky miešať  v rôznych pomeroch. Na tento chutný chlebík vám stačí obyčajná hladká a polohrubá múka. To platí v prípade, ak nemáte doma žiadne zásoby špeciálnych chlebových a celozrnných múk. Recept napíšem tak, že sa zariadite podľa toho, čo v komore nájdete. A zo zvedavosti si môžete tento recept rôzne meniť a čakať na výsledok. Trochu experimentovania nezaškodí. A čakanie na výsledok je vždy napínavý. Každopádne, chlebík je vždy dobrý a kôrka krásne chrumkavá. Keď ho upečiete, určite z neho na druhý deň veľa nezostane. My zjeme minimálne polovicu v ten deň, keď ho upečieme. Len tak s maslom a soľou. Chcete ho tiež vyskúšať? Tak žienky, pusťme sa do práce!

Odporúčame: FIT banánový chlebík: Jednoduchý RECEPT bez rafinovaného cukru

recept na domáci chlieb

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Leona Sovjaková

Na prípravu chleba budeme potrebovať:

Hrnček s objemom 2,5 dl

  • 3 hrnčeky hladkej múky  (môžete použiť pšeničnú chlebovú hladkú múku na kváskovanie)
  • 1 hrnček polohrubej múky (môžete použiť pšeničnú celozrnnú múku)
  • 2 hrnčeky vlažnej vody
  • 20 g čerstvého droždia
  • 2 PL oleja
  • 2 ČL soli
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • ¼ ČL bieleho korenia (môže byť aj čierne, ja dávam štipku z oboch)
  • ½ ČL mletej rasce

Nepovinné ingrediencie

  • 2 PL sezamových semienok (môžete vynechať)
  • 2 PL ľanových semienok (môžete vynechať)
  • 2 PL slnečnicových semienok (môžete vynechať)
  • 1 ČL kvásku na kváskovanie ( môžete vynechať)

Pre chutnejší a tmavší chlebík používam tie múky v zátvorkách. Namiesto polohrubej múky môžete v rôznych pomeroch zmiešať rôzne celozrnné múky. Napríklad do 1 hrnčeka nasypete viac celozrnnej pšeničnej a trochu špaldovej múky. Je to na vás. Výsledok je vždy zaujímavý. Semienka použite podľa vašej chuti. Môžete dať všetky druhy, alebo len niektoré, poprípade úplne vynechať.

Minule som skúsila k droždiu a vode pridať 1 čajovú lyžičku aktívneho kvásku a chlieb bol nadýchanejší. Nie je to potrebné, ale za experiment to stojí. Môžete to vynechať.

tmavý domáci chlieb

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Leona Sovjaková

POSTUP

  • V malej miske zmiešame 1 hrnček vlažnej vody, cukor a droždie. Necháme 15 minút postáť. (môžete skúsiť zamiešať tú 1 čajovú lyžičku kvásku, keď ho máte. Nie je ale potrebný.)
  • Do veľkej misky vložíme všetky ingrediencie a pripravený kvások. Všetko spolu vymiesime na hladké cesto, ktoré sa trochu lepí. Vrch cesta pomúčime, zakryjeme utierkou a necháme 1 hodinu odpočívať na teplom mieste.
  • Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a trochu ho spracujeme. Necháme ho 10 minút odpočívať na doske zakryté utierkou.
  • Zase ho poprekladáme a vytvarujeme do tvaru podlhovastého alebo okrúhleho bochníka.
  • Ak máte ošatku, tak ju vysypte zemiakovým škrobom a vložte doň cesto spojom hore na 30 minút. Prikryte ho utierkou.
  • Keď nemáte ošatku na chlieb, posúži vám nejaká vzdušná nádoba (cedník s dierkami alebo prútená miska), ktorú  vysteliete utierkou a zemiakovým škrobom, aby sa neprilepilo cesto na stenu. Cesto môže nechať prikryté odpočívať aj na doske. Po vykysnutí ho vyklopíme z ošatky a narežeme povrch ľubovoľným vzorom.
  • Medzitým si rúru zohrejeme na 230 stupňov a vložíme do nej nádobu, v ktorej budeme piecť chlieb. Napríklad liatinový pekáč s prikrývkou alebo jánske sklo. Pekáč vyberieme z rúry a vložíme do neho opatrne vykysnuté cesto. Zatvoríme a pečieme v rúre 30 minút. Po 30 minútach nádobu odkryjeme a chlebík dopekáme pri 200 stupňoch do chrumkava ešte 15 až 20 minút.
  • Na spodok chleba po vytiahnutí z rúry zaklopeme – musí znieť duto.
  • Upečený peceň chleba necháme vychladnúť na mriežke.

Dobrú chuť!

- Galéria
1 z 12
Hrnčekový domáci chlebík s chrumkavou kôrkou - KAMzaKRASOU.sk
Hrnčekový domáci chlebík s chrumkavou kôrkou - KAMzaKRASOU.sk
Hrnčekový domáci chlebík s chrumkavou kôrkou - KAMzaKRASOU.sk
Hrnčekový domáci chlebík s chrumkavou kôrkou - KAMzaKRASOU.sk
Hrnčekový domáci chlebík s chrumkavou kôrkou - KAMzaKRASOU.sk
Hrnčekový domáci chlebík s chrumkavou kôrkou - KAMzaKRASOU.sk
Hrnčekový domáci chlebík s chrumkavou kôrkou - KAMzaKRASOU.sk
Hrnčekový domáci chlebík s chrumkavou kôrkou - KAMzaKRASOU.sk
Hrnčekový domáci chlebík s chrumkavou kôrkou - KAMzaKRASOU.sk
Hrnčekový domáci chlebík s chrumkavou kôrkou - KAMzaKRASOU.sk
Hrnčekový domáci chlebík s chrumkavou kôrkou - KAMzaKRASOU.sk
Hrnčekový domáci chlebík s chrumkavou kôrkou - KAMzaKRASOU.sk

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Leona Sovjaková


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní