TOP popínavé rastliny do záhrady: Ktoré skrášlia okolie domu?

TOP popínavé rastliny do záhrady: Ktoré skrášlia okolie domu?

Ako skrášliť okolie svojho príbytku? Možností je mnoho. Vzhľad záhradky a okolia domu rozhodne pozdvihne udržiavaný trávnik. Pri škrášľovaní a zútulňovaní exteriéru sa môžete spoľahnúť na záhradné doplnky, vrátanie nábytku na sedenie či altánku.

Ak máte v záhrade dostatok miesta, môžete si tiež vybudovať napríklad pekné miesto na letné grilovačky a večerné posedávanie, alebo aj miesto pre deti na hranie. Ak chcete mať zo svojej záhrady oázu pokoja, nezabudnite na jazierko. Celkový vzhľad môžu dotvoriť upravené chodníčky, opracované kamene, sošky a plastiky, ale aj ďalšie doplnky.

Rozhodne by ste však nemali zabúdať na rastliny. Vytvorte si nádhernú skalku a umiestnite do nej tie najkrajšie skalničky. Exteriér skrášlia aj balkónové kvety, v mohutných kvetináčoch vyniknú rozličné kvitnúce kvetiny aj okrasné dreviny.

Čarovnú atmosféru však vedia v záhrade vykúzliť aj popínavé rastliny, ktoré môžete nechať ťahať sa po stene domu, starom plote či múre, altánku a prakticky všade, kde im poskytnete nejakú oporu. Vybrali sme niekoľko krásnych popínavých rastliniek, ktorými môžete skrášliť aj okolie svojho domu. 

Odporúčame: TOP izbové rastliny s farebnými listami: Upriamia na seba všetku pozornosť!

brečtan a pavinič

Zdroj: Shutterstock®

Brečtan

Možno vás ani neprekvapíme, keď ako prvý spomenieme starý známy brečtan (na obrázku vyššie vľavo). Ide o stálezelenú a rýchlorastúcu rastlinu, ktorá premení každý starý múr či škaredú stenu domu na zelený vodopád.

Brečtan tiež možno využiť ako pôdokryvnú rastlinu, napríklad na miestach, kde sa nedarí tráve. Je nenáročný na pestovanie a dariť sa mu bude v polotieni. Potrebuje pravidelné zastrihávanie. Najznámejším druhom je brečtan popínavý, latinsky Hedera helix.

Často pestovaný je aj Hedera canariensis, respektíve brečtan kanársky. Brečtany možno dostať v rôznych kultivaroch, ktoré sa líšia farbou, veľkosťou či tvarom listov. Atraktívne sú odrody s panašovanými listami

Pavinič

Ak hľadáte popínavú rastlinu, ktorá je zaujímavá hlavne svojimi listami a nemusí mať tie najkrajšie kvety, dobrou voľbou bude aj pavinič (na obrázku vyššie vpravo). Známy je pavinič päťlistý, latinsky Parthenocissus quinquefolia, taktiež pavinič trojlaločný, latinsky Parthenocissus tricuspidata.

Pavinič sa bude rýchlo šplhať po múroch či plotoch. Jeho listy počas roka spravidla menia svoju farbu. Počas jesene bývajú sýtočervené. Na rastline sa objavujú fialové bobule. Pavinič je nenáročný na svetelné podmienky, porastie aj v tieni. Zvládne mokro aj sucho. Taktiež potrebuje zastrihávanie na udržiavanie požadovaného tvaru. 

akébia a vistéria

Zdroj: Shutterstock®

Akébia

Ak chcete svoju záhradu škrášliť pestrofarebnými kvetmi, taktiež máme pre vás niekoľko tipov. Napríklad taká akébia okúzli skutočne každého. Druhov je mnoho, odporúčame akébiu päťpočetnú, latinsky Akebia quinata. Na obrázku vyššie ju môžete vidieť vľavo. Je prezývaná čokoládový vinič.

Je charakteristická purpurovými až fialovohnedými kvetmi a päťpočetnými dlaňovitými listami. Táto atraktívna liana kvitne počas jari, exteriér však skrášľuje aj v chladnejších mesiacoch. Svoje listy spravidla zhadzuje až v priebehu zimy, v teplejších oblastiach dokonca zostáva stálezelená. Preferuje skôr slnečné stanovište. 

Vistéria

Ak chcete do záhrady umiestniť rastlinu, ktorá vyzerá ako vodopád kvetov, vsaďte na vistériu. Táto popínavka vytvára mohutné strapce nádherných kvetov, ktoré sú podľa konkrétneho druhu a kultivaru fialovej, bielej, ružovej či modrej farby. Jej kvety sú nielen krásne, ale ešte aj prenikavo voňajú.

Táto rastlina je mimoriadne húževnatá, odolná a rozrastá sa do obrovských rozmerov. Nechajte ňou zakvitnúť napríklad terasu a budete sa na nej cítiť ako v rozprávke. Na obrázku vyššie vpravo môžete vidieť vistériu čínsku, latinsky Wisteria sinensis. Aby sa jej dobre darilo, umiestnite ju na slnečné stanovište a doprajte jej vlhkú pôdu.

Odporúčame: Agát biely: Vieš, akú liečivú silu majú jeho voňavé kvety?

plamienok a zemolez

Zdroj: Shutterstock®

Plamienok

Medzi veľmi pekné popínavé rastliny do záhrady patria aj zástupcovia rodu plamienok (obrázok vyššie vľavo). Ide napríklad o plamienok horský (Clematis montana), plamienok armandov (Clematis armandii), plamienok plotný (Clematis vitalba) a mnohé ďalšie. Jednotlivé druhy a odrody sa líšia tvarom i farbou svojich kvetov.

Existujú veľkokveté aj malokveté odrody. Menšie druhy porastajú menšie opory, tie väčšie môžu porásť pergoly či ploty.  Aby plamienok pekne kvitol, potrebuje dostatok slnka. Miesto, odkiaľ rastlina vyrastá, by však malo byť skôr zatienené. 

Zemolez

Ako posledný ešte môžeme spomenúť zemolez (obrázok vyššie vpravo). Opäť je na výber mnoho druhov, nádherný je druh zemolez ovíjavý, latinsky Lonicera periclymenum, tiež zemolez kozí, latinsky Lonicera caprifolium.

Zemolez má spravidla rúrkovité a pestrofarebné kvety. Niektoré druhy rastlín z tohto druhu sú poloopadavé, existujú však aj druhy, ktorým listy neopadávajú ani v zime. Zemolezom sa zvyčajne darí v polotieni. 

Hortenzia popínavá

Hortenzie patria vo všeobecnosti medzi najkrajšie rastliny do záhrady. Ak hľadáte ťahajúcu sa krásku, stavte na druh Hydrangea petiolaris, slovensky hortenzia popínavá. Táto rastlina je vhodná do polotieňa a potrebuje kyslejšiu pôdu. Jej krásne kvety bývajú obvykle biele alebo krémové. Výhonky dorastajú do dĺžky asi 7 metrov. Výhodou je dobrá odolnosť voči zime a mrazom. 

Medzi ďalšie popínavé rastliny do záhrady patrí napríklad aj vlkovec veľkolistý, pohánkovec čínsky, trúbkovec koreňujúci, aktinídia, skalníky, popínavé ruže aj jazmín nahý. 

Zdroj úvodnej foto: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Aktualizovaný článok: 15.5.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 16.04.21 06:26

ĽŠ
karma
100.00

Krásne popínavky!

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 16.04.21 10:15

ZS
karma
100.00

Zakvitnutá visteria je nádherná

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 19.04.21 00:15

karma
109.00

Máme aj my na záhrade - Brečtan, Vistériu a Plamienok.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní