Najkrajšie kvetiny na slnečný balkón: Ktoré skrášlia ten tvoj?

Najkrajšie kvetiny na slnečný balkón: Ktoré skrášlia ten tvoj?

Dalo by sa povedať, že rastliny sú akousi neoddeliteľnou súčasťou našich domácností. Každý určite vo svojom okolí nájde aspoň nejakú zelenú rastlinu, na to ani nemusí byť vášnivým pestovateľom. Skrášľujeme si nimi svoje obydlia a vnášame do nich kúsok prírody.

Zabúdať však nemôžeme ani na vonkajšie kvetiny, ktoré dodajú šmrnc každému balkónu, terase či záhradke. Ak sa práve rozhodujete, že si nejakými peknými kvetmi skrášlite balkón či terasu, možno vám pomôžeme s výberom vhodných rastlín.

V dnešnom článku sa totiž pozrieme na vonkajšie okrasné rastliny, ktoré je vhodné umiestniť na slnečné stanovište. Sú tak správnou voľbou na balkóny či terasy, ktoré sú neustále zaliate slnečnými lúčmi. Kým niektorým rastlinám by sa v takomto prostredí nedarilo, mnohé budú dostatok slnka milovať. Poďme sa teda spolu pozrieť na to, ktoré kvetiny sa hodia na veľmi slnečný balkón.

Odporúčame: TOP bylinky pre zdravé dýchacie cesty: Tieto si dopestuješ i doma!

Delosperma, petúnia a železník

Zdroj: Shutterstock®

Delosperma

Ak máte skutočne veľmi slnečný balkón a počas dňa je na ňom poriadny úpek, dobrou voľbou je rastlinka s latinským názvom Delosperma. Ide o sukulent, ktorého domovinou je juh Afriky. Má mäsité listy a pestrofarebné kvety, ktoré vám budú robiť radosť počas celého roka. Rastlina je nenáročná a nevyžaduje ani častú zálievku. Dokonca je odolná voči mrazom.

Petúnia

Aj známe a veľmi pekné petúnie môžete vysadiť na slnečný balkón. Jej rôzne druhy a odrody vás rovnako potešia krásnymi kvetmi rôznych farieb, napríklad v ružových či fialových odtieňoch. Rastliny kvitnú spravidla od mája až júna do novembra, respektíve do prvých mrazov. Petúnie sú osvedčenou voľbou do balkónových kvetináčov. Obľubujú výdatnú zálievku.

Železník

Železník lekársky je tradičnou liečivou bylinkou, ktorá má miesto v ľudovom liečiteľstve. Na slnečný balkón si však môžete vysadiť jeho príbuzného, a to železník hybridný, latinsky Verbena hybrida. Ozdobí ho drobnejšími modrofialovými, ružovými, purpurovými alebo aj sýtočervenými či bielymi kvetmi. Železník potrebuje prekyprený substrát bohatý na živiny.

gazánia, krátkochĺpok a portulaka

Zdroj: Shutterstock®

Gazánia

Skutočne nádhernou kvetinou, ktorá bude priťahovať oči všetkých susedov, je letnička zvaná gazánia. Gazánie sú kráľovné slnka a milujú dostatok slnečných lúčov. Ich kvety hýria hlavne žltými, karmínovými, oranžovými či bronzovými odtieňmi. Zaujímavosťou je, že počas zamračených alebo upršaných dní sú zavreté, rovnako tak aj počas noci.

Krátkochĺpok

Na slnečnom balkóne či terase vám radosť bude robiť i rastlinka s milým názvom krátchochĺpok, latinsky Brachyscome. Táto rastlina je často nazývaná aj ako balkónová či modrá sedmokráska. Neveľký kvet má typický žltý prostriedok a okolo jazykovité kvety hlavne modrej, ružovej či fialovej farby. Krásne a bohato kvitnúť vám bude až do konca jesene.

Portulaka

Ďalšou nádhernou kvetinou, ktorú si môžete vysadiť do črepníkov na balkóne a nebude jej vadiť ani horúčava a páľava, je portulaka veľkokvetá, latinsky Portulaca grandiflora. Ide opäť o sukulentnú rastlinu, ktorá tentokrát pochádza z Južnej Ameriky. Rýchlo rastie a bohato kvitne. Kvety sú rôznofarebné, najmä žlté, oranžové ružové, ale aj biele. Dariť sa jej bude na veľmi teplom a suchom stanovišti. So zálievkou to nepreháňajte.

pupenec, cínia a vejárovka

Zdroj: Shutterstock®

Pupenec

Dobrou voľbou na teplý a slnečný balkón je pupenec trojfarebný, latinsky Convolvulus tricolor. Rôzne odrody majú prekrásne kvety, napríklad modré, biele, fialové, purpurové či sýtoružové, s bielym a žltým stredom. Táto letnička pekne vonia a vytvára súvislý porast, respektíve akýsi zakvitnutý vodopád. Pupenec razom skrášli aj nevzhľadný balkón.

Cínia

Poznáte cínie? Ak nie a potrebujete niečo vysadiť na slnkom zaliaty balkón, oplatí sa ju spoznať. Kvety cínií podľa druhov a odrôd rovnako hýria najrozličnejšími farbami. Krásna je napríklad cínia pôvabná, latinsky Zinnia elegans. Tieto kvetiny sú ideálne do dlhých balkónových kvetináčov. Vyhovuje im priepustná pôda a primeraná zálievka. Nedostatok slnka má negatívny vplyv na ich kvitnutie.

Vejárovka

Nakoniec môžeme spomenúť ešte vejárovku nezlomnú, latinsky Scaevola aemula. Rastlina má kvety ružovej, modrej či bielej farby a sú veľmi originálne zložené. Vyzerajú ako malé vejáriky. Radosť vám budú robiť až do neskorej jesene. Okrem dostatku slnka vejárovka požaduje aj pravidelnú zálievku a zároveň priepustný substrát.

Kvety vhodné na balkón orientovaný na východ:

  • fuksie (Fuchsia),
  • hortenzia (Hydrangea),
  • zvončeky (Campanula),
  • petúnie (Petunia),
  • muškáty (Pelargonium).

Kvety vhodné na balkón orientovaný na juh:

  • sukulenty,
  • petúnie (Petunia),
  • muškáty (Pelargonium),
  • sanvitálie (Sanvitalia),
  • aksamietnice (Tagetes),
  • železník (Verbena),
  • oleander (Nerinum oleander).

Aktualizovaný článok: 24.4.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

12 komentárov

Martina Zahoranová 27.04.20 19:37

MZ
karma
109.00

krásne kvetinky... škoda že nemám balkón určite by som ho mala plný takouto nádherou

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 28.04.20 06:15

karma
108.00

Balkón mám a už si ho pomaly skrášlujem,u mna vedú petúnie a muškaty,ale vzdy kombinujem aj s inymi letnickami.

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 28.04.20 06:46

ĽŠ
karma
100.00

Krásne kvety! Okrem delospermy a pupenca už som skrášľovala všetkými.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 28.04.20 09:04

KK
karma
105.00

práve včera som si do predzahrádky vysadila nezábudky a veľmi sa z toho teším, je to nádhera

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 28.04.20 09:44

PV
karma
113.00

Každý rok mám nádherné cyklámenové petúnie na balkóne.. Už sa teším na tohtoročné , onedlho si ich opäť posadím .. ;-)

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 28.04.20 12:14

MC
karma
109.00

Krásne kvety, aj keď nemám balkón miesta sa pre kvety vždy nájdu.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 28.04.20 21:30

JK
karma
100.00

Balkón nemám no mám záhradu a kvety mám kadejaké

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 29.04.20 13:19

DB
karma
117.00

Tá gazánia je prekrásna...

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 29.04.20 14:01

MM
karma
107.00

krásne

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 30.04.20 19:12

KS
karma
133.00

Petúnie sú krásne a pestrofarebné, len škoda, že vydržia byť krátko pekné, preto som si radšej obľúbila muškáty, ktoré sú pekné ešte aj v jeseni :-)

  • 0
Odpovedať

Dana Hanusková 04.05.20 11:20

DH
karma
-1.00

ak sa mi tento rok na balkone zadarí pošlem foto

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 30.05.21 20:01

JK
karma
100.00

Všetky sú krásne mam v záhrade niektoré

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní